nedeľa, 18 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Poď ochutnať slovenskú pražiareň

Poď ochutnať slovenskú pražiareň: OUCAFÉ z Trenčína

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
1. júla 2023
Oucafé poď ochutnať slovenskú pražiareň
Share on FacebookShare on Twitter

V tejto časti seriálu “Poď ochutnať slovenskú pražiareň” si posvietime na kávy z pražiarne a kaviarne s veľmi zaujímavým a pekným konceptom. Trenčianske OUCAFÉ sa totižto prezentuje ako usmiata pražiareň a súčasne pražiareň úzko prepojená s cyklokultúrou. Ako sami vravia (a ja s nimi plne súhlasím), cyklistika a káva patria k sebe. 

Majiteľ Mišo sa k cyklistike dostal skrz svojho otca, ktorý za mlada pretekal za cyklistickú Duklu Trenčín a neskôr pôsobil ako mechanik klubu a slovenskej cyklistickej reprezentácie. Pražiareň vlastní spolu s pražiarkou Baškou, ktorá patrí medzi málo žien-pražiarok na Slovensku. 

Oucafé - ponuka káv

OUCAFÉ a cyklistické prepojenia

Kávu od OUCAFÉ vám v Trenčíne dovezie takzvaný #cyklokávokuriér. Rozvoz je v rámci mesta zadarmo a Mišo k vám dofičí ešte v daný deň. V stajni OUCAFÉ nájdeš niekoľko historických dvojkolesových kúskov, vďaka ktorým Mišo prepája svet cyklistiky a kávy. Ja, ako majiteľ starého repasovaného Favoritu a kávový nadšenec, takýto koncept na Slovensku len a len oceňujem. 

Za zmienku stojí aj to, že na utláčanie kávy do espressa v OUCAFÉ používajú iba “cyklotampery” vyrobené z hlavového zloženia Campagnolo. “Medzi obrazmi v kaviarni máme napríklad plagát Colnago s originálnym podpisom Ernesta Colnaga,” pridal Mišo nezvyčajnú zaujímavosť pre Blog o káve. “A kľučky na dverách máme zo starých kávových pák.”

Poďme sa pozrieť na to, aké kávy má OUCAFÉ vo svojej ponuke. Ako svoju reprezentatívnu vzorku nám zaslali päť rôznorodých káv, tak, aby si na svoje prišiel každý zákazník. Ja som ich za teba ochutnal a veľmi rád ti pomôžem s výberom.

Môj tip: na eshope oucafe.sk môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.

Máš chuť na filtrovanú kávu?

Jáva anaerobic Red Caturra

Ideš si skôr svetlejšie roasty a filtrovanú kávu? Vyskúšaj Jávu. Ak si dostatočne všímavý, určite si už toto zrno na našom blogu zaregistroval. Vyskytlo sa u niekoľkých pražiarní a v každom prípade zožalo veľký úspech. Pochádza z regiónu Argopuro od farmára Muhlisa a slovenského dovozcu kávy Luku Ondrišáka. Odroda Red Caturra je spracovaná 36-hodinovou anaeróbnou fermentáciou a následným sušením. Fermentácia dodala káve šmrnc, no neprebila charakteristické vlastnosti, ktoré v sebe zrno má.

Výsledkom je funky, no zároveň krásne čistá a sladká káva. V aróme kávy pocítiš tropické ovocie a rumové pralinky. V chuti očakávaj sušený ananás, sušené mango a hrozienka. Dochuť spôsobí, že na jazyku ti ešte veľmi dlho ostane mango a rumové pralinky. Káva je pražená svetlo, a preto sa ideálne hodí pre prípravu filtrovanej kávy. Určite ju však vyskúšaj aj ako moderné espresso. Na espresse zažiješ v ústach tropický výbuch doplnený o šumivé víno. V prípade filtra sa mi osvedčil recept s pomerom 1:16 (vstupná dávka kávy : celkový objem vody) zatiaľ čo espresso chutilo najlepšie pri pomere 1:3.

Oucafé Java Red Caturra

Nevieš sa rozhodnúť? Dal by si si aj espresso aj filter?

El Salvador Finca El Cerro

Farma Finca El Cerro sa nachádza v regióne Apaneca-Ilamatepec v nadmorskej výške 1400 až 1500 metrov nad morom. Káva, ktorú pre nás z El Cerro získalo OUCAFÉ, je spracovaná suchou fermentáciou. Je napražená tak, aby sa hodila na prípravu espressa, ale aj filtrovanej kávy. Od espressa očakávaj skôr moderné ovocné chute. V chuti pocítiš hlavne čierne ríbezle a černice. Fermentácia je výraznejšia až v dochuti, ktorá pripomína rumové pralinky. Dochuť je sladká a dlhotrvajúca. Od filtrovanej kávy očakávaj hlavne sladké tóny nugátu a marcipánu s rumom v dochuti. Sladké tóny veľmi príjemne dopĺňajú jemné chute lesného ovocia, ktoré dotvárajú komplexný chuťový zážitok z kávy.

