utorok, 18 novembra, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Domov Zaujímavosti o káve

Piccolo neexistuje: Existuje vtipná príhoda, ako sa k nám dostalo

Ladislav Király Od Ladislav Király
11. júna 2021
piccolo neexistuje

Foto: Shutterstock

Share on FacebookShare on Twitter

Na Slovensku, ale aj v Českej republike, je pomerne bežné, že pri snahe vypýtať si menšiu verziu espressa si zákazník zažiada piccolo. V skutočnosti to však nie je správne označenie a my vám vysvetlíme prečo. Piccolo neexistuje.

V podstate každý vie, čo to piccolo znamená. Je to malá káva, čo je aj presný preklad slova piccolo z taliančiny. Piccolo znamená malý, nepatrný, drobný, nižší. Ako sme sa k tomuto označeniu vlastne dostali? Blog o káve vám prezradí viac.

Neexistujúce piccolo k nám priniesli Taliani

„Existuje teória, že tento výraz sem priniesli Taliani niekedy po revolúcii,“ povedal šéfbarista reťazca CrossCafe Luboš Martínek pre idnes.cz. „Bolo to obdobie, keď sa v kaviarňach okrem nášho turka začali objavovať stroje na espresso. Nikto však poriadne nevedel, ako má káva vlastne vyzerať.“

Celá príhoda je podľa Martínka pomerne vtipná: „Talianski návštevníci na obsluhu zo zúfalstva volali: „Nie, preboha nie, chcem menšie, teda piccolo! A tento názov sa u nás potom udomácnil.“

Piccolo ako menšia verzia espressa

Pátranie po skutočnej príčine je úsmevné. Keďže vlastne takmer nikto nevedel, ako má správne espresso vyzerať (navyše ho každý volal presso), začínajúci baristi to s jeho dávkovaním často preháňali. Espresso je pritom niečo veľmi maličké.

„Klasické espresso je 25 až 30 mililitrov nápoja, na ktorého hladine je pevná vrstvička označovaná ako crema,“ hovorí baristka Kateřina Slováková z Mamacoffee rovnako pre idnes.cz. „Je tigrovaná a čím viac odtieňov má, tým lepšie.“

Vzápätí pripomenula, že ak chcú zákazníci menšiu kávu ako espresso, tak práve vtedy vyťahujú slovo piccolo. Nie je to však správne, pretože v tom prípade ide o ristretto: „To je kratšie espresso z 15 až 20 mililitrov vody. Káva v páke ostáva len 20 sekúnd, teda o 10 menej, ako u klasického espressa.“

ristretto - piccolo neexistuje
Foto: Shutterstock

Piccolo neexistuje

Na českom internete sme našli aj internetovú stránku piccoloneexistuje.cz. Tá sa venuje rôznym prípravám kávy, ale jej autori samozrejme nezabúdajú pravidelne pripomínať, že piccolo neexistuje!

„Nápoj s názvom piccolo síce vo svete veľmi regionálne existuje, ale nie v takej podobe, v akej ho chápe český spotrebiteľ,“ konštatujú autori. „Teda ako malú porciu čistého kávového extraktu.“

„Napríklad v Londýne, v Sydney, v Berlíne, ale aj v Prahe, si ho miestami môžete objednať. Na stole vám však pristane pravdepodobne 90 ml pohár s jedným ristrettom doliatym ohriatym mliekom s trochou mikropeny. Taký polovičný flat white,“ dodáva web.

Piccolo latté ako jediná piccolo káva

To, čo sme práve opísali, je v zahraničí označované pravdepodobne ako piccolo latté. O takomto nápoji je totiž vo webovom priestore mnoho zmienok.

Podľa stránky perfectlydailygrind.com ide o malý mliečny nápoj, ktorý sa podáva v pohári s veľkosťou 85 až 114 mililitrov. Saša Šestić, majiteľ Ona Coffee a svetový baristický šampión z roku 2015, tento nápoj opísal veľmi zaujímavo. „Jednu časť espressa a dve časti speneného mlieka s vrstvou peny na vrchu,“ uviedol.

Po ďalšej otázke týkajúcej sa lepšieho konkretizovania pridal ďalšiu informáciu. Espresso by podľa neho malo mať 20 až 30 mililitrov a mlieko/mliečna pena 40 až 60 mililitrov. Potom by to bolo to pravé piccolo latté.

Piccolo latté vraj pochádza zo Sydney

Podľa stránky goodfood.com.au je piccolo latté tvorené 30 mililitrami espressa a 80 mililitrami speneného mlieka. Ak by sme verili tomuto zdroju, tak vymyslené bolo v Sydney.

„Baristi a pražiari vraj takéto piccolo začali piť preto, aby testovali, ako ich káva, prípadne štýl praženia, chutia s mliekom,“ konštatuje zdroj.

Nech je to už akokoľvek, piccolo neexistuje. Teda aspoň nie také, ako ho poznáme v našich končinách: označovať by sme ho mali ristretto. Existuje jedine piccolo latté, ktoré však na Slovensku asi ani nedostanete.

Náš tip: zaslúžite si piť kvalitnú kávu – kliknite TU a zobrazia sa vám zľavové kódy do overených remeselných pražiarní kávy.

príprava espressa - piccolo neexistuje
Foto: Shutterstock
0x Super článok
Zľavové kódy

Štítky: zaujímavosti o káve
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

ĎALŠÍ ČLÁNOK
elektrický impulz namiesto kávy

Elektrický impulz namiesto kávy? Testy prebiehajú...

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

Zlaté Zrnko - akciové kávy

Silná akcia Zlatého Zrnka: Zľava 25%+10%

17. novembra 2025
READY AFTER Winterfresh - vytekanie espressa

Winterfresh od READY AFTER: Etiópska lahôdka, ktorá chutí ako jahody v čokoláde

17. novembra 2025
Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
Colombia Monteblanco Marakuja Fermentation od READY AFTER

Marakujová káva Kolumbia Monteblanco od READY AFTER: Tropická bomba na espresso aj filter 

13. novembra 2025
Filip Lörinc - Golden Roaster

Ako sa z obyčajného chlapca z Rožňavy stal najlepší pražiar kávy

12. novembra 2025
Blog o káve

Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

Naše sociálne siete

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

ZNAČKY

Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Barista Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee instantná káva jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

TOP ČLÁNKY

Zlaté Zrnko - akciové kávy

Silná akcia Zlatého Zrnka: Zľava 25%+10%

17. novembra 2025
READY AFTER Winterfresh - vytekanie espressa

Winterfresh od READY AFTER: Etiópska lahôdka, ktorá chutí ako jahody v čokoláde

17. novembra 2025
Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
  • Cenník
  • Ochrana osobných údajov
  • Štatút

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

Spravovať Súhlas

Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Spravovať
{title} {title} {title}
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL