Zaujímavosti o káve

Káva Liberica: Ako chutí a čo to vlastne je? (VIDEO)

Poznáte YouTube kanál Green Plantation káva? Ak ešte náhodou nie, je najvyšší čas nastaviť si odber. Dozviete sa tam množstvo zaujímavých informácií z kávového sveta v jedinečnom podaní slovenského Q Gradera žijúceho v Kalifornii Valeriana Hralu. Tentoraz kávovým nadšencom sprostredkoval prvé dojmy z ochutnania kávy liberica.

Najvyššie kvality dosahuje arabica (Coffea arabica), avšak na trhu je rozšírená aj robusta (Coffea canephora), ktorá je výrazne lacnejšia a má viac kofeínu, avšak po stránke chuťových vnemov sa arabice ani zďaleka nevyrovná. Nuž a okrem toho je ako-tak rozšírená aj liberica (Coffea liberica), s ktorou sa však obchoduje len výnimočne.

Káva liberica a prvé vnemy

Aká vlastne liberica je? Ako chutí? Oplatí sa zohnať si ju? Na tieto otázky odpovedal v aktuálnom videu spomínaný Valerian Hrala, ktorý s kávou pracuje už približne dvadsať rokov.

„Hmm, zaujímavé,“ uviedol Valerian po prvom privoňaní. „Vôňa je zaujímavá. Je to niečo medzi arabicou a robustou. Je dosť silná, čo je ozaj zaujímavé.“

Coffea liberica
(Foto: OGardener/Twitter)

Ako chutí liberica?

Následne si kávu sŕkol, doprial si pár sekúnd na precítenie vnemov a pokračoval: „Neviem, či je to prípravou. Možno, keby som to robil znova, tak urobím iný pomer. Tentoraz som stavil na 1:15 a možno by som spravil o niečo slabšiu, pretože v nej cítiť určitú trpkosť. Ani nie horkosť, ale trpkosť.“

„Chuťovo je veľmi zaujímavá a úprimne poviem, že mne sedí o trochu viac, ako robusta. Určite viac ako robusta. Nechutí mi ako spálená guma, čo je mnohokrát typické pre robustu. V nej je určitá pachuť, ktorá mi vadí. Škoda len tejto trpkosti, pretože tá trochu zoberie z celkového zážitku.“

Lepšia ako robusta?

Liberica, ktorú degustoval, bola pripravená honey metódou spracovania kávy a nebola úplne oničom. „Má zaujímavú kyslosť. Nie je taká nudná, ako napríklad u robusty a určite je o niečo živšia. Nechápte ma však zle, nie je to kyslá káva.“

 „Má veľmi zaujímavé trošku delikátne postaromatické impresie. Pripomína mi to také lacnejšie čokolády, ktoré sme mali za socíku. A to nemyslím v zlom, ale aj tie mali takú trošku parfumovanú chuť. Úprimne vám poviem, že hocikedy ju dám nad robustu. Teraz po treťom hlte mi už nevadí ani tá trpkosť a je to celkom zaujímavý zážitok,“ dodal Valerian Hrala.

Liberica má najmenej kofeínu

Liberica ponúka pomerne veľké zrná, ktoré sú väčšie ako u káv typu arabica a robusta. Zaujímavá je aj tá skutočnosť, že po stránke množstva kofeínu je najslabšia, teda ešte slabšia ako arabica. Za ochutnanie však rozhodne stojí.

Pozrite si priložené video a dozviete sa viac:

Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close