Oucafé El Salvador Finca El Cerro

Costa Rica Tarrazu

Druhý omniroast od OUCAFÉ prichádza taktiež zo Strednej Ameriky. Konkrétne z regiónu Tarrazú v Kostarike. Jedná sa o odrody Caturra a Catuai, ktoré boli vypestované v nadmorskej výške 1600 metrov nad morom. Následne boli spracované premytou metódou, ktorá káve dodáva jasné a čisté chute. V chuti espressa pocítiš sviežu citrónovú zmrzlinu s ľahkým telom a sladkou bielou čokoládou v dochuti. V chuti filtrovanej kávy dominuje grep a pomelo s mliečnou čokoládou v pozadí a dochuti. Filter pôsobí rovnako ľahko a sviežo ako espresso. Oproti espressu sa vo filtri prejavila aj veľmi príjemná kvetinovosť pripomínajúca jazmín, ktora krásne chuťovo hrala s citrusovými tónmi.

Oucafé Costa Rica Tarrazzu

Piješ hlavne espresso?

Z espresso roastov sa s nami OUCAFÉ podelilo o dva zaujímavé blendy s hravými názvami.

Káva Indiánou

Áno, Indiánou s U na konci. Káva Indiánou je zmesou arabík z krajín Južnej a Strednej Ameriky, ktorá bola namiešaná ešte pred pražením. Tento blend je už dlhšiu dobu stálicou na mlynčeku v kaviarni OUCAFÉ. Vďaka svojim sladkým a vyváženým chutiam si získal množstvo fanúšikov. Espresso je napumpované sladkými chuťami mandlí, horkej čokolády a trstinového cukru. Telo kávy je krásne smotanové a espresso tak vytvára dojem sladkej čokoládovo-orieškovej polevy. Káva Indiánou mi chutila najviac pri pomere 1:2 a 25 sekundovej extrakcii. Ak si fanúšik sladkej kávy a hľadáš každodenné espresso, Káva Indiánou je jednoznačne tvoja voľba .

Oucafé Káva Indiánou

Espresso Oujeee

Druhý z espresso blendov od OUCAFÉ nesie názov Oujeee. Ako jediný z piatich káv obsahuje aj zložku robusty. Robusta z Indie však tvorí len desať percent zmesi. Zvyšných 90 percent tvorí kvalitná arabika z Brazílie, Kolumbie a Etiópie. Robusta dodáva zmesi vyšší obsah kofeínu a mierne vyššiu horkosť oproti zmesi Indiánou. Vo výsledku je však espresso príjemne sladké, čokoládovo kakaové s plným telom a dlhou dochuťou pripomínajúcou horkú čokoládu. Káva sa mimochodom skvelo hodí do automatických kávovarov a domácich pákových kávovarov. Znovu odporúčam pomer 1:2 a o čosi nižší čas extrakcie (23 sekúnd).

Oucafé espresso Oujeee

Kde si vieš kúpiť kávy OUCAFÉ?

S touto otázkou sme oslovili Michala Beňa z trenčianskej pražiarne a odpovedal nám takto:

“Kávy predávame v kamennom obchode na ulici Marka Aurélia 9 v Trenčíne, ktorý je otvorený od 9:00 do 17:00. Po týchto otváracích hodinách je kaviareň nižšie otvorená do 22:00, a to aj cez víkendy. Tam sú vždy nabalené kávy pre tých, ktorí nestihnú obchod. Kávy predávame aj cez eshop, v deň objednávky odosielame kuriérom a na druhý deň je káva v každom kúte Slovenska. Jednou z možností je aj Packeta a po Trenčíne rozvážame cyklokuriérom. Na bicykel sadnem hneď, keď mám čas. Okrem toho platí aj naša spolupráca s Pure Slovakia: daj si kávu a my zasadíme strom. Za každé predané 250-gramové balenie kupujeme sadenicu a spolu s týmito aktivistami chodíme vysádzať a zalesňovať. Viac informácií je na našom webe, konkrétne tu: Daj si kávu, my zasadíme strom.”

Zoznam ďalších miest, kde si možno zakúpiť alebo ochutnať OUCAFÉ, je na tomto linku.

Môj tip: na eshope oucafe.sk môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: pražiareň kávy
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Ďalší článok
recenzia Spirit Coffee

Recenzia Spirit Coffee: Posvietili sme si na kávy známeho rapera

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    farmár s kávovníkovými čerešňami

    Prečo má robusta viac kofeínu ako arabika?

    14. mája 2025
    Burundi Turaco od Alter-Nativ

    Štyri tipy na kávy od Alter-Nativ

    13. mája 2025
    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    14. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    farmár s kávovníkovými čerešňami

    Prečo má robusta viac kofeínu ako arabika?

    14. mája 2025
    Burundi Turaco od Alter-Nativ

    Štyri tipy na kávy od Alter-Nativ

    13. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL