Exkluzívne

Otvorili sme bránu do pekiel: Súťaž o najčernejšiu kávu pozná víťaza

Do finálovej trojice sa po veľkolepých semifinálových kolách prebojovali dve kávy. L’or Onyx zvíťazil v kole, ktoré som rozhodoval ja a Lavazza Gusto Forte zasa prešla prísnym okom môjho kolegu Laciho. Čestnú finálovú priečku si vyslúžil postrach medzi kávami – Starbucks Dark Roast. S najtmavším pražením od Starbucks som sa prvýkrát stretol v priebehu minulého roka a dodnes to priprovnávam k stretnutiu s diablom. Teda tým kávovým. Tentokrát sa Starbucks popasuje s dvoma silnými protivníkmi a v súťaži, ktorú sme pomenovali “Čierny November”, zabojuje o titul najtmavšej kávy na našom trhu.

K hodnoteniu som pristupoval v troch krokoch. Všetky kávy som najprv ohodnotil vizuálne. Venoval som sa kvalite zrna a výskytu defektov. Následne som ich zhodnotil po aromatickej stránke a až nakoniec po tej chuťovej. V nasledujúcich riadkoch sa dozviete, ktorú kávu považujem za víťaza v pretekoch o neslávny titul najčernejšej kávy.

L’OR Onyx

Víťaz prvého semifinále ukrýva zrná sfarbené do výrazne tmavohnedej farby s pomerne súvislým olejovým povlakom na povrchu. Medzi tmavými zrnkami sa miestami objaví svetlé, ktoré predstavuje defekt nazývaný quaker. Nie je ich však veľa. Ani ostatných defektov nevidím kvantá. Kde-tu sa objaví zrnko s poškodeným povrchom v dôsledku dlhého praženia, no po optickej stránke to s L’OR nevyzerá až tak zle. 

Vôňa Onyxu je výrazne zadymená a ostrá. Až mi robí problém priložiť nos blízko k otvorenému balíčku. Cítim sa ako na hodine chémie a rukou si zápach Onyxu jemne priváňam k nosu. V tom, že by mal byť Onyx intenzívny a silný, výrobca absolútne neklame. Akosi však zabudol dodať, že intenzívne a silno nepríjemný.

Čo sa týka chuti, tá sa vezie na rovnakej vlne ako vôňa. Telo kávy je plné a husté. Chute sú výrazné, no extrémne zadymené a horké. V káve necítim nič, len horkosť a dym.

súťaž o najčernejšiu kávu - LOR, Lavazza a Starbucks

Lavazza Gusto Forte

Lavazza a jej Gusto Forte je na prvý pohľad o niečo svetlejšia ako Onyx od L’OR. Väčšina zŕn je sfarbená do tmavohneda, no olejový povlak na ich povrchu nie je tak výrazný a súvislý. V balíčku nachádzam pomerne veľa quakerov, ktoré sa od zbytku osadenstva líšia svojím svetlejším sfarbením. Veľké množstvo zŕn má z povrchu odlúpené malé plôšky, čo napovedá nesprávnemu a pridlhému pražniu. Okrem toho však nenachádzam príliš vysoké množstvo chybných zŕn.

Vôňa kávy je z môjho pohľadu o trošičku menej nepríjemná ako v prípade značky L’OR. Okrem dymu a spáleniny v nej nachádzam istú drevitosť, ktorá neprešla procesom horenia, a štipku arašidov. Nemám problém k nej privoňať, no dlho a dobrovoľne by som to radšej nerobil.

Po stránke chuti je to aj s Lavazzou biedne. Káva sa vyznačuje privysokou horkosťou, ktorá zakrýva všetko ostatné. Espresso sa tak nesie na jednej veľkej vlne horkosti, na ktorej by som surfoval veľmi nerád. Jeho telo je plné, olejovité a dochuť katastrofálna.

Filip Lörinc - súťaž o najčernejšiu kávu
Filip Lörinc – @chlorofilip.

Starbucks Dark Roast

“Final boss” tohto čierneho mesiaca je takmer na uhoľ spálený Starbucks. Paradoxom je, že jeho zrná nevyzerajú výrazne nekvalitne. Defektov je tu menej, no v Starbuckse sa rozhodli, že kávu spália takmer na uhoľ. Zrná sú tmavohnedé až čierne a súvislo pokryté olejovým povlakom. 

Môžem sa akokoľvek snažiť, no pri opise vône a chute tmavého praženia od Starbucksu nie som schopný nájsť profesionálne a emočne nezafarbené slová. Toto totižto nie je žiadna aróma ani vôňa, ale totálny smrad. Pri testovaní tejto kávy som od snúbenice dostal niekoľkonásobne vynadané, že čo to do pekla robím. Vraj smrdí celý byt. No a má absolútnu pravdu. Starbucks sa dá prirovnať k spáleným pneumatikám a otvorenej bráne do pekiel.

Starbucks Dark Roast - pohľad do vnútra obalu
Starbucks Dark Roast.

Chuť by som rád popísal taktiež, no môj mozog vymazal všetky spomienky na tento traumatický zážitok. Ale nie, srandujem. Espresso je olejovité, ultrahorké, zadymené a až štipľavo chemicky pôsobiace. Hlava mi hovorí: “Nepi to, bude ti zle!” A tak vlastne nechápem, ako toto niekto môže piť dobrovoľne a ešte si za to aj zaplatiť. 

Z mojich reakcií a poznámok je v tejto chvíli poradie asi viac než jasné. Tretie miesto a bronzovú medailu si v mojom hodnotení odnáša Lavazza Gusto Forte (gratulujem!). Na druhej priečke sa umiestňuje L’OR Onyx, ktorý mi dal zabrať o niečo viac. A víťazstvo a.k.a uhoľnú medailu získava Dark Roast od Starbucksu, ktorý si udržal pole position a potvrdil svoj kaliber.

LOR, Starbucks a Lavazza - ktorá káva je najčernejšia

Čo na to Király?

Kávy som po mojom zhodnotení posunul kolegovi Lacimu, ktorého slová zacitujem bez úprav:

“Spomedzi týchto káv má najviac defektov Lavazza. Starbucks je na tom o niečo lepšie – chvíľu sa mi zdalo, že má minimum defektov, ale ono ich len v tej černote nevidieť. Pri detailnejšom pohľade sa ich zjavuje dosť veľa. Najlepšie je na tom jednoznačne L’OR. Na prvý pohľad je zrejmé, že ide o kávu vyššej akostnej triedy – tiež z toho človek úplne neodpadne, ale na supermarketovú kvalitu je to obstojné.”

“Čo sa týka farebného spektra zŕn, tak v káve značky Lavazza je možné nájsť dosť hnedej farby, v káve značky L’OR aspoň nejaké závany hnedosti, no v Starbuckse je to extrémne náročné. Je to čierno-čierna tma. Táto káva je bohužiaľ totálne spálená a súťaž našu novembrovú súťaž o najčernejšiu kávu musí vyhrať.”

“Na Starbuckse ma navyše odpálila ešte jedna vec: aróma. Netuším, ako je to možné, ale z kávy cítiť ryby. Vážne si nevymýšľam. Niečo takéto som v káve ešte nikdy necítil. Celkovo mi je veľmi ľúto, že niekto bol zrnám takej ušľachtilej rastliny schopný urobiť toto. Krematórium. Avšak srdečne gratulujem k víťazstvu.”

Ladislav Király a Starbucks Dark Roast
Ladislav Király – @ladislavkiraly.

Záver

O káve Starbucks Dark Roast sme dlhodobo tvrdili, že ide o najčernejšiu kávu, akú sme kedy testovali. Neostáva nám nič iné, ako konštatovať, že v priebehu tejto súťaže sme nenašli nič černejšie. Ak o takej káve viete, pošlite nám jej fotky na redakcia@blogokave.sk. Sme veľmi zvedaví a ktovie, možno vypíšeme aj Black November 2025 a Starbucks konečne príde o svoju nadvládu. Bude to však ťažké.

Môj tip: nekupujte čierno-čierne spálené bludy a podporujte slovenské pražiarne kávy. Kliknite sem a pozrite si aktuálne zľavové kódy.

Pre lepšie porovnanie a pochopenie intenzity praženia víťaznej kávy Starbucks Dark Roast sme sa rozhodli porovnať ju s najtmavšie praženou kávou zo slovenskej pražiarne Coffeein zvanou Coffeein Italy. Všetky ostatné kávy z Coffeeinu sú svetlejšie, fakt…

porovnanie Starbucks Dark Roast a Coffeein Italy
Starbucks Dark Roast a Coffeein Italy.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Back to top button
Close
Close