
Pleseň je jedným z najčastejších choroboplodných zárodkov, s ktorými sa v domácnosti stretávame. Samotné mycélium, ale dokonca aj spóry plesní, sú pre ľudské zdravie nebezpečné, a to hlavne pri dlhodobom kontakte s našim telom. Čo má však pleseň spoločné s pitím kávy? V spolupráci so značkou De’Longhi sme si pre vás pripravili malý experiment, po ktorého zhliadnutí už svoj kávovar nikdy nezabudnete vyčistiť.
Plnoautomatické kávovary vzbudzujú dojem, že za vás urobia úplne všetko, a to vrátane údržby. To však nie je úplná pravda. Niektoré činnosti ako napríklad vysypávanie kávového odpadu musíte vykonať manuálne.
A priznajte sa, komu z vás sa nechce vysypávať kávové puky zo zbernej nádoby vášho domáceho kávovaru? Situáciu sme nasimulovali na domácom plnoautomatickom kávovare De’Longhi Magnifica Start. Zbernú nádobu na kávový odpad spomínaného stroja sme naplnili kávovými pukmi, ktoré sme niekoľko dní pozorovali. Čo sa s nimi stalo?
Vedeli ste, že? Kávovar De’Longhi vás na vysypanie odpadu upozorní vždy po 14 pripravených šálkach alebo po prejdení 72 hodín. Aj keď si teda urobíte len jednu kávu denne, po troch dňoch dostanete avízo.

Vývoj situácie
Počas prvých dní kávový odpad postupne vysychal a jeho farba bledla. To sa však dialo len na povrchu. V spodných častiach kávovej masy sa vlhkosť udržala.
Práve vlhkosť, ktorá ostala uväznená v kávovej mase, sa stala akýmsi katalyzátorom rozvoja plesní. Už po dvoch dňoch sa v spodnej časti nádoby objavili malé zhluky bieleho mycélia.
To sa postupne rozširovalo a po piatich dňoch úspešne kolonizovalo aj vrchné, suchšie časti kávového odpadu.

Po týždni rozvoj plesne pokračoval a biele zhluky a chumáče tak boli viditeľné už na prvý pohľad. Stále sa však koncentrovali v častiach s vyššou vlhkosťou.
Najväčší zlom kolónia plesní zaznamenala po deviatich dňoch, kedy sme ku kávovému odpadu zámerne pridali niekoľko nových kávových pukov, ktoré so sebou priniesli čerstvú vlhkosť. Už rozvinutá kolónia plesní tak ihneď napadla čerstvé puky a rýchlo sa rozšírila. Dva dni na to už vytvárala súvislý povlak a početné zhluky v útrobách, ale aj na povrchu kávovej masy.

Vlhkosť, teplo, príroda
Možno si vravíte, že sa pleseň nachádza len v nádobe na odpad, čo nemusí prekážať. Opak je pravdou. Pleseň tvorí množstvo spór, ktorými sa účinne rozširuje do svojho okolia. Vyhovujú jej najmä vlhké a teplé miesta, pričom takých je v kávovare neúrekom, nech už doma máte akúkoľvek značku. Takto jednoducho funguje príroda.
Ak nechcete, aby sa choroboplodné zárodky dostávali do vašej každodennej kávy, mali by ste sa o kávovar pravidelne starať. Kávovary De’Longhi disponujú funkciami, ktoré vám jednotlivé činnosti spojené s údržbou pravidelne pripomenú. Neignorujete svietiacie kontrolky a vaše telo sa vám odvďačí.

Nezabúdajte ani na to, že pleseň sa môže vytvárať aj v iných priestoroch kávovaru, napríklad v okolí jeho sparovacej jednotky. V De’Longhi mysleli aj na to a sparovaciu jednotku z kávovarov tejto značky vyberiete doslova za pár sekúnd, aby ste ju potom jednoducho prepláchli. Ale pozor: tento úkon si kávovar sám od seba nevyžiada.
Pleseň je normálna
Suma-sumárum, pleseň v útrobách kávovaru síce nie je žiadaná, ale je normálna. Vlhkosť, teplo, zvyšky kávy a príroda jednoducho urobia svoje. Je len na vás, aby ste tomu zamedzili lepšie, ako my pri našom pokuse.