Perníček: Nový vianočný hit od Coffeeinu
Pozor, pozor! Po prečítaní tohto článku, už nikdy nebudete piecť perníčky a medovníčky v rúre. V pražiarni Coffeein si totiž pre vás pripravili tekuté perníčky vo forme sviatočnej kávovej zmesi. Blend Perníček si môžete zakúpiť nielen ako espresso roast, ale aj ako filter roast. Vypnite rúru, zapnite kanvicu a poďte zistiť, čo vám alchymisti v Coffeeine tentokrát namiešali.
Dva experimentálne loty z Jávy
Držte si klobúky. Zrná Perníčka sú poriadne uletené. Blend sa skladá z dvoch káv od jedného producenta. Farmár Muhlis a farma Argopuro Walida sú staré známe mená zaručujúce kvalitu a divoké experimenty. Prvá zložka blendu odkazuje na anglický preklad slova perníček – ginger bread.
Ginger, a teda zázvor, pridal Muhlis do fermentačných tankov spolu s kávou. V zázvore macerovaná káva je absolútna novinka aj pre nás v Blogu o káve. Druhá polovica perníčka je spracovaná naturálnou anaeróbnou fermentáciou. Pri tejto zmesi si nevydýchnete ani na chvíľu. Poďme ju spoločne pripraviť a zistiť, ako chutí.
Náš tip: na eshope coffeein.sk môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.
Espresso Perníček
Otvárate balíček a zľahka si privoniate. Do nosa vám vrazí sladučká vôňa. Vôňa, ktorá skutočne pripomína medovníky. Zacítite výraznú arómu medu a perníkového korenia. Zázvor je v aróme prítomný len v pomerne nízkej miere. Premýšľate nad tým, či ho nájdete v chutiach.
Hneď po tom, čo kávu nameliete, sa zázvor začne predierať do popredia. Káve dodáva zaujímavý “spicy” podtón. Tento jemne štipľavý nádych sa prenáša aj do šálky pripraveného nápoja. Espresso niekoľkokrát zamiešate a prvýkrát ochutnáte. Bum. Do tela sa vám vyplaví vlna endorfínu. Práve ste sa napili tekutého perníčka s funky zázvorovou dochuťou.
V šálke nájdete sladký med a vianočné medovníčky. Len čo prehltnete, na jazyku vám ostane zázvor, ktorý ešte viac zvýrazní sviatočné chute vo vašom hrnčeku. Sviatočný “chuťový orgazmus” dotvorí neuveriteľná zamatová štruktúra espressa a nekonečná dochuť. Chcete vedieť, ako si tento perníčkový úlet pripraviť? Máme pre vás recept. Avšak ešte pred tým si spoločne pripravme filtrovanú kávu.
Filtrovaný Perníček
Perníček určený pre prípravu filtrovanej kávy je napražený o čosi svetlejšie. Vďaka tomu je filter roast citeľne ovocnejší. Zo sviatočného hrejivého espressa sa razom stane zimná dovolenka v trópoch. Perníček sa nezaprie a vo vôni aj chuti vám ponúkne tonu perníkového korenia, medovej sladkosti a funky zázvoru.
Avšak pozor, hneď po tom, čo vám v ústach odznie chuť medovníkov a zázvoru, príde jeden veľký “plot twist”. Chuťové bunky vám zaleje tropická piña colada. Nálož zrelého ananásu, kokosového mlieka a bieleho rumu. Filtrovaný perníček vás teleportuje ďaleko za hranice našej malej krajiny. Ležiac na lehátku si pochutnávate na sladkých koláčoch, v jednej ruke piña colada v druhej knižka a na ušiach slúchadlá, v ktorých hrá Mariah Carey.
Na chvíľu zabudnete na všetok ten predvianočný zhon, kupovanie darčekov, nekonečné upratovanie a vypekanie. Jedinou nevýhodou tohto teleportovacieho blendu je jeho obmedzené množstvo. Bohužiaľ, nie je ho veľa a vy sa po dopití budete musieť vrátiť do reality.
Recept espresso:
Pomer (brew ratio): 1:3
Teplota extrakcie: 92*C
Tlak: 9 barov
Čas extrakcie: cca 30 s
Chuť: perníčky, med a zázvorový sirup so zamatovou štruktúrou a nekonečnou zázvorovou dochuťou
Recept filter Hario V60:
16 g —> 250 ml (94*C)
18 klikov na mlynčeku Comandante (stredne jemné až stredné mletie)
0:00 – 0:30 60 ml (krúživý nálev a zamiešanie celým dripperom)
0:30 – 1:00 90 ml (krúživý nálev)
1:00 – 1:30 100 ml (krúživý nálev a zamiešanie celým dripperom)
finálny čas extrakcie – 2:30
Chuť: medovníky, zázvor a piña colada so stredne ťažkým telom a zázvorovo-ananásovou dochuťou
Takáto príprava tekutých perníčkov vám zaberie oveľa menej času a prinesie zďaleka viac radosti ako zdĺhavé vypekanie.
Šťastné a Perníčkové!
Náš tip: na eshope coffeein.sk môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.