Poď ochutnať slovenskú pražiareň: Verticcio zo Žiliny
Vitajte pri ďalšom dieli zo seriálu Poď ochutnať slovenskú pražiareň. Pre túto časť nám svoje kávy poslala žilinská pražiareň Verticcio, ktorá nešetrila a vybrala až osem rôznych produktov. Balíčky kávy boli zabalené vo forme degustačných setov, ktoré hrdo reprezentujú produkciu pražiarne.
Väčšina káv, ktoré k nám prišli, je pražená na stupeň MEDIUM LIGHT (stredne svetlé praženie). Výnimku tvoria jedine zmesi Office a Metropola, ktoré sú napražené na stupeň MEDIUM (stredné praženie). Kávy sme testovali zväčša vo forme espressa, avšak kávy pražené na stupeň medium light môžete vyskúšať aj pri príprave filtrovanej kávy.
Môj tip: na eshope verticcio.sk môžete do 30. júna 2023 využiť zľavový kód VERTICCIO10.
Aj tentoraz som sa rozhodol, že predstavenie jednotlivých káv urobím akousi interaktívnou formou. Pri každej káve som vypichol jeden najvýraznejší chuťový prvok, ktorý ju najlepšie charakterizuje. Preto sa na chvíľu zastavte a zamyslite sa nad tým, aké chute (nielen) v káve vyhľadávate.
Položte si otázku: “Na čo mám chuť?”
MARAKUJA
Verticcio Brasil Fazenda das Almas
Ak si myslíte, že brazílske kávy sú nudné a všedné, tak táto káva rozhodne zbúra všetky vaše predsudky. Brazília Fazenda das Almas bola vypestovaná producentom Adrianom Munizom. Ide o odrodu Yellow Icatu, ktorá pri spracovaní podstúpila 69-hodinovú fermentáciu. Aj vďaka tomu môžete vyskúšať Brazíliu, ktorá nie je len čokoládová či oriešková. Práve naopak! V tejto Brazílii nájdete sladké a svieže tropické ovocie. Pri mojom nastavení a vode som v káve pociťoval predovšetkým marakuju so žltým melónom v pozadí. Ak preferujete ovocné espresso alebo chcete jednoducho zbúrať svoju predstavu o brazílskych kávach, tak neváhajte.
JAHODY A ŽLTÝ MELÓN
Verticcio Guatemala Joybaj
Druhou možnosťou pre ovocného kávičkára je Guatemala Joybaj. Odrody Catuai, Caturra a Bourbon boli naturálne spracované v spracovateľskej stanici Joybaj. Zrná boli vypestované v jej okolí spoločnosťou FECCEG (Federación Comercializadora de Café Especial de Guatemala), ktorá od roku 2013 spravuje produkciu kávy v Joybaj a v trinástich okolitých obciach. Verticcio sa s kávou vyhralo a napražilo ju tak, aby nepotlačilo je charakteristické chute. V káve nájdete množstvo zrelého ovocia s dochuťou pripomínajúcou whisky a rum. Najjasnejšie v káve pocítite zrelé jahody a žltý melón. Acidita kávy je jemná, káva pôsobí sladko a hravo.
SLIVKY
Verticcio Colombia La Claudina
Pre milovníkov sliviek (medzi ktorých patrím aj ja) je ako stvorená Colombia La Claudia. Kávu vypestoval Juan Fernando Saldarriaga v kolumbijskom regióne Ciudad Bolivar. Jedná sa o odrodu Castillo, ktorej čerešne boli spracované naturálnou metódou. Preto očakávajte sladkú kávu plnú chutí s výdatným smotanovým telom. Espresso pripomína sladký slivkový džem doplnený o sušené datle a čokoládu. Káva vás okrem bohatých chutí osloví aj nezabudnuteľne sladkou arómou pripomínajúcou slivkový koláč. Podobne, ako v prípade Guatemaly, ide o sladké, ovocné espresso s jemnou aciditou. Preto by sa tejto Colombie nemal báť ani konzervatívnejší kávičkár, ktorý chce okúsiť čaro ovocných káv.
ČUČORIEDKY
Verticcio Burundi Karambo
Na chvíľu sa presuňme z Južnej Ameriky do Afriky. Z regiónu Muyinga v severnom Burundi k nám prichádza naturálne spracovaný Red Bourbon. Kávu vypestovalo spoločenstvo malých farmárov v oblasti Karambo. Počas mletia som si pri tejto káve povedal, že to bude poriadna africká pecka. Celá kuchyňa zavoňala čučoriedkami a kvetinami. Tíško som dúfal, že čučoriedky budem cítiť aj v chuti kávy a sen sa mi splnil. Káve výrazne dominovali sladké a voňavé čučoriedky doplnené o príjemnú jogurtovú aciditu. Akoby sa čučoriedkový jogurt prezliekol za espresso :).
ČOKOLÁDA
Verticcio Peru Loma Santa Organic DECAF
Nemáte radi bezkofeínové výberovky? Čo tak zbúrať ďalšie predsudky? Peru Loma Santa pochádza z regiónu Cajamarca, presnejšie z okolia hory Loma Santa (v preklade Svätý vrch). Pomenovanie Svätý vrch dostala hora vďaka svojej panenskej prírode a ideálnym podmienkam pre pestovanie plodín, medzi ktoré patrí aj káva. Premyté zrná odrôd Pache, Caturra, Typica a Marsellesa boli zbavené kofeínu metódou Supercritical Carbon Dioxide (CO2).
Pri tejto metóde sa kofeín vyplavuje z kávových zŕn za pomoci vysoko natlakovaného oxidu uhličitého. Oxid uhličitý v takýchto podmienkach nadobúda fyzikálne vlastnosti plynu, ale aj kvapaliny zároveň. V procese tak nemusia byť použité žiadne rozpúšťadlá a kofeín je vyplavený len za pomoci oxidu uhličitého. To sa odráža aj na chuti kávy. Pri Peru Loma Santa takmer nepocítite absenciu kofeínu. Káva je plná čokolády a sušeného ovocia (ja som cítil hlavne sušené marhule). Osobne mám s decafmi podobný problém ako s nealko pivom. Akoby im niečo chýbalo. V tomto prípade je však absencia kofeínu cítiť minimálne. Keď si chcete vychutnať sladké espresso aj neskoro večer, alebo máte iné dôvody, pre ktoré vynechávate kofeín, rozhodne skúste Peru Loma Santa.
ORIEŠKY
Verticcio Office Blend
Ako už názov naznačuje, Office blend je zmes namiešaná aj pre tvoj “ofis”. Káva obsahuje 60% arabiky a 40% robusty. Zrná pochádzajú z Brazílie, Peru a Ugandy. Zmes je nastavená a upražená tak, aby sa hodila do automatických kávovarov a uspokojila širšie kávové publikum. V chuti nájdete pražené lieskové oriešky, ale okrem nich aj tmavú čokoládu a jemnú citrusovú aciditu pripomínajúcu červený grapefruit. Kávu som vyskúšal aj na automate De’Longhi Eletta Explore a rozhodne som nebol sklamaný. Ak to teda máte v práci pestré a neviete sa s kolegami zhodnúť na zrnkách do vášho automatu, vyskúšajte Office blend. Možno sa konečne zmierite a s kávou vo vašom kancli bude spokojný aj náročnejší aj menej náročný kolega.
MED A JAVOROVÝ SIRUP
Verticcio Metropola Blend
Blend Metropola obsahuje oproti Office blendu o čosi viac arabiky. Konkrétne 80% arabiky a 20% robusty. Zrná pochádzajú zo štyroch krajín (Brazília, Etiópia, Kuba a Uganda). Ide o konzervatívnejší espresso roast, ktorý v sebe skrýva príjemnú sladkosť medu a javorového sirupu doplnenú o pražené orechy a čokoládu. Metropola blend odporúčam konzervatívnemu konzumentovi nielen v našej metropole (Bratislave), ale aj mimo nej. Mimochodom, skvelo sa hodí do mliečnych nápojov, kde vyniknú hlavne jeho sladké chute.
TABAK
Verticcio Cuba Serrano Lavado Superior
Ste konzervatívny konzument kávy? Treťou možnosťou, ktorá vás určite nesklame je Cuba Serrano Lavado Superior. Na rozdiel od Office a Metropola Blendu, ide o single origin stopercentnú arabiku. Plne premytá Typica bola vypestovaná v regióne Sierra Maestra, konkrétne na plošine Escambray v oblasti Guantanamo. Vývozcom tejto kávy je samotná Kubánska republika, ktorá riadi všetok vývoz kávy z krajiny. Kubánske kávy sú charakteristické svojou tabakovou chuťou a inak tomu nie je ani v tomto prípade. V chuti neočakávajte žiadnu aciditu, skôr kakao a predovšetkým sladký tabak. Kuba je ideálna voľba v prípade, keď v káve nehľadáte žiadnu ovocnosť či aciditu.
Tak čo, zaujala vás niektorá káva? Ak áno, tak s kódom VERTICCIO10 si ju do konca júna 2023 viete zakúpiť o niečo lacnejšie. Poďte na verticcio.sk.