nedeľa, 18 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

Pohronská pražiareň kávy 25COFFEE: Ako sa z vášne stalo podnikanie

Ladislav Király Od Ladislav Király
11. decembra 2021
25COFFEE slovenská pražiareň kávy

Pražiareň kávy vyrástla aj v obci Kalná nad Hronom nachádzajúcej sa v regióne Tekov nazývanom aj Dolné Pohronie. Poďte sa s ňou zoznámiť.

Share on FacebookShare on Twitter

Kalná nad Hronom má len okolo 2 000 obyvateľov, ale disponuje vlastnou pražiarňou kávy. Volá sa 25COFFEE a kávu by chcela dodávať jednak pre domovský región Tekov (nazývaný aj Dolné Pohronie), ale poškuľuje aj po širšom geografickom priestore a dokonca po celom Slovensku.

Za značkou stoja Igor Gogora a Roderik Szép. Obom ich obec leží v srdci, prvý menovaný je prednostom na miestnom úrade, druhý hrá futbal za klub KFC Kalná nad Hronom pôsobiaci v tretej lige. No a okrem toho si vo voľnom čase hľadajú cestu do veľkého kávového sveta.

„Ja sa nad svojimi začiatkami trochu usmievam, pretože keď som mal násť, káva mi nevoňala. Pripomínala mi niečo spálené a považoval som ju za čierny, horký, miestami až smradľavý nápoj. To som však ešte nepoznal kvalitnú kávu,“ zasmial sa Igor Gogora v rozhovore pre Blog o káve. Kto by povedal, že nakoniec sa jej bude venovať.

Vytrvalý „expert“ na Bali a cesta do džungle

Kroky smerom ku kávovému svetu prišli paradoxne na Bali. Tam sa zrodil zážitok, ku ktorému sa dopracuje málokto. „Boli sme na ceste do mesta Ubud, kde sme si chceli pozrieť ryžové polia,“ zaspomínal si Roderik Szép. „Na preplnenej ulici sme sedeli na motorke a intenzívne na nás začal mávať miestny obyvateľ. Síce sme ho najskôr ignorovali, pretože takýchto expertov je tam veľa, ale bol veľmi vytrvalý a nedal sa odbiť.“

Vytrvalosť sa mu vyplatila, pretože Slovákov tajomnými cestičkami zlákal do džungle. „Nebolo nám všetko jedno a určite na nás videl pochybnosti, ale mal 40 kíl aj s topánkami, takže sme sa až tak nebáli,“ zasmial sa Igor.

A oplatilo sa. Dvojica dorazila na tajomné miesto, z ktorého dýchala zvláštna atmosféra. „Krásna kamenná brána, všade zeleň, drevené chodníčky a nasladlá vôňa,“ pokračoval Igor. „Po krátkej prechádzke nás posadil za stôl a po chvíli prišla staršia pani s približne desiatimi kávami. Po prvom privoňaní mi to pripomínalo skôr čaj, ale napokon z toho bola moja prvá skutočne dobrá káva urobená cez filter. Chutila ovocne a horkosť bola len veľmi jemná.“

praženie kávy na Bali
Aj takto pražili kávu na Bali. Tak čo, dali by ste si?

Čo tak pražiť kávu na Slovensku?

Zážitok bol o to neuveriteľnejší, že po kávovníkoch dokonca pobehovali cibetky a prišlo aj na ochutnávku cibetkovej kávy. „Kávu tam pražili jednak v pražičke, ale miestni často len v panvici na ohni. Videli sme toho veľmi veľa a nazbierali sme skvelé skúsenosti. Bola to vynikajúca zastávka a už v ten večer sme začali špekulovať o tom, že čo keby sme kávu pražili aj u nás doma na Slovensku,“ dodal Igor Gogora.

Igor a Roderik unisono povedali, že praženie kávy pre nich spočiatku bola hlavne vášeň a zábava. Dlhodobo sa zdokonaľujú, zlepšujú a posúvajú. „Ak to chce človek robiť čo najkvalitnejšie, musí investovať do vzdelania, technológie, marketingu a samozrejme do kvalitnej suroviny,“ pripomenul Roderik. „Veľmi nás teší, že z vášne sa pomaly stáva zamestnanie. Zákazníkom káva chutí, chodia zas a zas, skúšajú nové odrody a pýtajú sa na novinky zo sveta kávy. Je to vynikajúci pocit.“

Prvé praženie 25COFFEE prinieslo zlyhanie

Začiatky pritom vôbec neboli jednoduché. Vlastne boli také, ako v prípade mnohých ďalších pražiarní. „Pri úplne prvom pokuse sme kávu upražili za osem minút a tešili sme sa ako malí chlapci z novej hračky. Na druhý deň bola celá mastná a vedeli sme, že sme to zbabrali. Osem minút bolo extrémne málo a niektoré dôležité fázy praženia sme preskočili a urýchlili,“ zaspomínal si Igor.

Celková vstupná investícia vrátane pražičky predstavovala okolo 15 000 eur. Proces učenia trval približne rok, pričom v tejto fáze išlo len o praženie kávy pre seba a svojich blízkych. Nekonečné množstvo testov a trpezlivé skúšanie. „Po roku sme založili obchodnú spoločnosť a stali sa z nás podnikatelia. Po stránke administratívy to nebola žiadna sranda. Vybaviť potrebné papiere a schváliť prevádzku trvalo v tomto covidovom období takmer šesť mesiacov. Nečakali sme toľko prekážok, ale zdolali sme ich a sme tu,“ skonštatoval Roderik.

25COFFEE pražička kávy
Takto to v zákulisí 25COFFEE vyzeralo v začiatkoch.

Názov ako neuveriteľná zhoda náhod

Nezvyčajný príbeh sa týka názvu 25COFFEE. „Má to jednoduché vysvetlenie,“ prihlásil sa o slovo Igor. „Obaja sme narodení dvadsiateho piateho, čo je zaujímavá náhoda. Omnoho neobvyklejšie je však to, že aj obe naše manželky sú narodené dvadsiateho piateho. Chceli sme názov, ktorý nás spája a táto neuveriteľná zhoda náhod bola pre nás napokon inšpiráciou. Dohodli sme sa, že budeme 25COFFEE.“

Nákup zeleného zrna

Dôležitou témou je pri každej pražiarni aj nákup suroviny. Na koho sa treba obrátiť? Bežný človek predsa nemá absolútne žiadnu predstavu kde by sa mohol dostať k zelenej káve.

„My sme ju najskôr kupovali v kilových baleniach cez internet, a to zo slovenskej stránky. Neskôr sme ju kupovali v päťkilových jutových vreciach od spoločnosti, ktorá ju importuje. A v súčasnosti ju kupujeme vo veľkosklade v Trieste a od jednej slovenskej pražiarne, ktorá robí direct trade. Oba spôsoby majú svoju výhodu. Vo veľkosklade je to lacnejšie a získame informácie o pôvode kávy, ale na druhej strane nevieme, či bol farmár dobre zaplatený. Pri direct trade to vieme, ale dopraviť takúto kávu na Slovensko je finančne náročné,“ vysvetlil Roderik.

Zelená káva po vybratí z jutového vreca
Zelená káva.

Čo všetko ponúka 25COFFEE?

V ponuke 25COFFEE je aktuálne mnoho rôznych káv; dovedna trinásť stopercentných arabík, dve stopercentné robusty a dva vlastné blendy označené ako Raffes a Queenstown. Z hľadiska predaja je na prvom mieste káva z Brazílie, ďalšie priečky patria práve blendom. Nuž a keď sa naskytne príležitosť, Igor a Roderik sa obzerajú po mikrolotoch: „Aktuálne máme v ponuke mikroloty z Rwandy, Nikaraguy a Guatemaly.“

Na území Slovenska je v súčasnosti okolo stovka pražiarní kávy. Zaujímali sme sa aj o to, ako 25COFFEE vníma konkurenciu a kde je vlastne ich najbližší „súper“. „My konkurenciu nevnímame ako súpera, berieme ju len a len pozitívne,“ odpovedal Igor. „Našou najbližšou konkurenciou je pražiareň v Leviciach. Ani o tom nevedia, ale vždy, keď sme v Leviciach, tak sa u nich zastavíme na kávičku a podporíme ich. Pozdravujeme.“

Kde nájdete 25COFFEE?

Viac informácií o 25COFFEE nájdete na internetovej stránke www.25coffee.sk, ale aj na Instagrame @25coffee.sk či Facebooku 25 Coffee. Igora s Roderikom často nájdete aj na miestnych gazdovských trhoch v Bátovciach či Kalnej nad Hronom.

25COFFEE na jarmoku
Keď 25COFFEE uvidíte na niektorom z trhov, neváhajte a ochutnajte.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: pražiareň kávyrozhovor
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
čo by malo byť uvedené na obale kávy

Čo by malo byť uvedené na obale kávy?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    farmár s kávovníkovými čerešňami

    Prečo má robusta viac kofeínu ako arabika?

    14. mája 2025
    Burundi Turaco od Alter-Nativ

    Štyri tipy na kávy od Alter-Nativ

    13. mája 2025
    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    14. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    farmár s kávovníkovými čerešňami

    Prečo má robusta viac kofeínu ako arabika?

    14. mája 2025
    Burundi Turaco od Alter-Nativ

    Štyri tipy na kávy od Alter-Nativ

    13. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL