piatok, 13 júna, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

Patrí do kávy cukor a mlieko? Odborník naznačuje, že len do nekvalitnej…

Ladislav Király Od Ladislav Király
25. septembra 2020
Káva s mliekom a cukrom

Káva s mliekom? Káva s cukrom? Káva s mliekom i cukrom? Je to v poriadku a malo by sa to tak robiť? Opýtali sme sa kávového gurmána Michala Šturca... (Foto: Pexels.com)

Share on FacebookShare on Twitter

Je prípustné, aby si kávičkár do svojho nápoja pridával cukor alebo mlieko? Je to v súlade s akýmsi kávovým bontónom alebo ide o hrubý prehrešok? Tieto dookola omieľané otázky nás trápili natoľko, že sme s nimi oslovili človeka, ktorý v tomto svete pôsobí niekoľko desaťročí a dočkali sme sa  zaujímavých odpovedí.

„Mlieko ani cukor do kvalitného espressa určite nepatria. A ani cigareta k nemu!“ povedal v rozhovore pre Blog o káve Michal Šturc stojaci za spoločnosťou Casa del Caffé. „Nám trvalo na začiatku podnikania s kávou možno dva až tri roky, kým sme našich zákazníkov presvedčili, že do kvalitného espressa si cukor ani mlieko dávať nemajú.“

Sto ľudí, sto chutí

Odborník, ktorý za kávou precestoval viac ako 50 štátov, videl plantáže celého sveta a o tomto priemysle vie viac, ako ktorýkoľvek iný Slovák, však vzápätí uznal, že „sto ľudí, sto chutí“. Ak si niekto do kávy vyslovene potrebuje pridať cukor alebo mlieko, je to len a len jeho vec.

„Ja pijem kávu už vyše 50 rokov a do istej miery ma formoval príklad mojich rodičov. Tí si do svojej moka kávy cukor ani mlieko nikdy nedávali, takže som si to nedával ani ja. Ale sladenie cukrom je asi každého osobná vec. Ide len o to, ako má kto svoj kávový nápoj rád.“

Dámy a páni, je to o nekvalitnej káve

Tu sme sa skúsili opýtať veľmi priamo, tvrdo a konkrétne. Prečo to väčšina ľudí robí? Je to spojené aj s tým, že pijú nekvalitnú kávu? Niektoré „kávy“ dostupné na našom trhu totiž absolútne nechutia a pitné sú len vďaka „úprave“ prostredníctvom mlieka a cukru.

„Áno, je to tak,“ odpovedal Michal Šturc, ktorý našu domnienku jednoznačne potvrdil. „To, že u nás nebola vybudovaná dostatočná kultúra pitia kávy, využili a zneužili pražiari z Talianska, Rakúska, Nemecka či Francúzska, ktorí sem dodávali druho- alebo treťotriedne zrná v peknom obale. No a musím uznať, že tieto kávy sa bez cukru a mlieka vypiť naozaj nedajú.“

Ovplyvňuje praženie kávy množstvo kofeínu?

Ďalšia zo zaujímavých otázok, ktorá kávičkárov často trápi, sa týka pražiarenskej úpravy zŕn: Má proces praženia vplyv na množstvo kofeínu v káve? Existuje viacero štúdií, ktoré sa téme venovali, no každý napokon tvrdí niečo iné.

„Podľa mňa nemá, ale ak by aj mal, tak len zanedbateľnú, čo v šálke kávy nerozoznáte. Určite by ste však po stránke kofeínu rozoznali, ak by ste si spravili espresso zo stopercentnej arabiky alebo stopercentnej robusty,“ usmial sa Bratislavčan narážajúc na to, že robusta má výrazne väčšie množstvo kofeínu. Na druhej strane však nie je chuťovo taká kvalitná.

Množstvo kofeínu v káve nie je rozhodujúci aspekt

„Aj keď som bol v niekoľkých pražiarňach na Slovensku, v Európe či mimo Európy, viac ako kofeín som vnímal kvalitu kávovníkových zŕn, vôňu a vzhľad pomletých kávovníkových zŕn. Keď ma ponúkli espressom, tak som sa orientoval na cremu, arómu, chuť, pocit v ústach a dochuť.“

„Našimi prvými učiteľmi boli pred dvadsiatimi rokmi Taliani a preto sme v Casa del Caffé mali tmavé praženie. Dnes náš pražiar podľa našich požiadaviek praží kávovníkové zrno na stredne tmavé praženie. Pri tomto pražení mám najradšej dochuť ristretta alebo espressa, ktorá je horkosladká,“ dodal Michal Šturc.

0x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: káva s cukromkáva s mliekomMichal Šturc
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok

Demeter káva: Čo to je a kde si ju viete kúpiť?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    12. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

    Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

    10. júna 2025
    Zlaté Zrnko Vietnam Zanya - espresso

    Zlaté Zrnko nasadilo kávu od slovenského farmára: Vietnam Zanya Natural

    9. júna 2025
    Ty Kokos z pražiarne Aurelica - hotová káva v dekantéri

    Ty Kokos! od Aurelica Coffee: Tyčinka Margot alebo káva?

    10. júna 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    12. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

    Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

    10. júna 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL