Papiere Sibarist: Ako vďaka ich rýchlosti dostať dokonalú šálku kávy?
Si fanúšikom filtrovanej kávy? Chceš jej prípravu posunúť na úplne iný level? Prinášame ti test zaujímavej vychytávky – filtračných papierov Sibarist. Papiere značky Sibarist zabezpečujú rýchlejší prietok vody v drippri a oveľa rýchlejšiu extrakciu. Má rýchly prietok nejaký zmysel? Aj to ti prezradíme. Poď zistiť viac.
Kolumbia Oscar Hernandez Tabi z pražiarne Kávoholik
Test filtračných papierov by sa nemohol konať bez kvalitných kávových zrniek. Platforma Kávoholik nás pravidelne zásobuje funky kávovými novinkami a tentokrát využijeme najnovší zber známeho kolumbijskeho farmára Oscara Hernandéza. Odrodu Tabi vypestoval na farme Los Nogales nachádzajúcej sa v nadmorskej výške 1850 až 2000 metrov nad morom. Ručne zozbierané a pretriedené čerešne následne podstúpili dvojitú fermentáciu. Experimentálne spracovanie zanechalo na káve výraznú stopu a zábavné chute. Už pri otvorení balíka pocítiš kakao a jahodový kefír. Avšak, ako bude táto káva chutiť pri príprave za pomoci papierov Sibarist?
Náš tip: pri nákupe káv na kavoholik.sk môžeš využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.
Rýchly prietok vďaka nízkej retencii papierov Sibarist
Firma Sibarist je vo svete výberovej kávy veľmi známym menom. Ich filtračné papiere často využívajú tí najlepší baristi pri svojich prezentáciách na národných či svetových šampionátoch. Tajomstvo týchto papierov spočíva v nízkej retencii vody. Vďaka tomu je prietok vody kávou oveľa rýchlejší ako pri bežne dostupných papieroch. Sibarist vyrába papiere pre kónické drippre ale aj pre drippre s plochým dnom. Dostupné sú rôzne veľkosti a špeciálne edície. Vďaka tomu pokrývajú azda všetky druhy a veľkosti dripprov na trhu. V teste sme využívali kónické papiere veľkosti M. Tento rozmer je ideálny pre Hario V60 02.
Štruktúra na zjedenie
Papiere sú už na prvý dotyk citeľne odlišné. Ich štruktúra je oveľa menej drsná. Pripomína textíliu alebo jedlý papier, ktorý si určite mnohí z vás pamätajú z detstva.
Sibarist si žiada jemné mletie
Logika, o ktorú sa papiere Sibarist opierajú, je jednoduchá. Vďaka unikátnemu materiálu je prietok vody v drippri výrazne zrýchlený. Keď hovoríme výrazne zrýchlený, tak je to skutočne citeľné. Pri rovnakej hrúbke mletia sme zaznamenali až trojnásobne rýchlejšiu extrakciu ako pri papieroch značky Hario a Cafec. Ak ti teda káva pretečie cez bežný filter za tri minúty, cez Sibarist prefrčí za menej ako jednu minútu.
To znamená, že vďaka papierom Sibarist môžeš svoju kávu pomlieť výrazne jemnejšie. Ani na jemnom mletí tak nenastanú problémy s upchávaním či vytváraním “channelov”. Jemné mletie by malo rezultovať v signifikantne odlišnú šálku filtrovanej kávy. Očakávaj vyššiu extrakciu, plné telo a zamatovú štruktúru. Navyše, papiere Sibarist by nemali v káve zanechávať žiadnu chuťovú či aromatickú stopu.
10 klikov vs. 24 klikov
Postup prípravy s papiermi Sibarist sa nijako zásadne nelíši od toho klasického. Papier je potrebné zložiť, umiestniť do drippra a premyť horúcou vodou. Premytím zohreješ dripper a dosiahneš lepšiu tepelnú stabilitu. Ako sme spomínali, kávu budeš musieť pomlieť oveľa jemnejšie, ako si zvyknutý. Pri tejto Kolumbii Tabi od Kávoholika sa nám osvedčilo desať klikov na mlynčeku Comandante. Pri papieroch značky Hario to bolo až 24 klikov. To je viac než dvojnásobne hrubšie mletie. Desať klikov na Comandante sa približuje k hrúbke mletia vhodnej pre espresso. Áno, Sibarist si vyžaduje skutočne až tak jemné mletie.
Náš tip: Kolumbia od Oscara Hernandeza je spracovaná experimentálnou metódou, ktorá zahŕňa pomerne dlhú fermentáciu. Vďaka tomu je zrno narušenejšie a viac porózne. Pri kávach spracovaných tradičnými metódami (premyté, suché a medové spracovanie) budeš potrebovať o čosi hrubšie mletie. Odporúčame sa pohybovať niekde v rozmedzí desať až dvadsať klikov na Comandante.
Kratšia extrakcia alebo nízka teplota
Pri takto jemnom (až espresso) mletí bola dĺžka extrakcie receptu dve minúty a tridsať sekúnd. Avšak, čo sa stane, ak pomelieš kávu na jemno a budeš ju extrahovať takto dlho? Pravdepodobne dosiahneš preextrahovaný nápoj plný nežiaducej horkosti. V tomto prípade existujú dve možnosti. Dva-tri kliky naviac skrátia čas prietoku a vďaka hrubšiemu mletiu znížia extrakciu. Druhou možnosťou je experimentovať s nižšími teplotami extrakcie. A práve tento prípad prináša veľmi zaujímavé výsledky.
Sibarist: Filter, na ktorý nezabudneš
Jemné mletie, rýchly prietok a nízka teplota extrakcie (75 stupňov Celzia) urobili s Kolumbiou z pražiarne Kávoholik zázraky. Recept zvýraznil ovocnosť a aciditu. V káve veľmi jasne pocítiš jahodový jogurtový nápoj. Acidita nie je ani zďaleka ostrá a príliš výrazná. Ovocný jogurtový nápoj po chvíľke odznie a vystrieda ho vysoká sladkosť zastúpená čokoládou. Čokoláda je hustá, koncentrovaná a pripomína šálku kvalitnej horúcej čokolády. Všetky chute sú akoby zaoblené, no poriadne výrazné. Pomaly sa kĺžu a zanechávajú zamatový dojem. Telo kávy je plné, likérové. Úprimne, jedna z najlepších šálok, akú sme za dlhú dobu ochutnali. Chceš ju vyskúšať tiež? Ponúkame ti recept so všetkými parametrami a nálevmi.
Recept Hario V60:
20 g —> 300 ml (75*C)
10 klikov na mlynčeku Comandante (jemné mletie)
0:00 – 0:30 60 ml (krúživý nálev a zamiešanie)
0:30 – 0:45 60 ml (krúživý nálev)
0:45 – 1:00 60 ml (krúživý nálev)
1:00 – 1:15 60 ml (krúživý nálev)
1:15 – 1:30 60 ml (krúživý nálev a zamiešanie)
finálny čas extrakcie – cca 2:30
Chuť: jahodový jogurtový nápoj a čokoláda so zamatovou štruktúrou a likérovým telom
Verdikt
Papiere Sibarist si s funky Kolumbiou od pražiarne Kávoholik sadli ako riť na šerbel. Vďaka vlastnostiam filtračných papierov môžeš experimentovať s jemným mletím a nízkymi teplotami. To pri príprave filtrovanej kávy otvára úplne nové možnosti. Odporúčame všetkými desiatimi!
Náš tip: pri nákupe káv na kavoholik.sk môžeš využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.