Zaujímavosti

Pestovanie húb na kávovom odpade? Pekný príklad cirkulárnej ekonomiky

Eshop s kávou

Ročne sa na svete vygeneruje okolo šesť miliónov ton kávového odpadu. V Blogu o káve sme vás viackrát informovali o tom, že hneď niekoľko firiem sa snaží o jeho aktívne zužitkovanie a opätovné využitie kávového gruntu, pričom možností je pomerne veľa.

So zaujímavou alternatívou teraz prišla belgická spoločnosť PermaFungi, ktorá na kávovom grunte pestuje huby. Dostupné informácie hovoria o tom, že firma sídliaca v Bruseli využila v roku 2018 až 39 ton použitej mletej kávy.

Podpora cirkulárnej ekonomiky

Hlavnou úlohou celého tohto projektu je podpora cirkulárnej ekonomiky a snaha eliminovať tvorbu odpadu. Tím PermaFungi využíva pri svojej práci bicykle, vďaka ktorým zbiera kávu v miestnych kaviarňach. Tá je potom v pestovateľskom centre spolu so slamou zabalená do vriec a vytvára tak pôdu s vhodnou nutričnou hodnotou pre pestovanie húb.

„Huby dokážu využiť kávový odpad,“ povedal spoluzakladateľ PermaFungi Julian Jacquet pre Business Insider Today. „Pochopiteľne nevidia kávu ako takú a nevidia kávový grunt. Vidia len dusík, vodík, kyslík, uhlík. Nuž a tento základ využijú na získanie toho, čo potrebujú.“

Huby sa pestujú vo vreciach

Vrecia sú najskôr dva týždne uložené v tmavom a vlhkom sklade, aby sa následne priniesli do svetlejších priestorov, čo huby podnieti k rastu. O niekoľko dní sú pripravené na zber, aby ich tím PermaFungi následne dodal do organických obchodov a reštaurácií.

pestovanie húb na kávovom odpade
Takto vyzerajú vrecia s kávovým gruntom a slamou, ktoré sú vhodnou živnou pôdou pre pestovanie húb. (permafungi.be)

„Naša myšlienka spočíva v tom, aby sme opätovne využili veci, ktoré ešte vedia ponúknuť celý rad kvalít a aby sme z nich ešte niečo vyrobili,“ skonštatoval Jacquet.

Návrat k niekdajším zvyklostiam

Podobné myšlienky sú populárne aj v Paríži, kde s takýmito hubami pracuje michelinský šéfkuchár Simone Zanoni a veľmi ho teší, že niečo takéto je vôbec možné. Spoluzakladateľ reštaurácie Le George, v ktorej pracuje, Arnaud Ulrich, považuje tento systém za návrat k starým zvyklostiam.

„Organický materiál, náš organický odpad, sa prostredníctvom kompostu vždy vracal do zeme,“ uviedol Ulrich. „Už na začiatku 20. storočia parížski záhradníci zbierali konský trus a brali ho na svoje farmy, kde vďaka nemu pestovali slávne parížske huby. Celá táto sieť sa však krok po kroku celkom rozpadla. Našou úlohou je opätovne ju vytvoriť.“

Skúsme obmedziť tvorbu odpadu

V priebehu veľkej časti 20. storočia sa o odpad takmer nikto nezaujímal. Vytváral sa čoraz rýchlejšie a hromadil sa na skládkach. Tento prístup však z dlhodobého hľadiska nie je udržateľný a aj preto sa hľadajú spôsoby, ako s tým niečo spraviť; spomínané využívanie kávového odpadu je síce len malou kvapkou, avšak rozhodne potešiteľnou.

Touto otázkou sa treba intenzívne zaoberať a pracovať na zlepšení situácie. Aj preto sa čoraz častejšie hovorí nie o lineárnom, ale cirkulárnom ekonomickom modeli. „V samotnej prírode by nebol žiadny odpad. Odpad je len vynález človeka,“ dodal Julian Jacquet.

pestovanie húb na kávovom odpade
Huby sa po niekoľkých dňoch začnú predierať na svetlo sveta a z kávového podkladu čerpajú cenné živiny.
Casa del Caffé
Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close

Máte Adblock :(

Spravodajské stránky nemajú šancu prežiť bez reklamy. Preto by sme vás radi poprosili o to, aby ste si u nás vypli Adblock. Ďakujeme za pochopenie.