pondelok, 19 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

Podcast o káve: Baristický šampión Mário Adamčík rozbehol nový projekt

Ladislav Király Od Ladislav Király
11. marca 2021
Kávový podcast roast different - Mário Adamčík

Tentoraz pre vás máme rozhovor s Máriom Adamčíkom, ktorý sa v kávovom svete uplatňuje čoraz výraznejšie a rozbehol už aj vlastný podcast.

Share on FacebookShare on Twitter

Má ešte len 22 rokov, ale v kávovom svete nazbieral už značné množstvo skúseností. Mal dve vlastné kaviarne, pôsobil v Trnave a Bratislave, v súčasnosti pracuje v Prahe. Bol majstrom Slovenska v príprave filtrovanej kávy, titul získal aj v príprave kávy cez aeropress. Dnes školí nové baristické nádeje a dokonca rozbehol kávový podcast, ktorý je v česko-slovenskom prostredí doslova unikátom. Mário Adamčík.

Odštartovala to frajerka

„Ešte na strednej škole mala moja vtedajšia priateľka sen mať kaviareň,“ odpovedal Mário na našu otázku týkajúcu sa jeho kávových začiatkov a de facto potvrdil staré známe „cherchez la femme“, teda za všetkým je žena. „Tak sme to teda spravili a čoskoro sme mali malú kaviareň v Trnave, ibaže skončila stredná škola a tým aj naša láska. Priateľka bola fuč a kaviareň mi ostala na krku. Tak som ju predal.“

Láskou ku káve však bol už natoľko infikovaný, že na inú cestu nastúpiť nedokázal. „Netrvalo dlho a začal som pociťovať dve veci: že chcem žiť v Bratislave a že chcem otvoriť najlepšiu kaviareň na Slovensku. Mala byť jednoducho iná. A takto sa začal písať príbeh môjho ‚čierneho‘ projektu,“ skonštatoval rodák z Blesoviec pri Topoľčanoch na margo značky „black.“.

barista Mário Adamčík
Mário Adamčík a káva. To jednoducho patrí k sebe.

Na začiatku black. bolo veľké šťastie

Ku krásnemu veľkému priestoru sa Mário dostal náhodou a veľmi ho to potešilo. „Majiteľke som napísal už pár minút po tom, ako uverejnila inzerát,“ usmial sa. „Viem, že počas ďalších dní jej písali aj moji kolegovia, teda majitelia iných kaviarní, ale bolo neskoro. Priestor už bol môj. Mal som teda obrovské šťastie.“

„Musím priznať, že spočiatku som pociťoval značný deficit vedomostí o káve. Rozhodol som sa postupovať tak, že sa budem pýtať iných baristov – jednoducho ich požiadam o pomoc a o to, či by sa nepodelili o svoje skúsenosti. Mal som však smolu a akosi som narážal len na nesprávnych, doslova veľmi nepríjemných ľudí. Nechceli mi pomôcť, ale bola to aj o niečo iná doba. Ľudia si v gastre pomáhať nechceli.“

S ľuďmi sa treba baviť a vzdelávať ich

„Práve tu niekde sa však zrodil najdôležitejší aspekt celého tohto projektu. Našich baristov sme naučili tomu, aby sa s ľuďmi o káve bavili a aby ich edukovali. Pochopiteľne zadarmo. Aj preto mal náš nápojový lístok možno len desať položiek. Ľudia mu nerozumeli, ale baristi im všetko vysvetlili. Takto sme sa postarali o jednu prelomovú vec: medzi baristom a zákazníkom sme vybudovali vzťah,“ prezradil Mário Adamčík pre Blog o káve.

Mário Adamčík a káva

Neostalo však len pri kaviarni, pretože mladík chcel skúsiť aj pôsobenie v iných vodách. Presťahoval sa do Prahy, kde začal pracovať s tamojšou kávovou komunitou a rozhodol sa, že možno by nebol od veci rozbehnúť kvalitný podcast. A to nielen na lokálnej úrovni, ale rovno pre územie celej Českej republiky a Slovenska.

