Zaujímavosti o káve

Jebena Buna: Etiópsky rituál pitia kávy

Položili ste si niekedy otázku, o čom má byť popíjanie kávy? Je to skutočne len o tom, aby nás nakopla, dodala nám energiu a aby sme si na nej pochutnali? Možno ani nie. Kávu musíme vnímať aj v ďalších rovinách: je to relax či oddych a okrem toho je to vynikajúci socializačný nástroj. V Etiópii takýto rituál poznajú pod označením „jebena buna“.

V našich končinách sú kávy často „rýchlovky“. Neprestajne sa niekam ponáhľame, na nič nemáme čas. Ráno si jednu rýchlo „hodíme“ doma, potom dáme jednu 30-sekundovú v práci, prípadne si nejakú vezmeme v kaviarni na cestu. Taká je táto doba.

Jebena buna ako pomalý spôsob vychutnávania kávy

Avšak v Etiópii, ktorá je považovaná za prapôvodný domov kávy, to ľudia vedia robiť aj inak. Vedia spomaliť, uvoľniť sa a totálne zrelaxovať. Ich rituál označovaný ako „Jebena buna“ (čítaj džebena buna) je jedným z „najpomalších“ spôsobov vychutnávania kávy. A to so všetkým, čo k tomu patrí.

V Etiópii káva nie je len o tom, aby ľuďom ráno pomohla rozlepiť oči. Je to dôležitá súčasť kultúrneho života. Jasne, že aj tu sa tento ceremoniál pokúšajú vytlačiť rôzne rýchle spôsoby konzumu, avšak zatiaľ sa im to príliš nedarí. No a keď si prečítate, o čom jebena buna vlastne je, pochopíte, prečo má naďalej svoje miesto.

Trávy, kvety, kadidlo

Etiópska slávnosť začína tak, že hostiteľ, ktorým je vždy žena, rozloží po zemi a po stoloch trávy, prípadne kvetovú výzdobu. Okrem toho zapáli kadidlo, v ktorom sa nachádza napríklad santalové drevo a vzduch sa naplní nezvyčajnou arómou.

Do hry následne vstupuje káva, ktorá je premytá a položená na panvicu. Na otvorenom ohni sa začne proces praženia, ktorý pokračuje až do okamihu, kým zrná nie sú celkom čierne a spálené. Hostiteľka sa svojou prácou „chváli“ a prítomným dáva zrná ovoniavať. Vo vzduchu sa ich aróma mieša s kadidlom a ide o mimoriadne opojnú skúsenosť.

Jebena v jednej z hlavných úloh

Upražené zrná čaká špeciálne realizované drvenie a umiestnenie do jebeny, teda do akéhosi krčahu s horúcou vodou (buna je mimochodom miestny názov pre kávu, pozn. autora). Jebena následne položí na „ohnisko“ a proces pokračuje. Káva je po chvíli hotová a hostiteľka ju prítomným porozlieva do malých šálok.

Takto pripravená káva je veľmi silná, horká a hustá. Spôsob prípravy to len potvrdzuje, pretože ide o niečo na štýl nášho domáceho „turka“. Len s tým rozdielom, že takýto ceremoniál trvá aj dlhšie ako hodinu a do jebeny sa počas neho dvakrát pridáva voda, takže ďalšie dávky sú o niečo slabšie.

S cukrom, popcornom a rutou

Dostupné informácie hovoria o tom, že k takto pripravenej káve sa môže podávať aj cukor, prípadne popcorn. No a pridávať sa zvykne aj miestna bylina zvaná ruta, ktorá káve dodá akúsi citrusovú príchuť.

Zaujímavé je aj to, že šálka z prvej dávky kávy sa volá arbol a je najsilnejšia. Druhá sa volá tona a tretia berekha, pričom tretia je najdôležitejšia: má symbolizovať požehnanie.

Jebena Buna trikrát denne!

Možno neuveríte, ale v niektorých vidieckych častiach Etiópie tento ceremoniál prebieha trikrát denne! V rodine a medzi blízkymi kamarátmi je symbolom prepojenia, pri celkom cudzích návštevách ide o znak rešpektu a pohostinnosti.

Tak čo, absolvovali by ste Jebena Buna?

A mimochodom, etiópsku kávu od renomovaných odborníkov na kávu z tejto krajiny, spoločnosti Habesh Coffee, nájdete aj na kávovom eshope Blogu o káve.

Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close