Podcast o káve: Baristický šampión Mário Adamčík rozbehol nový projekt
Má ešte len 22 rokov, ale v kávovom svete nazbieral už značné množstvo skúseností. Mal dve vlastné kaviarne, pôsobil v Trnave a Bratislave, v súčasnosti pracuje v Prahe. Bol majstrom Slovenska v príprave filtrovanej kávy, titul získal aj v príprave kávy cez aeropress. Dnes školí nové baristické nádeje a dokonca rozbehol kávový podcast, ktorý je v česko-slovenskom prostredí doslova unikátom. Mário Adamčík.
Odštartovala to frajerka
„Ešte na strednej škole mala moja vtedajšia priateľka sen mať kaviareň,“ odpovedal Mário na našu otázku týkajúcu sa jeho kávových začiatkov a de facto potvrdil staré známe „cherchez la femme“, teda za všetkým je žena. „Tak sme to teda spravili a čoskoro sme mali malú kaviareň v Trnave, ibaže skončila stredná škola a tým aj naša láska. Priateľka bola fuč a kaviareň mi ostala na krku. Tak som ju predal.“
Láskou ku káve však bol už natoľko infikovaný, že na inú cestu nastúpiť nedokázal. „Netrvalo dlho a začal som pociťovať dve veci: že chcem žiť v Bratislave a že chcem otvoriť najlepšiu kaviareň na Slovensku. Mala byť jednoducho iná. A takto sa začal písať príbeh môjho ‚čierneho‘ projektu,“ skonštatoval rodák z Blesoviec pri Topoľčanoch na margo značky „black.“.
Na začiatku black. bolo veľké šťastie
Ku krásnemu veľkému priestoru sa Mário dostal náhodou a veľmi ho to potešilo. „Majiteľke som napísal už pár minút po tom, ako uverejnila inzerát,“ usmial sa. „Viem, že počas ďalších dní jej písali aj moji kolegovia, teda majitelia iných kaviarní, ale bolo neskoro. Priestor už bol môj. Mal som teda obrovské šťastie.“
„Musím priznať, že spočiatku som pociťoval značný deficit vedomostí o káve. Rozhodol som sa postupovať tak, že sa budem pýtať iných baristov – jednoducho ich požiadam o pomoc a o to, či by sa nepodelili o svoje skúsenosti. Mal som však smolu a akosi som narážal len na nesprávnych, doslova veľmi nepríjemných ľudí. Nechceli mi pomôcť, ale bola to aj o niečo iná doba. Ľudia si v gastre pomáhať nechceli.“
S ľuďmi sa treba baviť a vzdelávať ich
„Práve tu niekde sa však zrodil najdôležitejší aspekt celého tohto projektu. Našich baristov sme naučili tomu, aby sa s ľuďmi o káve bavili a aby ich edukovali. Pochopiteľne zadarmo. Aj preto mal náš nápojový lístok možno len desať položiek. Ľudia mu nerozumeli, ale baristi im všetko vysvetlili. Takto sme sa postarali o jednu prelomovú vec: medzi baristom a zákazníkom sme vybudovali vzťah,“ prezradil Mário Adamčík pre Blog o káve.
Neostalo však len pri kaviarni, pretože mladík chcel skúsiť aj pôsobenie v iných vodách. Presťahoval sa do Prahy, kde začal pracovať s tamojšou kávovou komunitou a rozhodol sa, že možno by nebol od veci rozbehnúť kvalitný podcast. A to nielen na lokálnej úrovni, ale rovno pre územie celej Českej republiky a Slovenska.
Kávový podcast roast different
„Rýchlo som sa rozhodol, že podcast roast different bude prostredníctvom kávy spájať celé tieto dva štáty. Spovedám rôznych hostí a snažím sa priblížiť ich silné stránky. To znamená, že ak mám niekoho, kto cestuje po kávových farmách, tak asi tretinu času venujeme tomu, ako to na nich funguje. Obľúbenou časťou podcastu je aj minikvíz ‚buď-alebo‘, v rámci ktorého hosť dostane pätnásť otázok a musí odpovedať výberom z dvoch možností.“
„Venujeme sa mnohým témam od podnikania v gastre, cez prácu za barom, spojenie rodinného života a práce v gastre, až po dopad koronavírusu na náš trh. Riešime témy, ktoré by poslucháča mohli niekam posunúť. Som človek, ktorý nemá rád prázdne reči, ale pochopiteľne si aj zavtipkujeme, pretože toto odvetvie prináša mnoho zaujímavých a vtipných situácií. Bola by škoda nespomenúť ich,“ poznamenal M. Adamčík.
Náš respondent pripomenul, že žiadny iný podcast, ktorý by bol určený pre celé územie Čiech a Slovenska, ani neexistuje. Uznáva však „konkurenciu“ z pražiarne Doubleshot alebo kaviarne Jedno Kafé, pričom títo ľudia podľa neho robia „zaujímavé podcasty“. Na celosvetovom trhu ich je omnoho viac a nájdu sa aj veľmi kvalitné.
Kaviarenská tour od východu na západ
„Aktuálne ma zahlcujú hlavne podcasty, ale okrem toho pracujem aj na novom projekte, po stránke ktorého zatiaľ prinášam len malé ochutnávky,“ prezradil Mário Adamčík, ktorého dielo môžete sledovať aj na Instagrame @marioadamcik. „No a keď sa skončí toto obdobie a otvoria sa hranice, plánujem cestu po slovenských kaviarňach od východu až na západ. Chcem ochutnávať ich kávy a spraviť rozhovory s majiteľmi. Veľmi mi ide o to, aby som spropagoval kaviarenský život v našej krajine.“
„Určite ma to však neuživí, je to skôr hobby a podpora komunity. Inak pracujem pre českú pražiareň Father’s Coffee Roastery a mám na starosti dve malé pražské kaviarničky s názvom Kiosek. Občas moderujem nejaké kávové podujatia, pravidelne sa vzdelávam, no a okrem toho školím baristov a pripravujem ich na súťaže,“ dodal Mário Adamčík pre Blog o káve.
2 Comments