pondelok, 12 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

Piešťanskú pražiareň kávy neprajníci nezlomili, o kvalitu a čerstvosť je záujem

Ladislav Király Od Ladislav Király
13. septembra 2021
kolektív Káva Magula

Toto je kolektív pražiarne Káva Magula, ktorú vám dnes predstavíme. Ochutnajte, neobanujete.

Share on FacebookShare on Twitter

„Kvalitná káva nie je lacná. Našou snahou je udržať ceny kávy na primeranej úrovni a zároveň zachovať pomer kvalita/cena.“ Takéto slová sme našli na stránke kavamagula.sk a podľa nás veľmi dobre opisujú to, čo chce táto piešťanská pražiareň kávy dosiahnuť a o čo jej ide. Za značkou káva Magula stojí vyučený čašník Peter Magula, ktorého sme vyspovedali.

Rodák z Piešťan najskôr pracoval v Rakúsku, ale po návrate domov ho čoraz silnejšie oslovovali myšlienky týkajúce sa vlastného biznisu. Spolu s manželkou, ktorá je takisto vyučenou servírkou, si v roku 2007 otvorili kaviareň a naplno tak vhupli do sveta kávy. Začali ju intenzívnejšie spoznávať a čím viac tak robili, tým viac ich káva inšpirovala a fascinovala.

Káva, ktorej chuť už nebolo možné vylepšiť

„Ako baristi sme sa vždy snažili o to, aby sme pripravili perfektnú kávu,“ povedal Peter Magula v rozhovore pre Blog o káve. „V tom čase nám kávu do kaviarne dodával obchodný zástupca istej talianskej pražiarne. Nebola to zlá káva, ale jej chuť sme už vylepšiť nedokázali. Preto sme sa postupne rozhodli k zásadnému kroku: kávovníkové zrno sme si začali pražiť sami.“

Manželia svoju kaviareň predali a začali sa obzerať po predajcovi pražičiek a ďalšieho potrebného príslušenstva. Cesta ich zaviedla do Bratislavy, kde im do istej miery náhodné stretnutia pomohli rýchlo získať cenné informácie a dokonca absolvovať aj prvé školenia.

Neprajníci im nedávali šancu

„V roku 2012 sme založili malú rodinnú firmu a pražiareň máme vo vlastnom rodinnom dome. Celkovo tu pracujeme piati, čo je v tejto chvíli postačujúce. Kúpili sme si pražičku tureckej značky Toper, kávovníkové zrno sme obstarali z Nemecka a začali sme tvrdo pracovať. Úprimne vám poviem, že o tom, čo všetko sa za tým skrýva, sme nemali ani potuchy. Počuli sme len množstvo rečí od neprajníkov, že kávu predsa predáva každý, na trhu je veľa pražiarní, najlepšia je aj tak tá a tá. Jednoducho vraj nemáme šancu. Nebrali sme to na vedomie a pozrite sa, stále fungujeme.“

„Tu by som povedal, že všetko, čo sa týka praženia kávovníkového zrna, prípravy kávového nápoja a všetkého, čo k tejto problematike patrí, je naša obrovská láska a hobby. V takom prípade si človek neprajnícke slová nevšíma, nereaguje na ne a odhodlane si ide za svojim cieľom,“ usmial sa Peter Magula.

Na začiatku pôsobenia bolo množstvo samovzdelávania, prečítaných článkov, pozretých videí a dlhé hodiny hľadania na internete. Nasledovalo oslovenie viacerých skúsenejších pražiarov, ale nie každý bol ochotný podeliť sa o vlastné know-how. Napriek tomu sa našli aj niektorí etablovaní odborníci, ktorí neváhali a pomohli.

Ako zvoliť intenzitu praženia?

Vo fáze príprav prišlo aj rozhodnutie týkajúce sa intenzity praženia. „Vedeli sme, že ľudia sú naučení zväčša na tmavé talianske praženie, ale to sa nám nepáčilo, pretože toto praženie už potláča pôvodnú chuť kávovníkového zrna. Svetlé praženie zasa môže byť pre niekoho kyslé, tak sme spravili malý kompromis. Zameriavame sa hlavne na stredné praženie, ale podľa požiadaviek vieme kávu upražiť aj na tmavšie, prípadne na svetlejšie a ulahodiť milovníkom ovocných chutí.“

Staršie ročníky sú podľa Petra dlhodobo naviazané na tmavšie pražené kávy a klasického „turka“, mladšie sa už zaujímajú o svetlejšie praženia a o alternatívne spôsoby prípravy kávy. Kávová kultúra celkovo napreduje. Napredovať musia aj samotné pražiarne a tím patriaci pod značku Káva Magula v tomto nezaostáva.

Pomoc zo strany Academy of Coffee

„Vedomosti z oblasti baristiky, cuppingu alebo samotného praženia čerpáme v Academy of Coffee so sídlom v Seredi,“ prezradil Peter Magula. „Človek musí byť otvorený k novinkám a pokroku. Je dobré, že si máme kde vymieňať skúsenosti, poznatky a získavať nové informácie. Takto nejako vznikol v januári 2020 aj Medzinárodný kávový inštitút, ktorého som spoluzakladateľom. Bohužiaľ sme zatiaľ mali len jedinú – ale vynikajúcu – kávovú konferenciu a potom nás pribrzdila pandémia a s ňou spojené opatrenia.“

Káva Magula a vnímanie konkurencie

Hovorí sa o tom, že slovenský kávový trh je konkurenčne veľmi nabitý. Jednak ide o to, že nadnárodné spoločnosti tu majú silné zastúpenie a okrem toho máme viac ako stovku domácich pražiarní. Ako je možné, že sa to všetko uživí? Dá sa to vôbec?

„Či mám z konkurencie strach? Nie, to určite nie,“ odpovedal si P. Magula. „Viem, že sú tu silné zahraničné značky a aj jedna slovenská z Popradu, ale podľa mňa produkujú len vo veľkom a už im tam chýba trochu tej lásky a srdiečka. My k tomu pristupujeme celkom inak: našou prioritou nie je zaplaviť trh, ale uspokojiť zákazníkov. Zoberte si koľko je vo vašom meste reštaurácií, pizzérií, butikov, bánk. Všetci robia to isté, ale nie je to to isté. Alebo dajte piatim kuchárom tie isté suroviny a garantujem, že každé jedlo bude chutiť inak.“

Kvalitná a čerstvá káva za rozumnú cenu

„O niečom podobnom sú aj lokálne pražiarne, pričom oproti veľkým komerčným máme jednu obrovskú výhodu: čerstvosť praženia. Predávame prioritne zrnkovú kávu, ale na požiadanie zákazníka ju vieme aj zomlieť.“

„Ani jedna silná značka vám nedodá čerstvú a kvalitnú zrnkovú kávu, miestne pražiarne však áno. A to je výhoda, ktorou sa budeme navždy hrdiť. V supermarketoch nájdete kávu za nízke ceny, ale radšej sa k nej ani nebudem vyjadrovať. Keď sú s tým zákazníci spokojní, neostáva mi nič iné, len to rešpektovať. My im však chceme ponúknuť kvalitnú a čerstvú kávu za rozumnú cenu,“ dodal Peter Magula v rozhovore pre Blog o káve.

Čo ponúka Káva Magula a kde ju nájdete?

V trvalej ponuke piešťanskej pražiarne nájdete kávy z mnohých krajín, často obmieňanú výberovku a vždy aj jednu ovocnejšiu kávu s jasnejšími tónmi. K dispozícii je vždy aj degustačný balíček, prípadne darčekové balenie troch káv z momentálnej ponuky.

Zákazníci si okrem toho prostredníctvom eshopu vedia obstarať mlynčeky, moka kanvice, french pressy, aeropressy a iný doplnkový sortiment na prípravu kávového nápoja. To všetko na stránke www.kavamagula.sk.

K dispozícii sú aj predajne kávy v Novom Meste nad Váhom a v Hlohovci, kde je možné posedieť si pri kávičke. Aktuálne informácie týkajúce sa pražiarne nájdete na stránkach Káva Magula na Facebooku @kavamagula a Instagrame @kavamagula.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: pražiareň kávyrozhovor
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
výberová káva a úvahy o slovenskej kávovej kultúre

Predsudky, arogancia, snobi, hipsteri: Výberová káva má byť o niečom inom

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL