pondelok, 19 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Zaujímavosti o káve

Piccolo neexistuje: Existuje vtipná príhoda, ako sa k nám dostalo

Ladislav Király Od Ladislav Király
29. mája 2024
piccolo neexistuje

Foto: Shutterstock

Share on FacebookShare on Twitter

Na Slovensku, ale aj v Českej republike, je pomerne bežné, že pri snahe vypýtať si menšiu verziu espressa si zákazník zažiada piccolo. V skutočnosti to však nie je správne označenie a my vám vysvetlíme prečo. Piccolo neexistuje.

V podstate každý vie, čo to piccolo znamená. Je to malá káva, čo je aj presný preklad slova piccolo z taliančiny. Piccolo znamená malý, nepatrný, drobný, nižší. Ako sme sa k tomuto označeniu vlastne dostali? Blog o káve vám prezradí viac.

Neexistujúce piccolo k nám priniesli Taliani

„Existuje teória, že tento výraz sem priniesli Taliani niekedy po revolúcii,“ povedal šéfbarista reťazca CrossCafe Luboš Martínek pre idnes.cz. „Bolo to obdobie, keď sa v kaviarňach okrem nášho turka začali objavovať stroje na espresso. Nikto však poriadne nevedel, ako má káva vlastne vyzerať.“

Celá príhoda je podľa Martínka pomerne vtipná: „Talianski návštevníci na obsluhu zo zúfalstva volali: „Nie, preboha nie, chcem menšie, teda piccolo! A tento názov sa u nás potom udomácnil.“

Piccolo ako menšia verzia espressa

Pátranie po skutočnej príčine je úsmevné. Keďže vlastne takmer nikto nevedel, ako má správne espresso vyzerať (navyše ho každý volal presso), začínajúci baristi to s jeho dávkovaním často preháňali. Espresso je pritom niečo veľmi maličké.

„Klasické espresso je 25 až 30 mililitrov nápoja, na ktorého hladine je pevná vrstvička označovaná ako crema,“ hovorí baristka Kateřina Slováková z Mamacoffee rovnako pre idnes.cz. „Je tigrovaná a čím viac odtieňov má, tým lepšie.“

Vzápätí pripomenula, že ak chcú zákazníci menšiu kávu ako espresso, tak práve vtedy vyťahujú slovo piccolo. Nie je to však správne, pretože v tom prípade ide o ristretto: „To je kratšie espresso z 15 až 20 mililitrov vody. Káva v páke ostáva len 20 sekúnd, teda o 10 menej, ako u klasického espressa.“

ristretto - piccolo neexistuje
Foto: Shutterstock

Piccolo neexistuje

Na českom internete sme našli aj internetovú stránku piccoloneexistuje.cz. Tá sa venuje rôznym prípravám kávy, ale jej autori samozrejme nezabúdajú pravidelne pripomínať, že piccolo neexistuje!

„Nápoj s názvom piccolo síce vo svete veľmi regionálne existuje, ale nie v takej podobe, v akej ho chápe český spotrebiteľ,“ konštatujú autori. „Teda ako malú porciu čistého kávového extraktu.“

„Napríklad v Londýne, v Sydney, v Berlíne, ale aj v Prahe, si ho miestami môžete objednať. Na stole vám však pristane pravdepodobne 90 ml pohár s jedným ristrettom doliatym ohriatym mliekom s trochou mikropeny. Taký polovičný flat white,“ dodáva web.

Piccolo latté ako jediná piccolo káva

To, čo sme práve opísali, je v zahraničí označované pravdepodobne ako piccolo latté. O takomto nápoji je totiž vo webovom priestore mnoho zmienok.

Podľa stránky perfectlydailygrind.com ide o malý mliečny nápoj, ktorý sa podáva v pohári s veľkosťou 85 až 114 mililitrov. Saša Šestić, majiteľ Ona Coffee a svetový baristický šampión z roku 2015, tento nápoj opísal veľmi zaujímavo. „Jednu časť espressa a dve časti speneného mlieka s vrstvou peny na vrchu,“ uviedol.

Po ďalšej otázke týkajúcej sa lepšieho konkretizovania pridal ďalšiu informáciu. Espresso by podľa neho malo mať 20 až 30 mililitrov a mlieko/mliečna pena 40 až 60 mililitrov. Potom by to bolo to pravé piccolo latté.

Piccolo latté vraj pochádza zo Sydney

Podľa stránky goodfood.com.au je piccolo latté tvorené 30 mililitrami espressa a 80 mililitrami speneného mlieka. Ak by sme verili tomuto zdroju, tak vymyslené bolo v Sydney.

„Baristi a pražiari vraj takéto piccolo začali piť preto, aby testovali, ako ich káva, prípadne štýl praženia, chutia s mliekom,“ konštatuje zdroj.

Nech je to už akokoľvek, piccolo neexistuje. Teda aspoň nie také, ako ho poznáme v našich končinách: označovať by sme ho mali ristretto. Existuje jedine piccolo latté, ktoré však na Slovensku asi ani nedostanete.

príprava espressa - piccolo neexistuje
Foto: Shutterstock


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: zaujímavosti o káve
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
elektrický impulz namiesto kávy

Elektrický impulz namiesto kávy? Testy prebiehajú...

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    farmár s kávovníkovými čerešňami

    Prečo má robusta viac kofeínu ako arabika?

    14. mája 2025
    Burundi Turaco od Alter-Nativ

    Štyri tipy na kávy od Alter-Nativ

    13. mája 2025
    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    14. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    farmár s kávovníkovými čerešňami

    Prečo má robusta viac kofeínu ako arabika?

    14. mája 2025
    Burundi Turaco od Alter-Nativ

    Štyri tipy na kávy od Alter-Nativ

    13. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL