nedeľa, 18 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Spôsoby prípravy

Papiere Sibarist: Ako vďaka ich rýchlosti dostať dokonalú šálku kávy?

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
22. januára 2024
filtračné papiere Sibarist a Kolumbia Oscar Hernandez Tabi od Kávoholik
Share on FacebookShare on Twitter

Si fanúšikom filtrovanej kávy? Chceš jej prípravu posunúť na úplne iný level? Prinášame ti test zaujímavej vychytávky – filtračných papierov Sibarist. Papiere značky Sibarist zabezpečujú rýchlejší prietok vody v drippri a oveľa rýchlejšiu extrakciu. Má rýchly prietok nejaký zmysel? Aj to ti prezradíme. Poď zistiť viac.

Kolumbia Oscar Hernandez Tabi z pražiarne Kávoholik

Test filtračných papierov by sa nemohol konať bez kvalitných kávových zrniek. Platforma Kávoholik nás pravidelne zásobuje funky kávovými novinkami a tentokrát využijeme najnovší zber známeho kolumbijskeho farmára Oscara Hernandéza. Odrodu Tabi vypestoval na farme Los Nogales nachádzajúcej sa v nadmorskej výške 1850 až 2000 metrov nad morom. Ručne zozbierané a pretriedené čerešne následne podstúpili dvojitú fermentáciu. Experimentálne spracovanie zanechalo na káve výraznú stopu a zábavné chute. Už pri otvorení balíka pocítiš kakao a jahodový kefír. Avšak, ako bude táto káva chutiť pri príprave za pomoci papierov Sibarist?

Náš tip: pri nákupe káv na kavoholik.sk môžeš využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.

Kolumbia Oscar Hernandez Tabi od Kávoholik
Kávoholik Kolumbia Oscar Hernandez Tabi.
Kolumbia Oscar Hernandez od Kávoholik

Rýchly prietok vďaka nízkej retencii papierov Sibarist

Firma Sibarist je vo svete výberovej kávy veľmi známym menom. Ich filtračné papiere často využívajú tí najlepší baristi pri svojich prezentáciách na národných či svetových šampionátoch. Tajomstvo týchto papierov spočíva v nízkej retencii vody. Vďaka tomu je prietok vody kávou oveľa rýchlejší ako pri bežne dostupných papieroch. Sibarist vyrába papiere pre kónické drippre ale aj pre drippre s plochým dnom. Dostupné sú rôzne veľkosti a špeciálne edície. Vďaka tomu pokrývajú azda všetky druhy a veľkosti dripprov na trhu. V teste sme využívali kónické papiere veľkosti M. Tento rozmer je ideálny pre Hario V60 02. 

Štruktúra na zjedenie

Papiere sú už na prvý dotyk citeľne odlišné. Ich štruktúra je oveľa menej drsná. Pripomína textíliu alebo jedlý papier, ktorý si určite mnohí z vás pamätajú z detstva. 

filtračné papiere Sibarist

Sibarist si žiada jemné mletie

Logika, o ktorú sa papiere Sibarist opierajú, je jednoduchá. Vďaka unikátnemu materiálu je prietok vody v drippri výrazne zrýchlený. Keď hovoríme výrazne zrýchlený, tak je to skutočne citeľné. Pri rovnakej hrúbke mletia sme zaznamenali až trojnásobne rýchlejšiu extrakciu ako pri papieroch značky Hario a Cafec. Ak ti teda káva pretečie cez bežný filter za tri minúty, cez Sibarist prefrčí za menej ako jednu minútu. 

To znamená, že vďaka papierom Sibarist môžeš svoju kávu pomlieť výrazne jemnejšie. Ani na jemnom mletí tak nenastanú problémy s upchávaním či vytváraním “channelov”. Jemné mletie by malo rezultovať v signifikantne odlišnú šálku filtrovanej kávy. Očakávaj vyššiu extrakciu, plné telo a zamatovú štruktúru. Navyše, papiere Sibarist by nemali v káve zanechávať žiadnu chuťovú či aromatickú stopu. 

Kolumbia Oscar Hernandez Tabi od Kávoholik - sypanie zŕn do mlynčeka Comandante

10 klikov vs. 24 klikov

Postup prípravy s papiermi Sibarist sa nijako zásadne nelíši od toho klasického. Papier je potrebné zložiť, umiestniť do drippra a premyť horúcou vodou. Premytím zohreješ dripper a dosiahneš lepšiu tepelnú stabilitu. Ako sme spomínali, kávu budeš musieť pomlieť oveľa jemnejšie, ako si zvyknutý. Pri tejto Kolumbii Tabi od Kávoholika sa nám osvedčilo desať klikov na mlynčeku Comandante. Pri papieroch značky Hario to bolo až 24 klikov. To je viac než dvojnásobne hrubšie mletie. Desať klikov na Comandante sa približuje k hrúbke mletia vhodnej pre espresso. Áno, Sibarist si vyžaduje skutočne až tak jemné mletie. 

