nedeľa, 18 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Kávovary

Pákový kávovar Siguro EM-K42 Barista za 100 eur: Dokáže si poradiť s výberovou kávou?

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
24. mája 2024
Siguro EM-K42 Barista
Share on FacebookShare on Twitter

Koľko peňazí by ste mali investovať do výbavy, aby ste pripravili solídne espresso? Zdanlivo jednoduchá téma však nemá jednoznačnú odpoveď. Preto sme pre vás otestovali jeden z najlacnejších pákových kávovarov na trhu – Siguro EM-K42 Barista. Jeho cenovka sa pohybuje v okolí neuveriteľných 100 eur a pre mnohých začínajúcich kávičkárov teoreticky môže byť vstupnou bránou do veľkého sveta kávy.

Siguro EM-K42 Barista sme nešetrili a dali sme mu zabrať. Potrápili sme ho s moderne napraženým espresso roastom Burundi Masha Natural zo skvelej slovenskej pražiarne Be:Café. Nechceli sme od neho málo, do šálky sme chceli dostať veľmi dobrú kávu. Ustál to? To všetko vám hneď prezradíme. Toto je test lacného kávovaru, ku ktorému pridávame aj tip, ako si takýto kávovar vylepšiť za pár eur.

Siguro EM-K42 Barista na pulte

Svetlá Burundi Masha Natural od Be:Café

Kávovar za sto eur otestuje moderne pražený espresso roast z pražiarne Be:Café. Burundi Masha Natural je stopercentná arabika odrody Red Bourbon. Vypestovalo ju približne 2000 drobných farmárov združených pod spracovateľskou stanicou Masha. Naturálne spracovanie jej dodalo plné a sladké chute, ktoré pocítite už v jej aróme. Tá je sladká s jemným nádychom bobuľového ovocia. V jej chuti sa objavuje čokoláda, zrelé slivky a hrozno. Za studena v nej objavíte lesné plody a jemnú vínnu aciditu. Tak čo, poradí si s ňou aj lacné vybavenie, alebo si na nej vyláme zuby?

Náš tip: na eshope becafe.sk môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.

Burundi Masha od BeCafé a kávovar Siguro EM-K42 Barista
Burundi Masha Natural od Be:Café.

Prečo je Siguro EM-K42 Barista taký lacný?

Siguro EM-K42 Barista je jednoduchý pákový kávovar, ktorý sme na Alze našli za necelých 100 eur. Vo svete espressa by sa dala táto cenovka zaradiť do kategórie sci-fi. Prečo je taký lacný? 

Už pri prvom kontakte s kávovarom si môžete všimnúť, že je vyrobený z pomerne lacných materiálov. Väčšina dielov je vyrobená z plastov. Z toho vyplýva jeho nízka hmotnosť. Ľahký kávovar sa počas prípravy roztrasie a rozvibruje. Rovnako sa rozvibruje aj vaša šálka, ktorá začne putovať po odkvapkávacej tácke. Ľahkosť kávovaru dokáže narobiť problémy aj pri zasúvaní páky do hlavy kávovaru. Kávovar veľmi ochotne opustí svoje miesto a vy ho budete musieť pridržiavať druhou rukou. Tieto komplikácie mu však určite odpustíte, ak bude schopný pripraviť chutnú kávu. Poďme nahliadnuť do jeho vnútra.

Malý bojler = komplikácie

Kávovar značky Siguro je zásobovaný vodou z nádoby s objemom jeden liter. Jej kapacita je pre domáce potreby viac než dostačujúca a prístup k plneniu vody je jednoduchý. Máte dve možnosti. Buď pootvoríte kryt zásobníka a vodu nalejete priamo do neho alebo celý zásobník jednoducho vyberiete, doplníte a zasuniete naspäť. 

Pákový kávovar Siguro EM-K42 Barista - nádržka na vodu
Napĺňanie zásobníka na vodu.

Pred prípravou je voda z nádoby natiahnutá do bojlera, kde ju kávovar ohreje. Bojler, ktorý sa ukrýva vo vnútri, je pomerne jednoduchý. Kávovar obsahuje jediný bojler, ktorý slúži rovnako pre prípravu espressa, ale aj vodnej pary určenej pre parnú trysku.

Pákový kávovar Siguro EM-K42 Barista - ovládanie parnej trysky
Ovládač parnej trysky.
Pákový kávovar Siguro EM-K42 Barista - tryska
Parná tryska.

Teplo vytvára takzvaný termoblok. Jeho výhodou je veľmi rýchle ohriatie vody obsiahnutej v bojleri. Kávovar sa počas nášho testovania nahrial zakaždým za menej než jednu minútu. 

Avšak malý bojler má aj dve veľké nevýhody. Nedovolí vám súbežnú prácu s tryskou a extrakciu espressa. Keď obľubujete mliečne nápoje, najprv pripravte espresso a až neskôr napeňujte mlieko. 

Druhou nevýhodou je termo(ne)stabilita. Nízky objem vnútorného bojlera má za následok horšiu tepelnú stabilitu pri extrakcii. Kvôli absencii displeja a technológie PID nikdy nebudete vedieť, aká je teplota vody v bojleri. To môže viesť k nekonzistentnosti extrakcie pri opakovaných shotoch espressa. Medzi každým pripraveným espressom by ste mali kávovaru nechať chvíľku na opätovné spamätanie a stabilizovanie teploty vody v bojleri.

Pákový kávovar Siguro EM-K42 Barista

Vibračné čerpadlo – hluk, vibrácie a tlak 20 barov?

Horúca voda je po stlačení príslušného tlačidla pumpovaná do páky za pomoci vibračného čerpadla. Vibračná technológia je lacnejším variantom používaným v čerpadlách pákových kávovarov. 

Tou kvalitnejšou možnosťou je rotačné čerpadlo. Rotačná pumpa dokáže udržať stabilnejší tlak a produkuje oveľa menej hluku a vibrácií. Podľa informácií od výrobcu dokáže vibračné čerpadlo v tomto kávovare vyvinúť tlak 20 barov. Avšak, keď ste si už o espresse čo-to naštudovali, určite tušíte, že 20 barov je nezmysel. 

Ideálna hodnota tlaku pri príprave je 9 barov. Spomínaných 20 barov od výrobcu úzko súvisí s pretlakovým sitkom kávovaru, ktorému sa budeme venovať neskôr. 

Vibračná pumpa je kompromisom, ktorý je lacnejší, no zapríčiňuje nepríjemné vibrácie kávovaru a neschopnosť regulácie tlaku. Bude to problém?

pákový kávovar Siguro EM-K42 Barista - príprava espressa

Portafilter a pretlakové sitká

Cesta vody pokračuje cez vibračné čerpadlo do portafiltra, konkrétne do jeho sitka naplneného mletou kávou. V balení nájdete tri rôzne sitká: sitko pre prípravu jednej dávky kávy, dvojité sitko a sitko prispôsobené pre ESE pody. Keď sitko vylúpnete z portafiltra, na jeho spodku si všimnete malú dierku. Takéto sitko sa nazýva pretlakové. 

Všetky tri sitká dodávané ku kávovaru Siguro EM-K42 sú pretlakové. A to je problém. Prečo? Dierka na dne pretlakového sitka funguje ako ventil, ktorý prepustí kávu len po dosiahnutí určitého tlaku. Pretlakové sitká sú bežné hlavne u lacných kávovarov spárovaných s lacným mlynčekom. 

pretlakové sitko na prípravu kávy
Aha, pretlakové sitko má takúto malú dierku.

Pretlakové sitko je schopné kompenzovať nekvalitu a nekonzistentnosť mletia. Veľmi dobre funguje s vopred namletou supermarketovou kávou, ktorá je mletá príliš nahrubo. Hrubé mletie by v klasickom sitku nevytvorilo dostatočný odpor a tlak v portafiltri by nedosiahol dostatočných výšin. Pri nastavovaní receptu vám však toto sitko bude klásť odpor (doslova), a vy tak nebudete schopní z kávy vytiahnuť maximum. 

Hack za pár eur: sitko bez pretlakového ventilu

Výberová káva je na nastavenie receptu a kvalitu mletia obzvlášť náročná. Preto by ste sa mali vyhnúť pretlakovému sitku a namiesto toho si zaobstarať klasické sitko bez ventilu. Kvalitné sitko vás nevyjde draho a výsledná zmena bude ohromná. My sme otestovali prípravu pomocou pretlakového ale aj klasického sitka a výsledky boli jasne citeľné.

Náš tip: Pri kúpe sitka si dobre naštudujte rozmery vášho portafiltra. Siguro EM-K42 Barista má portafilter s priemerom 51 mm. Najčastejším rozmerom je 58 mm, no nájsť môžete aj rôzne menej časté hodnoty.

klasické sitko a pretlakové sitko do portafiltra
Klasické sitko bez ventilu a pretlakové sitko.

Dôležitosť mlynčeka

Ešte predtým, než spustíte extrakciu, musíte svoju kávu namlieť. Mletie a kvalita mlynčeka je pri príprave espressa veľmi háklivá a dôležitá. Platí nepísané pravidlo, že do mlynčeka by ste mali investovať minimálne toľko ako do samotného kávovaru. Preto voľbu správneho mlynčeka nepodceňujte. 

Sitko bez pretlakového ventilu vám odpustí oveľa menej chýb. My sme počas testu použili ručný mlynček Comandante. Jeho cenovka sa pohybuje okolo 200 eur, čo predstavuje dvojnásobok ceny samotného kávovaru. Stále sa však jedná o ručný mlynček. Do kvalitného elektrického mlynčeka by ste mali investovať minimálne toľko isto, ak nie viac. 

Burundi Masha od BeCafé - mletá káva
Burundi Masha od BeCafé - káva v páke
portafilter s namletou kávou po príprave kávy

Experiment so sitkami

Počas prípravy sme otestovali niekoľko rôznych nastavení hrúbky mletia. Pretlakové sitko pri teste preukázalo jednu veľkú výhodu. Aj pri príliš hrubom mletí dokázalo kompenzovať nedostatočný odpor namletej kávy a prietok espressa bol konzistentnejší a stabilnejší. Sitko bez pretlakového ventilu si vyžadovalo precíznejšie vyladenie a nastavenie receptu. V čom je potom lepšie?

Siguro EM-K42 Barista - sitká

Viac muziky (TDS) bez pretlakového ventilu

Každé espresso, ktoré sme pripravili, sme ochutnali a pomocou refraktometra značky Difluid sme zmerali obsah rozpustených častíc (TDS). Hodnota TDS vám napovie, aké množstvo látok z kávového zrna sa vám podarilo vyextrahovať do samotného espressa. Výsledky testu boli až prekvapivo jednoznačné. 

Pri oboch typoch sitiek sme sa snažili dosiahnuť recept, ktorý zahŕňal čas extrakcie v rozmedzí 25 až 30 sekúnd a pomer hmotnosti namletej kávy a hmotnosti výsledného nápoja 1:2,5. 

refraktometer Difluid - meranie TDS kávy
Takto vyzerá refraktometer Difluid.

Hodnoty TDS espress pripravených pomocou pretlakového sitka boli pri tomto recepte oveľa nižšie ako v prípade sitka bez pretlakového ventilu. Espressá z pretlakového sitka dosahovali nízke hodnoty TDS v rozmedzí 4 až 6,5 percenta. To je na pomery espressa skutočne málo. Naopak, správne vyladenie receptu a sitko bez ventilu rezultovalo v oveľa vyššie hodnoty TDS. Takto pripravené espressá sa pohybovali v rozmedzí 7,5 až 9 percent TDS, čo zodpovedá spodnej hranici štandardov pri príprave espressa.

Rozdiely v chuti

Rozdiely v chuti espressa s pretlakovým ventilom a bez neho boli citeľné už pri prvom dúšku. Pretlakové sitko produkovalo acidnejšie a menej vyvážené nápoje, ktorých najväčším nedostatkom bola štruktúra a telo. Espresso bolo vodnatejšie a telo priľahké. 

Burundi Masha Natural od BeCafé a pákový kávovar Siguro EM-K42 Barista - espresso

Burundi Masha od Be:Café je plné ovocia a sviežich chutí, ktoré neboli nepríjemné ani pri tomto nastavení, no niečo tomu chýbalo. Espressá s vyšším TDS boli vyváženejšie, menej ostré a sladšie. Obrovský rozdiel pocítite aj v štruktúre a tele espressa. To bude krémovejšie, zamatovejšie a plnšie. Sitko bez pretlakového ventilu navyše nestojí veľa. Niekoľkoeurová investícia sa vám vráti v podobe výrazne chutnejších espress. Budete však potrebovať kvalitný mlynček.

Kúpiť či nekúpiť?

Stoeurový kávovar Siguro EM-K42 Barista nie je dokonalý stroj. Má mnoho mínusov, no pri tejto cenovke to môžete očakávať. Malá zmena v podobe sitka bez pretlakového ventilu však môže vašu prípravu espressa posunúť na vyšší level. 

pákový kávovar Siguro EM-K42 Barista - pohľad na kompletnú výbavu

Moderné Burundi Masha Natural z pražiarne Be:Café je skvelá káva. Aj za pomoci lacného príslušenstva z nej vytiahnete príjemné ovocné espresso, ktoré neurazí ani skúseného kávičkára. Zamerajte sa však na kvalitu mletia, kvalitné sitko a znalosti v nastavovaní receptov. O espresse a parametroch jeho prípravy sa dočítate v článkoch na tomto webe blogokave.sk a pomôcť vám môžu aj baristické kurzy v pražiarni Be:Café.

Náš tip: na eshope becafe.sk môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.

Viac informácií o kávovare Siguro EM-K42 Barista nájdete priamo na stránke Alza – kliknite tu.

Burundi Masha Natural od BeCafé - hotové espresso


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: kávovar
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Ďalší článok
Idylika Koji Pink Lemonade - filtrovaná káva

Koji Pink Lemonade z Idyliky: Toto sme tu ešte nemali, ako dopadla recenzia uletenej kávy?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    farmár s kávovníkovými čerešňami

    Prečo má robusta viac kofeínu ako arabika?

    14. mája 2025
    Burundi Turaco od Alter-Nativ

    Štyri tipy na kávy od Alter-Nativ

    13. mája 2025
    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    14. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    farmár s kávovníkovými čerešňami

    Prečo má robusta viac kofeínu ako arabika?

    14. mája 2025
    Burundi Turaco od Alter-Nativ

    Štyri tipy na kávy od Alter-Nativ

    13. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL