Ovocné kávy z Indie a Brazílie? Nie je to sci-fi, LOT Roastery ich skutočne má
Hľadáte poriadnu exotiku a káva z tradičných producentských krajín vás už omrzela? Pražiareň Lot Roastery vám prináša dve netradičné novinky. India Narmada a Brazília Anahi Tropical búrajú mýty o kávach z týchto dvoch krajín. Prečo? Poďte to zistiť.
Producentské krajiny spojené s predsudkami
Brazília je najväčším producentom komoditnej a výberovej kávy na svete. Avšak drvivá väčšina káv z tejto producentskej veľmoci je charakteristická nízkou aciditou a orieškovými a čokoládovými tónmi. India sa doposiaľ vo svete výberovej kávy objavuje len veľmi sporadicky. Produkcia kávy v tejto krajine sa kvalitatívne len veľmi zriedka vyrovná výberovým kávam z ostatných kútov sveta. Indickým farmárom však neušiel vlak a snažia sa vypestovať loty, ktoré ocenia aj mlsné jazýčky skúsených kávičkárov.
V Lot Roastery objavili dve kávy, ktoré vyvracajú akékoľvek predsudky voči indickým a brazílskym kávam. Už samotný názov kávy Brazília Anahi Tropical napovedá, že ide o funky tropickú smršť plnú ovocných chutí. Väčší otáznik však visí nad výberovou kávou z Indie.
Omni roast – filter i moderné espresso
V Lot Roastery pražia väčšinu svojej produkcie na stupeň takzvaného omni roastu. Ich kávy si preto môžete pripraviť vo forme filtrovanej kávy a rovnako aj moderného espressa. Očakávajte zrnká sfarbené do svetlohneda, množstvo ovocnosti, sladkosti a zachovaný potenciál kvalitného zeleného zrna.
Náš tip: s kódom BLOGOKAVE10 nakúpite na lotroastery.com lacnejšie.
India Narmada – premytá India plná ovocia
Z krajiny, ktorá zväčša produkuje kávy s ťažkými chuťovými tónmi a vysokou horkosťou, prichádza káva so šťavnatým chuťovým profilom. Nájdete v ňom pomaranče, čierne ríbezle i marhule. Na prvé počutie by to mohlo vyznieť ako sci-fi, ale v skutočnosti ide o indickú kávovú rozprávku.
India Narmada je spracovaná premytou metódou. Toto spracovanie neodpúšťa žiadne chyby v pestovaní kávovníkov, zbere čerešní a ich následnom triedení a sušení. Na to, aby bola premytá káva chutná, musí byť o ňu kvalitne postarané a musí vyrásť vo vhodných podmienkach.
Tento lot vypestovali farmári v regióne Bagud. Skladá sa z čerešní dvoch rôznych odrôd kávovníka – Arabica 795 a Cauveri. Kávovníky vyrástli v divokom ekosystéme spolu s 50 odlišnými druhmi stromov a bez akéhokoľvek chemického postreku či hnojenia. Káva vďaka tomu nesie certifikát organického hospodárstva.
Takto chutí India?
Vôňa Indie Narmada je sladká, pomarančovo-karamelová s jemným nádychom škorice. Pomaranč sa z arómy prenesie aj do chute kávy. Za horúca a tepla ho nájdete vo forme sladkého pomarančového želé a za studena ako pomarančový džús. Spolu s pomarančom sa v chuti vyskytnú aj marhule a za studena černice.
Telo kávy je ľahšie, štruktúra šťavnatá a v dochuti vám na jazyku ostane pomarančová kôra a karamel. Trúfneme si povedať, že pri slepej ochutnávke by len málokto tipoval, že sa mu na jazyku ocitla káva z Indie. Filter z nej by sme prirovnali k veľmi podareným premytým kávam z Indonézie či Vietnamu.
Príprava kávy
Pri príprave filtrovanej kávy sa zamerajte na menší pomer vody k namletej káve. Nám sadol najviac pomer 1:14. Ten zvýraznil chute a šťavnatosť kávy. Nižšie prikladáme kompletný recept so všetkými parametrami.
Recept India Narmada Hario V60
15 g —> 210 ml (92°C)
24 klikov na mlynčeku Comandante (stredne hrubé mletie)
0:00 – 0:30 40 ml (rýchly krúživý nálev a následný “blooming”)
0:30 – 1:00 80 ml (krúživý nálev)
1:00 – 1:30 90 ml (krúživý nálev a zamiešanie)
finálny čas extrakcie: cca 2:30
Brazília Anahi Tropical – fermentovaná a tropická
Krajina čokoládových a orieškových káv dokáže vďaka pokročilým metódam spracovania ponúknuť kávy s prívlastkom tropické. Anahi Tropical je ukážkou toho, ako môže experimentálne spracovanie vyzdvihnúť ovocnosť a funky chute. Odrodu Red Catuai vypestovali farmári na farme Fazenda Cachoeira v regióne Cerrado Mineiro v nadmorskej výške 1080 až 1250 metrov nad morom. Ručne zozbierané a pretriedené čerešne podstúpili 60-hodinovú anaeróbnu fermentáciu. Fermentovali vcelku, vrátane šupky a dužiny. Zrnu to dodalo sladké, no zároveň ovocné chute a plné telo.
Funky trópy
Vôňa Brazílie Anahi Tropical pripomína multivitamínový džús s tropickým nádychom a sladkým karamelom. A presne tak táto káva chutí. Jej telo je krásne guľaté a plné, sirupové. Na rôznych teplotných stupňoch sa prejavujú tropické a sladké tóny v rozličnej miere. Za horúca jej dominuje karamel a ovocie je mierne v pozadí. Za tepla a studena sa však zmení na svieži tropický džús obalený v čokoláde, ktorá ostáva na jazyku ešte poriadne dlho.
Príprava kávy
Pri príprave filtrovanej kávy si dajte pozor na teplotu vody. Aj napriek tomu, že pripravujete brazílsku kávu, budete potrebovať pomerne vysokú mieru extrakcie. Nášmu receptu sa najviac hodila teplota vody 94 stupňov Celzia a čas extrakcie dve minúty a štyridsaťpäť sekúnd.
Recept Brazília Anahi Tropical Hario V60
17 g —> 240 ml (94°C)
23 klikov na mlynčeku Comandante (stredne hrubé mletie)
0:00 – 0:30 50 ml (rýchly krúživý nálev a následný “blooming”)
0:30 – 1:00 90 ml (krúživý nálev)
1:00 – 1:30 100 ml (krúživý nálev a zamiešanie)
finálny čas extrakcie: cca 2:45
Náš tip: Ak nie ste fanúšikom filtrovanej kávy, obe novinky od Lot Roastery si môžete pripraviť aj ako espresso. Dbajte však na dostatočnú extrakciu s ohľadom na svetlejšie praženie oboch káv.
Kávy, ktoré sa vymykajú zo stereotypov
India Narmada a Brazília Anahi Tropical sa vymykajú zo stereotypov spojených s krajinami ich pôvodu. Obe kávy vám sprostredkujú zaujímavý exotický zážitok a hromadu ovocných chutí. Nenechajte si ujsť tieto netradičné loty od Lot Roastery.
S kódom BLOGOKAVE10 navyše na lotroastery.com nakúpite lacnejšie.