Náš tip: Kolumbia od Oscara Hernandeza je spracovaná experimentálnou metódou, ktorá zahŕňa pomerne dlhú fermentáciu. Vďaka tomu je zrno narušenejšie a viac porózne. Pri kávach spracovaných tradičnými metódami (premyté, suché a medové spracovanie) budeš potrebovať o čosi hrubšie mletie. Odporúčame sa pohybovať niekde v rozmedzí desať až dvadsať klikov na Comandante. 

Kolumbia Oscar Hernandez Tabi - namletá káva

Kratšia extrakcia alebo nízka teplota

Pri takto jemnom (až espresso) mletí bola dĺžka extrakcie receptu dve minúty a tridsať sekúnd. Avšak, čo sa stane, ak pomelieš kávu na jemno a budeš ju extrahovať takto dlho? Pravdepodobne dosiahneš preextrahovaný nápoj plný nežiaducej horkosti. V tomto prípade existujú dve možnosti. Dva-tri kliky naviac skrátia čas prietoku a vďaka hrubšiemu mletiu znížia extrakciu. Druhou možnosťou je experimentovať s nižšími teplotami extrakcie. A práve tento prípad prináša veľmi zaujímavé výsledky.

filtračný papier Sibarist v drippri Hario

Sibarist: Filter, na ktorý nezabudneš

Jemné mletie, rýchly prietok a nízka teplota extrakcie (75 stupňov Celzia) urobili s Kolumbiou z pražiarne Kávoholik zázraky. Recept zvýraznil ovocnosť a aciditu. V káve veľmi jasne pocítiš jahodový jogurtový nápoj. Acidita nie je ani zďaleka ostrá a príliš výrazná. Ovocný jogurtový nápoj po chvíľke odznie a vystrieda ho vysoká sladkosť zastúpená čokoládou. Čokoláda je hustá, koncentrovaná a pripomína šálku kvalitnej horúcej čokolády. Všetky chute sú akoby zaoblené, no poriadne výrazné. Pomaly sa kĺžu a zanechávajú zamatový dojem. Telo kávy je plné, likérové. Úprimne, jedna z najlepších šálok, akú sme za dlhú dobu ochutnali. Chceš ju vyskúšať tiež? Ponúkame ti recept so všetkými parametrami a nálevmi. 

filtračný papier Sibarist v drippri Hario - preplachovanie vodou

Recept Hario V60:

20 g —> 300 ml (75*C)
10 klikov na mlynčeku Comandante (jemné mletie)
0:00 – 0:30 60 ml (krúživý nálev a zamiešanie)
0:30 – 0:45 60 ml (krúživý nálev)
0:45 – 1:00 60 ml (krúživý nálev)
1:00 – 1:15 60 ml (krúživý nálev)
1:15 – 1:30 60 ml (krúživý nálev a zamiešanie)
finálny čas extrakcie – cca 2:30

Chuť: jahodový jogurtový nápoj a čokoláda so zamatovou štruktúrou a likérovým telom

nasypanie mletej kávy do filtračného papiera Sibarist
Kolumbia Oscar Hernandez Tabi od Kávoholik - príprava filtrovanej kávy
príprava filtrovanej kávy Kolumbia Oscar Hernandez Tabi
filtračné papiere Sibarist a Kolumbia Oscar Hernandez Tabi od Kávoholik

Verdikt

Papiere Sibarist si s funky Kolumbiou od pražiarne Kávoholik sadli ako riť na šerbel. Vďaka vlastnostiam filtračných papierov môžeš experimentovať s jemným mletím a nízkymi teplotami. To pri príprave filtrovanej kávy otvára úplne nové možnosti. Odporúčame všetkými desiatimi!

Náš tip: pri nákupe káv na kavoholik.sk môžeš využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.

filtrovaná káva Oscar Hernandez Tabi od Kávoholik


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: filtrovaná kávaKávoholik
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Ďalší článok
kávové kapsuly typu Nespresso z českej pražiarne Pikola

Nespresso kapsuly od Pikoly: Ako dopadli Decaf Kolumbia Monte Bonito a Brazília Caixa De Fruta?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    farmár s kávovníkovými čerešňami

    Prečo má robusta viac kofeínu ako arabika?

    14. mája 2025
    Burundi Turaco od Alter-Nativ

    Štyri tipy na kávy od Alter-Nativ

    13. mája 2025
    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    14. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    farmár s kávovníkovými čerešňami

    Prečo má robusta viac kofeínu ako arabika?

    14. mája 2025
    Burundi Turaco od Alter-Nativ

    Štyri tipy na kávy od Alter-Nativ

    13. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL