nedeľa, 11 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Poď ochutnať slovenskú pražiareň

Poď ochutnať slovenskú pražiareň: Verticcio zo Žiliny

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
15. mája 2023
poď ochutnať slovenskú pražiareň Verticcio
Share on FacebookShare on Twitter

Vitajte pri ďalšom dieli zo seriálu Poď ochutnať slovenskú pražiareň. Pre túto časť nám svoje kávy poslala žilinská pražiareň Verticcio, ktorá nešetrila a vybrala až osem rôznych produktov. Balíčky kávy boli zabalené vo forme degustačných setov, ktoré hrdo reprezentujú produkciu pražiarne.

darčekové balenia káv Verticcio

Väčšina káv, ktoré k nám prišli, je pražená na stupeň MEDIUM LIGHT (stredne svetlé praženie). Výnimku tvoria jedine zmesi Office a Metropola, ktoré sú napražené na stupeň MEDIUM (stredné praženie). Kávy sme testovali zväčša vo forme espressa, avšak kávy pražené na stupeň medium light môžete vyskúšať aj pri príprave filtrovanej kávy.

Môj tip: na eshope verticcio.sk môžete do 30. júna 2023 využiť zľavový kód VERTICCIO10.

Verticcio Guatemala Joybaj Brasil Fazenda das Almas a Colombia la Claudina
Verticcio Office Blend Metropola Blend a Cuba Serrano Lavado
Verticcio Peru Loma Santa Organic Decaf a Burundi Karambo

Aj tentoraz som sa rozhodol, že predstavenie jednotlivých káv urobím akousi interaktívnou formou. Pri každej káve som vypichol jeden najvýraznejší chuťový prvok, ktorý ju najlepšie charakterizuje. Preto sa na chvíľu zastavte a zamyslite sa nad tým, aké chute (nielen) v káve vyhľadávate. 

Položte si otázku: “Na čo mám chuť?” 

MARAKUJA

Verticcio Brasil Fazenda das Almas

Ak si myslíte, že brazílske kávy sú nudné a všedné, tak táto káva rozhodne zbúra všetky vaše predsudky. Brazília Fazenda das Almas bola vypestovaná producentom Adrianom Munizom. Ide o odrodu Yellow Icatu, ktorá pri spracovaní podstúpila 69-hodinovú fermentáciu. Aj vďaka tomu môžete vyskúšať Brazíliu, ktorá nie je len čokoládová či oriešková. Práve naopak! V tejto Brazílii nájdete sladké a svieže tropické ovocie. Pri mojom nastavení a vode som v káve pociťoval predovšetkým marakuju so žltým melónom v pozadí. Ak preferujete ovocné espresso alebo chcete jednoducho zbúrať svoju predstavu o brazílskych kávach, tak neváhajte.

Verticcio Brasil Fazenda das Almas

JAHODY A ŽLTÝ MELÓN

Verticcio Guatemala Joybaj

Druhou možnosťou pre ovocného kávičkára je Guatemala Joybaj. Odrody Catuai, Caturra a Bourbon boli naturálne spracované v spracovateľskej stanici Joybaj. Zrná boli vypestované v jej okolí spoločnosťou FECCEG (Federación Comercializadora de Café Especial de Guatemala), ktorá od roku 2013 spravuje produkciu kávy v Joybaj a v trinástich okolitých obciach. Verticcio sa s kávou vyhralo a napražilo ju tak, aby nepotlačilo je charakteristické chute. V káve nájdete množstvo zrelého ovocia s dochuťou pripomínajúcou whisky a rum. Najjasnejšie v káve pocítite zrelé jahody a žltý melón. Acidita kávy je jemná, káva pôsobí sladko a hravo.

Verticcio Guatemala Joybaj

SLIVKY

Verticcio Colombia La Claudina

Pre milovníkov sliviek (medzi ktorých patrím aj ja) je ako stvorená Colombia La Claudia. Kávu vypestoval Juan Fernando Saldarriaga v kolumbijskom regióne Ciudad Bolivar. Jedná sa o odrodu Castillo, ktorej čerešne boli spracované naturálnou metódou. Preto očakávajte sladkú kávu plnú chutí s výdatným smotanovým telom. Espresso pripomína sladký slivkový džem doplnený o sušené datle a čokoládu. Káva vás okrem bohatých chutí osloví aj nezabudnuteľne sladkou arómou pripomínajúcou slivkový koláč. Podobne, ako v prípade Guatemaly, ide o sladké, ovocné espresso s jemnou aciditou. Preto by sa tejto Colombie nemal báť ani konzervatívnejší kávičkár, ktorý chce okúsiť čaro ovocných káv.

Verticcio Colombia La Claudina

ČUČORIEDKY

Verticcio Burundi Karambo

Na chvíľu sa presuňme z Južnej Ameriky do Afriky. Z regiónu Muyinga v severnom Burundi k nám prichádza naturálne spracovaný Red Bourbon. Kávu vypestovalo spoločenstvo malých farmárov v oblasti Karambo. Počas mletia som si pri tejto káve povedal, že to bude poriadna africká pecka. Celá kuchyňa zavoňala čučoriedkami a kvetinami. Tíško som dúfal, že čučoriedky budem cítiť aj v chuti kávy a sen sa mi splnil. Káve výrazne dominovali sladké a voňavé čučoriedky doplnené o príjemnú jogurtovú aciditu. Akoby sa čučoriedkový jogurt prezliekol za espresso :). 

Verticcio Burundi Karambo

ČOKOLÁDA

Verticcio Peru Loma Santa Organic DECAF

Nemáte radi bezkofeínové výberovky? Čo tak zbúrať ďalšie predsudky? Peru Loma Santa pochádza z regiónu Cajamarca, presnejšie z okolia hory Loma Santa (v preklade Svätý vrch). Pomenovanie Svätý vrch dostala hora vďaka svojej panenskej prírode a ideálnym podmienkam pre pestovanie plodín, medzi ktoré patrí aj káva. Premyté zrná odrôd Pache, Caturra, Typica a Marsellesa boli zbavené kofeínu metódou Supercritical Carbon Dioxide (CO2).

Pri tejto metóde sa kofeín vyplavuje z kávových zŕn za pomoci vysoko natlakovaného oxidu uhličitého. Oxid uhličitý v takýchto podmienkach nadobúda fyzikálne vlastnosti plynu, ale aj kvapaliny zároveň. V procese tak nemusia byť použité žiadne rozpúšťadlá a kofeín je vyplavený len za pomoci oxidu uhličitého. To sa odráža aj na chuti kávy. Pri Peru Loma Santa takmer nepocítite absenciu kofeínu. Káva je plná čokolády a sušeného ovocia (ja som cítil hlavne sušené marhule). Osobne mám s decafmi podobný problém ako s nealko pivom. Akoby im niečo chýbalo. V tomto prípade je však absencia kofeínu cítiť minimálne. Keď si chcete vychutnať sladké espresso aj neskoro večer, alebo máte iné dôvody, pre ktoré vynechávate kofeín, rozhodne skúste Peru Loma Santa.

Verticcio Peru Loma Santa Organic Decaf

ORIEŠKY

Verticcio Office Blend

Ako už názov naznačuje, Office blend je zmes namiešaná aj pre tvoj “ofis”. Káva obsahuje 60% arabiky a 40% robusty. Zrná pochádzajú z Brazílie, Peru a Ugandy. Zmes je nastavená a upražená tak, aby sa hodila do automatických kávovarov a uspokojila širšie kávové publikum. V chuti nájdete pražené lieskové oriešky, ale okrem nich aj tmavú čokoládu a jemnú citrusovú aciditu pripomínajúcu červený grapefruit. Kávu som vyskúšal aj na automate De’Longhi Eletta Explore a rozhodne som nebol sklamaný. Ak to teda máte v práci pestré a neviete sa s kolegami zhodnúť na zrnkách do vášho automatu, vyskúšajte Office blend. Možno sa konečne zmierite a s kávou vo vašom kancli bude spokojný aj náročnejší aj menej náročný kolega. 

Verticcio Office Blend

MED A JAVOROVÝ SIRUP

Verticcio Metropola Blend

Blend Metropola obsahuje oproti Office blendu o čosi viac arabiky. Konkrétne 80% arabiky a 20% robusty. Zrná pochádzajú zo štyroch krajín (Brazília, Etiópia, Kuba a Uganda). Ide o konzervatívnejší espresso roast, ktorý v sebe skrýva príjemnú sladkosť medu a javorového sirupu doplnenú o pražené orechy a čokoládu. Metropola blend odporúčam konzervatívnemu konzumentovi nielen v našej metropole (Bratislave), ale aj mimo nej. Mimochodom, skvelo sa hodí do mliečnych nápojov, kde vyniknú hlavne jeho sladké chute.

Verticcio Metropola Blend

TABAK

Verticcio Cuba Serrano Lavado Superior

Ste konzervatívny konzument kávy? Treťou možnosťou, ktorá vás určite nesklame je Cuba Serrano Lavado Superior. Na rozdiel od Office a Metropola Blendu, ide o single origin stopercentnú arabiku. Plne premytá Typica bola vypestovaná v regióne Sierra Maestra, konkrétne na plošine Escambray v oblasti Guantanamo. Vývozcom tejto kávy je samotná Kubánska republika, ktorá riadi všetok vývoz kávy z krajiny. Kubánske kávy sú charakteristické svojou tabakovou chuťou a inak tomu nie je ani v tomto prípade. V chuti neočakávajte žiadnu aciditu, skôr kakao a predovšetkým sladký tabak. Kuba je ideálna voľba v prípade, keď v káve nehľadáte žiadnu ovocnosť či aciditu.

Verticcio Cuba Serrano Lavado Superior

Tak čo, zaujala vás niektorá káva? Ak áno, tak s kódom VERTICCIO10 si ju do konca júna 2023 viete zakúpiť o niečo lacnejšie. Poďte na verticcio.sk.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: Verticcio
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Ďalší článok
prečo je voda pre kávu extrémne dôležitá

Prečo je voda pre kávu extrémne dôležitá?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL