Kávovary

Otázky a odpovede: Pákový espresso kávovar

Rozhodli ste sa, že si do domácnosti zakúpite pákový espresso kávovar? Za klasickým espressom pripravovaným pomocou páky je obrovské čaro, ale aj mnoho otázok. V spolupráci s popredným výrobcom pákových kávovarov do domácností, spoločnosťou De’Longhi, sme pre vás pripravili niekoľko otázok a odpovedí, ktoré vám môžu pomôcť pri výbere kávovaru, ale aj pri príprave espressa.

Pripravím pomocou pákového kávovaru lepšiu kávu ako na automatickom kávovare?

Áno. Avšak, používanie pákového kávovaru si vyžaduje väčšie množstvo vedomostí a skúseností s prípravou espressa. Zatiaľ čo automatický kávovar za vás vykoná všetku dôležitú prácu, pákové espresso vám neodpustí žiadne chyby. Nevyhnete sa nastaveniu receptu, poctivej príprave kávového puku či upravovaniu receptov podľa potreby rôznych káv. Manuálne nastavovanie premenných vám však otvorí širšiu ponuku možností, ktorými ovplyvníte extrakciu a výslednú chuť kávy. Preto si pred kúpou pákového kávovaru dobre premyslite, či sa chcete do espressa ponoriť skutočne až po uši. 

príslušenstvo pákového kávovaru - portafilter so sitkom
Portafilter.

Čo je to portafilter?

Ten najväčší rozdiel medzi automatickým a pákovým kávovarom, ktorý si všimnete už na prvý pohľad, je prítomnosť takzvaného portafiltra. Portafilter je súčasť pákového kávovaru skladajúca sa z rúčky (páky) a časti, do ktorej zapadá sitko na kávu. S portafiltrom budete pracovať pri príprave každej jednej kávy a stane sa tak srdcom vášho kávovaru. Nájdete ho napríklad v La Specialista Maestro.

Na čo slúži sitko portafiltra?

Najdôležitejšou súčasťou každého portafiltra je sitko. V sitku prebieha extrakcia namletej kávy, do ktorej je pumpovaná horúca voda z bojlera kávovaru. Sitko je väčšinou vyrobené z kovového materiálu a na jeho spodnej stene sa nachádza množstvo malých otvorov slúžiacich ako kovový filter. Existuje množstvo typov a druhov sitiek. Najčastejšie sa stretnete s klasickým a dvojitým sitkom, tie však môžu mať rôznu kapacitu. Sitká sa taktiež delia na sitká s pretlakovým ventilom a bez pretlakového ventilu. Pretlakový ventil napomáha rovnomernejšej extrakcii a minimalizuje chybovosť pri nesprávnej hrúbke mletia. Ak však chcete dosiahnuť najkvalitnejšiu extrakciu, siahnite po sitku bez pretlakového ventilu.

príslušenstvo pákového kávovaru - sitko
Sitko.

Je rozmer sitka u všetkých kávovarov rovnaký?

Rozmer portafiltrov a sitiek jednotlivých kávovarov sa môže líšiť. Ak sa rozhodnete pre kúpu nového sitka alebo akéhokoľvek príslušenstva ku kávovaru, vopred si zistite rozmer vášho portafiltra. Pákové kávovary od De’Longhi pracujú s portafiltrom, ktorého otvor má priemer 53 milimetrov. Tomuto rozmeru by mal zodpovedať aj váš nový distribútor či tamper.

Čo je to hlava kávovaru?

Hlavou kávovaru sa nazýva miesto, do ktorého zasúvate svoj portafilter. V jej strede je sprcha kávovaru, ktorá rovnomerne distribuuje vodu. Hlava kávovaru sa stará o ohriatie portafiltra a tepelnú stabilitu. Udržujte ju čistú a starajte sa o tesnenia, ktoré sa v nej nachádzajú. Len tak predĺžite životnosť vášho kávovaru.

pákový espresso kávovar DeLonghi - hlava kávovaru a sprcha
Hlava kávovaru so sprchou.

Čo to je kávový puk?

Na prvé počutie trochu vtipné pomenovanie. Kávový puk nemá nič spoločné s hokejom. Puk označuje masu namletej kávy, ktorá sa ocitne v sitku portafiltra. Vďaka tvaru sitka sa po utlačení kávový puk tvarom podobá na ten hokejový. Pri príprave pákového espressa je veľmi dôležitá správna predpríprava kávového puku. Namletá káva by mala byť v sitku rozmiestnená čo najrovnomernejšie, vďaka čomu bude rovnomerná aj jej extrakcia.

Ako silno by som mal kávu utlačiť tamperom?

Súčasťou prípravy kávového puku je aj takzvané tampovanie. Tampovanie predstavuje utlačenie kávy pomocou tampera, čo prispieva k homogénnosti kávového puku. Pri tampovaní dostanete spomedzi namletých zrniečok kávy vzduch a kávu úplne utlačíte, čím zabránite vzniku tunelov. V určitom bode spomedzi zrniečok vytlačíte všetok vzduch a viac ho nezostane. V tomto bode už môžete tlačiť akokoľvek silno, kávu viac neutlačíte. Preto sa nemusíte príliš namáhať a presilovať svoje zápästie. Kávu utláčajte do momentu, kedy prestanete cítiť, že vám povoľuje. To s prehľadom stačí. Dbajte hlavne na to, aby ste kávu utláčali vo vodorovnej hladine a jej plocha bola pekne rovná. Vyššie modely pákových kávovarov od značky De’Longhi ako napríklad De’Longhi La Specialista Maestro ponúkajú technológiu automatického tampovania. Ak sa teda tampovania bojíte, existuje riešenie, ktoré vám pomôže.

tampovanie kávy v páke
Utláčanie kávy v portafiltri tamperom.

Akú vodu liať do kávovaru?

Nielen chuť kávy, ale aj výdrž kávovaru, vo veľkej miere závisí od kvality vody. Príliš tvrdá voda môže škodiť vnútornostiam kávovaru a zanášať ich vodným kameňom. Na chuti espressa sa zase prejaví vo forme potlačenejšej acidity. Vodu, ktorou kŕmite kávovar, buď vopred prefiltrujte, alebo ju priamo v zásobníku kávovaru zmäkčujte pomocou pribaleného zmäkčovača vody. Nemusíte to však robiť stále. Ak máte to šťastie a vaša voda nie je tvrdá, upravovať ju nijak zásadne nemusíte. V De´Longhi eshope nájdete aj tester na tvrdosť vody.

Na čo slúži parná tryska?

Väčšina pákových kávovarov je vybavených parnou tryskou. Tá slúži na napeňovanie mlieka. Pracuje s parou, ktorá vzniká ohrievaním vody v bojleri kávovaru. Správne napenenie si vyžaduje určité zručnosti, no naučí sa ho rozhodne každý. Techniku napeňovania sme popísali v staršom článku v spolupráci s De’Longhi zvanom “Ako správne napeniť mlieko do kávy?”. Parné trysky kávovarov De’Longhi sú skutočne výkonné a veľmi šikovné. Dokonalú textúru mlieka vytvoríte aj na lacnejších modeloch, čo považujeme za obrovské plus.

príslušenstvo kávovaru - parná dýza
Parná tryska.

Aké veľké má byť espresso?

Odpoveď na túto otázku nie je úplne jednoduchá. Objem výsledného espressa do veľkej miery závisí od kapacity vášho sitka a veľkosti vstupnej dávky. Objem espressa by sa mal rovnať dvojnásobku až dva a pol násobku vstupnej dávky. Keď pracujete s 15-gramovým sitkom, výsledné espresso by malo mať približne 30 mililitrov. To hovoríme o modernom espresse. V minulosti sa však pracovalo aj s iným, výrazne vyšším, pomerom.

