Exkluzívne

Aroma Coffee: Kávu nepražíme kvôli ziskom

Jednou z pražiarní, ktorá si zakladá na absolútnej čerstvosti a kávu praží až na základe objednávok, je Aroma Coffee. Malá bratislavská spoločnosť má aktuálne v ponuke kávy z dvanástich krajín, ktoré praží dvakrát alebo trikrát do týždňa. Vždy tak, aby si zákazník mohol pochutnať na čo možno najčerstvejšom produkte.

„Už ako dieťa som miloval vôňu čerstvo zomletej kávy,“ povedal majiteľ Aroma Coffee Michal Straňák pre Blog o káve. „Káva v našej rodine vždy patrila k oddychu a k relaxu po dobrom obede. U nás sa najčastejšie pripravovala v mokka kanvičke a tú vôňu si pamätám dodnes. Ja sám som ju začal piť ešte na strednej škole a využíval som ju ako životabudič. Treba však povedať, že vtedy zďaleka nebol taký výber ako dnes.“

Túžba upražiť si kávu na mieru

Michal sa v téme začal viac a viac orientovať a kávu spoznával čoraz lepšie. Začal vyhľadávať kávy z rôznych krajín, porovnávať ich a porovnávať aj rozdiel v chutiach pri jednotlivých spôsoboch prípravy. Všetko to bolo mimoriadne fascinujúce. „Nápad založiť si pražiareň sa zrodil asi pred tromi rokmi a od finálnej realizácie prešiel rok. Chcel som skúsiť kávu, ktorú si upražím presne podľa vlastnej predstavy. Rád skúšam nové kávy a chcel som si vytvoriť nejakú doslova ušitú na moju chuť.“

Najskôr bolo potrebné zohnať priestory, ktoré sa nakoniec našli v rodičovskom dome. „Dal som si ich prispôsobiť pre potreby pražiarne,“ skonštatoval M. Straňák. „Najťažšie bolo asi vybavovanie všetkých potrebných povolení a priestory bolo nutné upraviť tak, aby všetko vyhovovalo predpisom. Samotné technické zabezpečenie zariadenia už nebolo také zložité, pričom najdrahšia bola samozrejme pražička. Dosť peňazí muselo ísť aj do úprav a vybavenia skladových priestorov, prípadne priestorov na balenie kávy, ale zabudnúť nemôžem ani na obstaranie zásob zelenej kávy.“

pražička kávy v pražiarni Aroma Coffee

Kde sa dá kúpiť zelená káva?

Téma obstarávania zásob zelenej kávy nás vždy zaujíma, pretože táto komodita nie je len tak dostupná. Nestačí zájsť do supermarketu. „My ju nakupujeme z rôznych veľkoskladov v Európe. Dodávateľov máme v Nemecku, Belgicku i v Česku. Tieto veľkoobchody majú dostatočné zásoby, široký sortiment a v prípade potreby nám vedia zakúpenú kávu aj dlhodobo preskladniť a zaslať až na požiadanie. Priamo od pestovateľov zatiaľ nenakupujeme, ale je to jeden z mojich snov. Kávové plantáže určite chcem navštíviť osobne a stretnúť sa priamo s ľuďmi, ktorí kávu pestujú.“

Väčšina pražiarov, s ktorými sa bavíme, najskôr absolvovala kurz praženia. Ten je ideálny na podchytenie základov, ale potom je to o dlhodobom ďalšom zlepšovaní. „Absolvoval som kurz praženia a bolo to fajn, ale pražiť sa človek naučí najlepšie na vlastných chybách. Ja skúšam kávu pražiť ozaj všetkými možnými spôsobmi, aby som našiel to ideálne nastavenie a stupeň praženia.“

Nerobia to kvôli ziskom, je to hobby a vášeň

Veľmi zaujímavé slová padli v ďalšej časti rozhovoru, keď sme sa opýtali na veľké značky, ktoré vládnu trhu. Myslíme tým mnohé instantné kávy ako Nescafé či Jacobs, ale aj značky ako Tchibo, Popradská káva a podobne. Všetci majú veľmi silný marketing a bežný zákazník má pocit, že je to akási „nadkáva“. Dá sa s týmito značkami súperiť?

„My nemáme záujem konkurovať veľkým pražiarňam,“ odpovedal Michal Straňák. „Kávu nepražíme kvôli ziskom a tak ja, ako aj partnerka, máme svoju vlastnú prácu. Nie sme závislí od príjmov z pražiarne. Je to hlavne naše a moje hobby, moja vášeň. Zákazníkom, ktorí radi skúšajú nové druhy káv, chcem ponúknuť možnosť výberu a možnosť skúsiť niečo nové. Pravidelne sa snažím ponúkať nové druhy kávy z rôznych krajín. Aktuálne máme kávu z dvanástich krajín.“

Aroma Coffee si dáva záležať aj na kvalitných viacvrstvových obaloch, ktoré zaručujú dlhodobú čerstvosť kávy. „Ale aj tak ju odporúčame spotrebovať čo najskôr, pretože intenzita vôní a chutí sa postupne znižuje. Správne skladovaná káva v pôvodnom obale však bude chutná aj po šiestich mesiacoch od upraženia.“

Kávová kultúra na Slovensku

A čo samotný proces praženia? Akú intenzitu uprednostňuje tento pražiar? „Ja mám rád trochu tmavšie praženia a väčšina našich káv je pražená na úroveň Full City. Problém je aj v tom, že veľa zákazníkov sa ešte nenaučilo vychutnať si ovocné chute v kávach. Prekáža im hlavne vyššia acidita. Ja to vidím tak, že na Slovensku sú najviac vyhľadávané čokoládové a orieškové tóny s nízkou alebo žiadnou aciditou.“

„Kávová kultúra ako taká však na Slovensku napreduje. Stále viac ľudí si vyberá alternatívne prípravy kávy, prípadne si kupuje pomerne kvalitné domáce espresso kávovary. Začínajú viac experimentovať a skúšajú nové chute. Nedostatky by som videl vo vedomostiach ľudí o káve. Pre mnohých je to ešte stále len horká čierna tekutina a nevedia si predstaviť, že by mohla mať aj ovocné chute. Už sa mi stalo, že zákazník si objednal Etiópiu alebo Keňu a potom sa pýtal, prečo je kyslá,“ dodal s úsmevom Michal Straňák.

Kde nájdete Aroma Coffee?

No a my dodajme, že pražiareň Aroma Coffee sídli v Bratislave, konkrétne v Podunajských Biskupiciach. Plány týkajúce sa otvorenia maloobchodnej predajne zatiaľ zahatala globálna pandémia, takže pre kupovanie kávy odporúčame využiť internetovú stránku www.kavazpraziarne.sk.

Instagramové konto Aroma Coffee zatiaľ nemá, na Facebooku ju nájdete na @kavazpraziarne.

pražiareň kávy v Bratislave Aroma Coffee
Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close