Exkluzívne

Otestovali sme FinalPress, kickstarterovú novinku na prípravu kávy

Pred niekoľkými mesiacmi sme podporili kampaň na “crowdfundingovej” platforme Kickstarter. Rozhodli sme sa, že prispejeme na zaujímavý projekt a aspoň symbolicky ho podporíme. Projekt sa volal FinalPress a zaujal nás natoľko, že sme si predobjednali hneď dva kusy tohto malého zázraku na prípravu kávy. Jeden pre nás a jeden pre vás: sledujte naše sociálne siete, kde FinalPress budete môcť čoskoro vyhrať.

Názov FinalPress už sám o sebe napovedá, kam sa výrobcovia s týmto produktom plánujú dostať. Ich cieľom je vytvoriť malý a kompaktný kávovar, ktorý by mal konkurovať všetkým ostatným “pressom” na trhu. Majú sa teda výrobcovia AeroPressu, French-pressov, Delter pressu a ďalších “pressov” báť? Aj to vám prezradíme.

FinalPress v krabici

Obsah balenia FinalPressu

Keď som dostal balenie FinalPressu do rúk, pôsobilo na mňa trochu lacno. Krabica bez akéhokoľvek označenia v sebe skrývala návod, náhradné pružiny, cestovný obal, viečko pre prípravu cold brew a samotný FinalPress uložený v oddelenej krabičke s nápisom – ako inak – FinalPress. 

FinalPress - prvé otvorenie krabice

Otvorenie krabice vo mne ešte viac zvýšilo obavy, pretože návod a jednotlivé súčiastky pôsobili lacným dojmom. Avšak po tom, čo som otvoril menšiu krabičku skrývajúcu samotný FinalPress, sa vo mne zapálila iskierka nádeje. Materiály a celkové zhotovenie FinalPressu vo mne vzbudzovali dojem kvality. 

FinalPress - návod

FinalPress sa skladá z dvoch základných častí: 

  1. nádobka na kávu (alebo čaj), ktorá slúži aj ako kovový filter
  2. rameno, ktoré v sebe ukrýva piest.
prvý pohľad na FinalPress

Aj keď je FinalPress pomerne malý nástroj, pôsobil na mňa robustne a vôbec nie lacno. Prvý dojem sa teda začal meniť.

FinalPress krátko po rozbalení

Príprava kávy cez FinalPress

Čo sa týka “hardvéru”, na FinalPresse nič viac nenájdete. Pri prvom pokuse o prípravu kávy som sa rozhodol striktne dodržať postup odporúčaný výrobcom.

Hneď v prvom kroku som však narazil na nejasnosti. Návod hovorí: Dve až tri lyžičky namletej kávy (alebo čaju) umiestnite do nádobky. Dve až tri lyžičky sú pre človeka pracujúceho s výberovou kávou veľmi nedostačujúcou a nejasnou informáciou. Tak som improvizoval a skúsil som použiť 10 gramov kávy. Takéto množstvo sa tam hravo zmestilo, pričom zaplnilo len približne polovicu kapacity. 

FinalPress - váženie kávy

Nádobku som nechcel pri prvom pokuse preplniť, keďže som netušil, ako bude celý proces prebiehať. Výrobcovia odporúčajú jemné až stredne hrubé mletie. Ja som zvolil 15 klikov na mlynčeku Comandante, čo by mohlo predstavovať niečo medzi jemným a stredne hrubým mletím. 

Nádobku som naplnil kávou a podľa návodu našróboval na rameno. V ďalšom kroku mi neostávalo nič iné, ako položiť FinalPress do hrnčeka a zaliať horúcou vodou. Znovu som nedostal tak dôležitú informáciu, akou je objem použitej vody alebo odporúčané “brew ratio”. Improvizoval som a 10 gramov kávy som zalial 120 mililitrov horúcej vody. Spomínaných 120 mililitrov stačilo na to, aby sa všetka káva vo FinalPresse namočila vodou a extrakcia prebehla správne. 

príprava kávy cez FinalPress - dolievanie vody do šálky

Následne som FinalPressom presne podľa návodu desaťkrát zamiešal, počkal minútku a znovu niekoľkokrát zamiešal. Na posledný krok som sa veľmi tešil. Očakával som “wow efekt” a zaujímavý pohľad na to, ako sa z nádobky FinalPressu po stlačení uvoľní oblak kávy. To sa nestalo, keďže počas extrakcie sa voda v hrnčeku zafarbila nahnedo :). Pre začiatok som FinalPress stlačil päťkrát. V káve sa objavili bublinky vzduchu, hladinka sa mierne zakalila a káva bola hotová.

Ochutnanie kávy z FinalPressu

Na moje prekvapenie nebol prvý pokus vôbec zlý. Kávu som pripravoval zo zrniek anaeróbne fermentovanej Caturry z Kostariky napražených na filter. Už za horúca som v káve našiel pekné tóny škorice a orieškov. Za tepla a studena som v šálke veľmi jednoducho rozoznal pomaranč a čučoriedky. Káva sa svojou štruktúrou a chuťou jednoznačne približovala k filtrovanej káve. 

príprava kávy cez FinalPress

Extrakcia mi na odporúčanom recepte prišla dostatočná a ja som si tak vcelku spokojne popíjal chutnú kávu. Postupným popíjaním som však narazil na jednu skutočnosť, ktorá mi v šálke prekážala. Kovový filter FinalPressu má pomerne jemné póry, avšak aj napriek tomu sa do šálky dostali jemné čiastočky namletej kávy, ktoré vytvárali nepríjemnú štruktúru. Čím viac som sa blížil ku dnu šálky, tým zakalenejšiu kávu som sŕkal. 

Veľmi podobná situácia nastáva pri príprave kávy vo French presse, ktorý však prepúšťa ešte o čosi viac čiastočiek.

ochutnávka kávy pripravenej cez FinalPress

Jednoduchá údržba

Šálku kávy som dopil, čo znamenalo jedno jediné – musím sa pustiť do čistenia FinalPressu. Jednoduchosť alebo zložitosť čistenia kávového náčinia je pre mňa veľmi dôležitým parametrom. FinalPress rozhodne obstál. Na vyčistenie vám postačí odkrútiť nádobku s kávou, kávu vysypať do koša a nádobku a rameno opláchnuť vodou. 

rozobratý FinalPress

FinalPress zvládne kávu i čaj

Určite ste si všimli, že som v texte niekoľkokrát spomenul čaj. FinalPress sa rovnako dobre hodí pre prípravu čaju. Dokonca by som povedal, že čaj zvláda o čosi lepšie. Prepúšťa menej čiastočiek ako pri káve a nápoj je tak menej zakalený. To však samozrejme veľmi závisí od druhu čaju, ktorý použijete. 

FinalPress - detailný pohľad

Cold brew

Výrobcovia FinalPressu uvádzajú ešte jedno zaujímavé využitie ich vynálezu. K FinalPressu pribaľujú viečko na zaváraninovú fľašu, ktoré je vyrobené tak, aby držalo FinalPress pevne vo fľaši. Vy tak môžete extrahovať namletú kávu, ale aj čaj, za studena. 

V tomto prípade výrobcovia a ani vy nemáte čo pokaziť. FinalPress funguje ako sitko, do ktorého umiestnite nahrubo namletú kávu a po dobu niekoľkých hodín ju necháte extrahovať studenou vodou. Žiadna veda, ale FinalPress splní svoju funkciu na jednotku. Jediným obmedzením je jeho kapacita. Keď chcete pripravovať cold brew vo väčšom, budete musieť siahnuť po inom zariadení.

Ako redukovať zakalenosť nápoja?

Najväčší nedostatok, na ktorý som pri príprave a konzumácii kávy vo FinalPresse narazil, bola zakalenosť nápoja. Kovový filter jednoducho nefunguje tak dobre ako papierové filtre, ktoré do výslednej šálky neprepustia žiadne mikročastice kávy. 

Obsah mikročastíc a zakalenosť nápoja sa mi však predsa len podarilo do istej miery potlačiť. Popri príprave kávy odporúča výrobca niekoľkokrát zamiešať celým FinalPressom. Práve pri miešaní prebieha najväčší únik čiastočiek do vody. Preto som radšej využíval recepty s minimálnym miešaním. Namiesto desiatich cyklov miešania som využíval dva až tri cykly. Druhým kritickým bodom je tlak, ktorý je na kávu vyvinutý pri finálnom pretláčaní. Počet stlačení odporúčam taktiež redukovať na jedno až dve. Redukcia cyklov miešania a stláčania má za následok nižšiu extrakciu. Práve preto odporúčam nechať kávu extrahovať dlhšie, no miešať ju menej.

Je FinalPress k svetu?

FinalPress považujem za veľmi zaujímavý vynález. Má svoje muchy, ale rovnako aj výhody. Obrovskou výhodou je kompaktná veľkosť a jednoduchosť používania a čistenia. Je to jednoduchá, no veľmi kvalitne spracovaná hračka.

Ďalším plusom je jeho univerzálnosť. Vo FinalPresse si viete pripraviť kávu, čaj a ak máte dostatočne bujnú fantáziu, tak vymyslíte určite aj niečo ďalšie. Hlavnou nevýhodou je nedostatočne jemný kovový filter. Určite nejde o odfláknutú robotu ani nekvalitný kus. Je to jednoducho nevýhoda kovových filtrov oproti papierovým. Ak vám nevadí jemné zakalenie, nebudete mať s FinalPressom žiadny problém.

kompletný FinalPress

Pre koho je FinalPress určený?

Počas testovania som sa intenzívne zamýšlal, pre koho je FinalPress určený. K žiadnej finálnej odpovedi som nedospel. Osobne by som ho používal hlavne na prípravu čaju a cold brew. Oba nápoje zvláda fantasticky. 

Horúcu filtrovanú kávu si viem doma pripraviť jednoducho lepšie. Posledné využitie FinalPressu vidím na cestách. Je tak malý, že ho v podstate strčíte do vrecka. Nie je nič jednoduchšie, ako zobrať pár gramov namletej kávy, FinalPress a termosku s horúcou vodou. Niekde na horách naliať vodu do hrnčeka, strčiť doň FinalPress a užívať si kávu.

Na záver prikladáme ešte video z prípravy kávy vo FinalPresse:

Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close