Pagyho AeroPress: Kenya Rui Ruiru od Diamond’s
Slovenský šampionát v AeroPresse v roku 2023 vyhral Martin Pagáč (@pagynko). Ovládol bratislavské podujatie konajúce sa pod hlavičkou festivalu Two Coffee Championship a porazil aj zvučné mená. Blog o káve ho následne oslovil s ponukou spolupráce a „Pagy“ súhlasil.
Martinove schopnosti chceme využiť pre väčšie spopularizovanie aeropressu. Rozhodli sme sa, že mu vždy pošleme inú kávu a on vyladí najlepší recept. Tentoraz to bola Keňa Rui Ruiru od Diamond’s Roastery.
Pagyho zápisky:
Káva: 18g Kenya Rui Ruiru, 72h anaerobic
Pražená na filter 25. mája 2023, pražiar Tomáš Novák, Diamond’s Roastery
Spôsob prípravy: inverted (obrátený) AeroPress
Voda: Britta konvica s BWT filtračnými patrónami
Teplota vody: 93 stupňov Celzia
Mletie: Comandante mlynček, 25 klikov.
Pagyho recept:
Do 18g čerstvo namletej kávy na 25 klikov na Comandante mlynčeku nalejem od stredu postupne po bočný okraj 50g vody.
V čase 00:20-00:30 jemne premiešam, aby sa voda dostala všade.
V čase 00:30 dolejem ďalších 150g vody a čakám do 1:40.
V čase 1:40-1:50 opäť premiešam, pri 1:50 nasadím uzáver a kontinuálne pretláčam do 2:20.
Pagyho výsledok:
Vďaka použitému receptu som dosiahol veľmi príjemné telo a vybalansovanú kávu s krásnou ovocnosťou a vôňou fialiek. Až som nechápal, ale skutočne to v šálke mám.
Chuťový profil: chuť červených pomarančov, čučoriedok a v závere príjemný pocit po sušených malinách.
PS: na stránke diroastery.com môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10. Vyskúšajte kávu z jednej z najlepších slovenských pražiarní.
Fotografie z procesu prípravy:
Prosím vás,aké je zhruba mletie? Nemám Commandante mlynček,ale Wilfu Swart. Stredné,alebo hrubšie?
Dobry den. Nemam skusenost s Vasim mlyncekom.
Na jednej fotke je vidno mletie, ja som skusal naozaj take malinko hrubsie ako ked si robim V60.
Dakujem!
Aeropressu som „prepadol“ po TwoCoffeeChamps, vdaka workshopu na aeropress a receptu „237“. Ocenujem spolupracu a tesim sa na dalsie recepty 🙂