Káva z páky ledva kvapká, čo mám spraviť?

Táto situácia nastáva v prípade, že kávu ste pomleli príliš najemno alebo ste jej namleli priveľa. Káva bráni prietoku vody a z výpustu portafiltra nevyteká žiadna tekutina. Preto zvoľte hrubšie mletie alebo menšie množstvo namletej kávy. Snažte sa o to, aby vaše espresso pretekalo po dobu 25 až 30 sekúnd.

príprava espressa na DeLonghi La Specialista Arte
Pretekanie kávy.

Káva tečie prúdom, kde je chyba?

Espresso by nemalo tiecť ani príliš rýchlo. Keď ste kávu namleli príliš nahrubo alebo ste jej namleli málo, vaše espresso pretečie rýchlo a bude príliš kyslé. Zvoľte jemnejšie mletie alebo väčšie množstvo kávy.

Aký je ideálny recept pre espresso?

Všeobecný recept pre všetky kávy neexistuje. Snažte sa o to, aby sa espresso ocitlo vo vašej šálke o približne 25 až 30 sekúnd od spustenia extrakcie. Zároveň by malo spĺňať podmienku, že by jeho výsledný objem nemal byť viac ako dva a pol násobne väčší než vstupná gramáž kávy. 

Včera sa moja káva správala v páke inak, čo sa stalo?

Každá káva sa časom mení a vyvíja. Príliš čerstvá káva má v sebe množstvo plynov, ktoré sa postupne uvoľňujú. Káva sa tak môže správať inak. Na prípravu espressa majú vplyv aj vonkajšie podmienky ako vlhkosť, teplota či tlak ovzdušia. Keď váš osvedčený recept zo dňa na deň prestane fungovať, nezľaknite sa. Je to bežná vec. Upravte mletie alebo vstupnú dávku kávy.

cappuccino a DeLonghi La Specialista Maestro

Aké mlieko mám používať pre prípravu mliečnych nápojov?

Keď sa pustíte do prípravy mliečnych nápojov ako cappuccino či latte, nezabudnite ani na mlieko. Najvhodnejšie mlieko je plnotučné kravské mlieko alebo baristické alternatívne mlieka. Pre správnu textúru mliečnej peny je dôležitý dostatočný obsah tukov. Pri napeňovaní vám navyše pomôže, ak použijete vychladené mlieko. Nízka počiatočná teplota vám zabezpečí dostatočné časové okno pre napeňovanie. 

Ako sa mám o svoj pákový kávovar správne starať?

Starostlivosť o pákový kávovar je extrémne dôležitá. Vyvarujte sa zanášaniu vodným kameňom, vodu zmäkčujte alebo kávovar pravidelne odvápňujte. Odporúčame používať originálne príslušenstvo ku kávovaru, v prípade De´Longhi kávovarov vodný filter, čistič na kávovary Eco MultiClean a odvápňovač EcoDecalk. Starajte sa o vonkajšie povrchy, tesnenia a samotný portafilter, hlavu kávovaru a sitko. Používajte baristický čistiaci prostriedok a z času na čas prepláchnite pomocou slepého sitka aj vnútornosti kávovaru. Len tak zabezpečíte bezpečný a dlhodobý chod kávovaru. Najväčší pozor si dávajte na parnú trysku či automatický napeňovací systém. Všetky súčiastky, ktoré prichádzajú do kontaktu s mliekom, sú náchylné na tvorbu plesní a iných choroboplodných zárodkov. Tieto časti čistite a preplachujte po každom použití.

De'Longhi La Specialista Arte a Maestro

Zodpovedali sme na vaše otázky? Veríme, že áno.

Pákový kávovar je v každom prípade skvelý pomocník do domácnosti, musíte sa mu však venovať a nad kávou premýšľať. Kávovary od značky De’Longhi ponúkajú množstvo vychytávok, ktoré vám uľahčia prácu a pochopenie sveta espressa.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Back to top button
Close
Close