Kávový podcast roast different

„Rýchlo som sa rozhodol, že podcast roast different bude prostredníctvom kávy spájať celé tieto dva štáty. Spovedám rôznych hostí a snažím sa priblížiť ich silné stránky. To znamená, že ak mám niekoho, kto cestuje po kávových farmách, tak asi tretinu času venujeme tomu, ako to na nich funguje. Obľúbenou časťou podcastu je aj minikvíz ‚buď-alebo‘, v rámci ktorého hosť dostane pätnásť otázok a musí odpovedať výberom z dvoch možností.“

„Venujeme sa mnohým témam od podnikania v gastre, cez prácu za barom, spojenie rodinného života a práce v gastre, až po dopad koronavírusu na náš trh. Riešime témy, ktoré by poslucháča mohli niekam posunúť. Som človek, ktorý nemá rád prázdne reči, ale pochopiteľne si aj zavtipkujeme, pretože toto odvetvie prináša mnoho zaujímavých a vtipných situácií. Bola by škoda nespomenúť ich,“ poznamenal M. Adamčík.

Podcast o káve: roast different
Poďte na roastdifferent.com a vypočujte si všetky doterajšie epizódy podcastu „roast different“.

Náš respondent pripomenul, že žiadny iný podcast, ktorý by bol určený pre celé územie Čiech a Slovenska, ani neexistuje. Uznáva však „konkurenciu“ z pražiarne Doubleshot alebo kaviarne Jedno Kafé, pričom títo ľudia podľa neho robia „zaujímavé podcasty“. Na celosvetovom trhu ich je omnoho viac a nájdu sa aj veľmi kvalitné.

Kaviarenská tour od východu na západ

„Aktuálne ma zahlcujú hlavne podcasty, ale okrem toho pracujem aj na novom projekte, po stránke ktorého zatiaľ prinášam len malé ochutnávky,“ prezradil Mário Adamčík, ktorého dielo môžete sledovať aj na Instagrame @marioadamcik. „No a keď sa skončí toto obdobie a otvoria sa hranice, plánujem cestu po slovenských kaviarňach od východu až na západ. Chcem ochutnávať ich kávy a spraviť rozhovory s majiteľmi. Veľmi mi ide o to, aby som spropagoval kaviarenský život v našej krajine.“

„Určite ma to však neuživí, je to skôr hobby a podpora komunity. Inak pracujem pre českú pražiareň Father’s Coffee Roastery a mám na starosti dve malé pražské kaviarničky s názvom Kiosek. Občas moderujem nejaké kávové podujatia, pravidelne sa vzdelávam, no a okrem toho školím baristov a pripravujem ich na súťaže,“ dodal Mário Adamčík pre Blog o káve.

Mário Adamčík
Meno tohto chlapca si zapamätajte… Mário Adamčík.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: Mário Adamčíkpodcast o káverozhovor
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
Magazín Standart, podpora kaviarní

Magazín Standart dáva polovicu predplatného na podporu kaviarní

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Bercoff Espresso Elegante Dark Roast - príprava espressa

    Recenzia Bercoff Espresso Elegante: Hanba! Taký bordel sme v balíku kávy ešte nevideli

    19. mája 2025
    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    farmár s kávovníkovými čerešňami

    Prečo má robusta viac kofeínu ako arabika?

    14. mája 2025
    Burundi Turaco od Alter-Nativ

    Štyri tipy na kávy od Alter-Nativ

    13. mája 2025
    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    14. mája 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Bercoff Espresso Elegante Dark Roast - príprava espressa

    Recenzia Bercoff Espresso Elegante: Hanba! Taký bordel sme v balíku kávy ešte nevideli

    19. mája 2025
    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    farmár s kávovníkovými čerešňami

    Prečo má robusta viac kofeínu ako arabika?

    14. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL