Poď ochutnať slovenskú pražiareň

Poď ochutnať slovenskú pražiareň: Frišná káva z Detvy

Poznáš pražiareň kávy Frišná káva? Sídli v Detve a my sme si posvietili na aktuálnu ponuku výberovej kávy, ktorou disponujú. Keď ti doma pomaly dochádzajú zrnká a premýšľaš nad tým, po čom ďalšom siahnuť, nasledujúce riadky by ti mohli pomôcť.

Z pražiarne Frišná káva sme ochutnali šesť rôznych kúskov. Dve kávy pražené na filter a štyri na espresso. Už teraz ti môžeme prezradiť, že každá jedna nám ulahodila. Fakt. Boli sme veľmi spokojní a pozitívne prekvapení. V Detve sa rozvíja a do krásy rastie ďalšia dobrá pražiareň.

Tak poďme na to…

Náš tip: so zľavovým kódom blog323 na eshope frisnakava.sk ušetríš 10%. Kód platí do konca apríla 2023.

Otázka: Akú prípravu kávy preferuješ? Filter alebo espresso?

Frišná káva - balíčky káv

FILTER

Kolumbia Alto Corozal

Keď rád experimentuješ, objavuješ nové chute a skúšaš rôzne experimentálne spracované kávy, prípadne ťa už omrzeli všetky tuctové kávy a chceš skúsiť niečo nové a nezvyčajné, tak táto káva je ako stvorená pre teba. Ide o anaeróbne spracovanú fermentovanú naturálnu Kolumbiu. Zrno odrody Castillo vďaka spomínanému spracovaniu nadobudlo veľmi zaujímavé chute, ktoré sa rozhodne pohrajú s tvojimi chuťovými pohárikmi.

Túto Kolumbiu Frišná Káva nepraží len svetlo na filter, ale aj tmavšie na espresso. Ak ti vyhovuje skôr alternatívna príprava kávy, očakávaj veľmi aromatický a chuťovo plný filter. Hneď ako otvoríš balík tejto fermentovanej pecky, rozvonia ti celý byt. Naše vnemy sú také, že káva vôňou veľmi pripomína čerešne v čokoláde (bonbóny Mon Cheri). Čerešne a čokoláda sú následne prítomné aj v chuti, a to najmä za horúca a tepla. Chladnutím sa postupne do popredia dostávajú citrusové tóny. Zrnká sú nabombované chuťami a výsledný nápoj takisto. Je veľmi aromatický, s ťažším telom a dlhou dochuťou.

Frišná káva Kolumbia
Frišná káva Kolumbia Alto Corozal filter

Vietnam Zanya

Necítiš sa divoko a radšej si vypiješ niečo uhladené, sladké, jemne ovocné a vyprodukované pod záštitou slovenského farmára Mariána Takáča? Premytý Catimor vypestovaný rodinami kmeňa K’Ho vo vietnamskom regióne Lang Biang je presný opak predošlej Kolumbie. Vietnam sme rovnako ako Kolumbiu dostali v dvoch verziách (filter a espresso roast). Premyté spracovanie ho robí čistým a ľahkým. Aróma kávy je veľmi sladká, pripomína med a perníkové korenie. Pôsobí až koláčovo, no nie je obzvlášť prenikavá, či silná. V chuti za horúca a tepla pocítiš čokoládu a perníkové korenie. Postupným chladnutím sa v popredí vystriedajú šťavnaté jablká a následne grep a pomelo. Káva má čajové telo a sladkú, korenistú dochuť. Keď máš radšej pokojnejšie, no vybalansované chute a kávy s ľahkým telom, tak ti sadne. Ja si viem túto kávu predstaviť ako ideálneho partnera k teplému jarnému podvečeru.

Frišná káva Vietnam Zanya
Frišná káva Vietnam Zanya filter

ESPRESSO

Honduras Cafescor

Si klasik, máš rád sladké, čokoládové a orieškové kávy? Výborne, aj pre teba tu niečo máme. Keď v káve nehľadáš aciditu a ovocnosť, ale skôr sladké a čokoládové chute, stav na túto zmes odrôd z regiónov Copan, Lempira a Ocotepeque. Káva je spracovaná premytou metódou a pražená na espresso. Aróma tohto Hondurasu je sladká a hrejivá. Aj napriek premytému spracovaniu má stredne ťažké až ťažšie telo a je plná sladkých chutí. V chuti nájdeš kopec čokolády a orieškov. Nám pripomenula čokoládové tyčinky s lieskovými orieškami z dezertu Merci. Čokoládu v dochuti vystrieda čisté kakao. Kávu jednoznačne odporúčame aj v spojení s mliekom. V mliečnych nápojoch tak krásne vyniknú lieskové oriešky.

Frišná káva Honduras
Frišná káva Honduras Cafescor espresso

Etiópia Guji Arsosala

Keď chceš, aby bolo tvoje espresso sladké a aj trochu ovocné, no necítiš sa na úplnú divočinu, vyskúšaj túto Etiópiu. Hľadáš jemné kvetinové a ovocné tóny? Naturálna Etiópia z regiónu Guji do bodky splní tvoje očakávania. Aróma je kvetinová, pripomína fialky. Espresso je ľahšie, s čajovým telom. My sme v chuti našli najmä sladké marhule a fialky. V pozadí a v dochuti pocítiš jemný čierny čaj, ktorý je v balanse s ovocnými a kvetinovými tónmi kávy. Acidita kávy nie je nijako vysoká, káva je sladko ovocná a voňavá. Chute sú veľmi komplexné a vybalansované. Nič ťa v tvojej šálke espressa nebude rušiť či ohlušovať. Stále však ide o moderné espresso, takže pozor na správnu extrakciu.

Frišná káva Etiópia
Frišná káva Etiópia Guji Arsosala espresso

Vietnam Zanya

Espresso roast už spomínaného Vietnamu je, podobne ako Etiópia, veľmi vybalansovaný a sladko-ovocný. V tomto prípade však v káve nájdeš skôr citrusové ovocie ako marhule. Naša šálka bola plná grapefruitov. Grep v tejto káve predstavuje balans jemnej horkosti a citrusovej acidity a sladkosti. Spolu s grepom sa v káve objavuje čierny čaj a espresso tak pripomína citrusový čierny čaj. Rovnako, ako jej svetlejšia verzia, aj táto káva je svieža, jarná. V koncentrovanejšom espresse výraznejšie vynikol grep a na rozdiel od filtra sme v tomto prípade nepociťovali korenistosť.

Frišná káva Vietnam Zanya espresso

Kolumbia Alto Corozal

Prebudil si sa zo zimnej letargie a plánuješ si poriadne zasurfovať na divokých kávových vlnách? Siahni po espresso roaste už spomínanej fermentovanej Kolumbie. Na espresse je táto káva ešte väčšia pecka ako na filtri. My sme v chuti výrazne a jasne cítili červené víno a červené hrozno. To dopĺňal sladký marcipán a mliečna čokoláda v dochuti. Telo espressa je sirupové, chute sú fakt veľmi výrazné a funky. Odporúčame pripravovať espresso s trochu vyšším pomerom vody ku káve, čo zjemní chuťové vlnobytie a ty sa v káve neutopíš. Či už v kávových vodách nejakú tú chvíľu plávaš, alebo si sa rozhodol hodiť sa do divokých vôd fermentovaných espress, určite Kolumbiu od Frišnej kávy vyskúšaj a napíš nám svoje dojmy.

Frišná káva Kolumbia Alto Corozal espresso

Náš tip: so zľavovým kódom blog323 na eshope frisnakava.sk ušetríš 10%. Kód platí do konca apríla 2023.

Ak budeš mať akékoľvek otázky, napíš mi na @chlorofilip na Instagrame alebo sa pýtaj priamo v diskusii pod článkom.

Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close