Pokus: Kávu od Verticcio sme nechali pretiecť cez tri typy čokolády
Do správ ste nám doručili video, v ktorom barista pripravoval espresso zaujímavým spôsobom: tieklo mu cez čokoládu. Proces nás zaujal natoľko, že sme sa rozhodli otestovať ho. Čokoláda a káva, čo sa tu môže pokaziť? Rozhodli sme sa, že otestujeme hneď tri rôzne čokolády a nájdeme takú, ktorá ponúkne najlepší a najestetickejší výsledok.
Inšpirácia:
Tri rôzne čokolády a káva od Verticcio
Na prípravu tohto experimentu nebudete potrebovať veľa surovín. Postačí vám vaša obľúbená káva a akákoľvek čokoláda.
My sme stavili na kombináciu kávy Guatemala Elmer Melendez z pražiarne Verticcio s tromi odlišnými typmi čokolád. Guatemalu sme pustili na čokoládové vajíčko pre deti, na tenký plátok mliečnej čokolády a na hrubší plátok mliečnej čokolády. Značku čokolády sme príliš neriešili, išlo nám hlavne o jej formu.
Guatemala Elmer Melendez
Guatemala Elmer Melendez od Verticcio do konceptu s čokoládou výborne pasovala. Káva pochádza z regiónu New Oriente, kde ju vyprodukoval Elmer Melendez. Ide o naturálne spracované odrody Red a Yellow Catuai.
Kávu nezabudnite vyskúšať aj ako klasické espresso. V jej chuti najviac prevláda trstinový cukor, slivkový lekvár a mliečna čokoláda. Sladké chuťové tóny robia Guatemalu Elmer Melendez doslova predurčenou pre čokoládový experiment. Príliš ovocné espresso by sa s chuťou sladkej mliečnej čokolády pravdepodobne bilo.
Hlavná otázka, ktorú sme si kládli, stojí takto: Keď je samotná káva dobrá, čo môže byť zlé na tom, keď ju spojíme s trochou čokolády? Nechajme sa prekvapiť, ako to dopadne a či sa naplnia naše očakávania.
Postup prípravy:
Z čokolády si odlomte taký kus, aby ho bolo možné umiestniť na vrch vašej šálky a aby ho pretekajúce espresso trafilo. Pripravte si kávový puk, páku umiestnite do hlavy kávovaru, spustite extrakciu a pozorujte, ako espresso steká na čokoládu. Espresso svojou teplotou čokoládu postupne rozpúšťa, a tá sa v malom množstve dostáva do výsledného nápoja.
Ktorá čokoláda uspela najviac?
Najestetickejšie vypálil pokus s tenším plátkom mliečnej čokolády. Ten sa teplom espressa veľmi pekne rozpustil a časť čokolády tak pretiekla priamo do šálky kávy. Hrubší plátok mliečnej čokolády rozpúšťalo espresso len veľmi pomaly a do šálky sa tak dostal najmenší objem čokolády.
Detské čokoládové vajíčko narobilo pri pokuse najväčší neporiadok. Teplota espressa nebola dostatočná na to, aby sa čokoláda v spodnej časti vajíčka roztopila. V momente, kedy sa vajíčko úplne naplnilo espressom, celé spadlo do šálky. Okolo šálky nastala spúšť, no čokoláda v šálke sa začala veľmi pekne rozpúštať. Vajíčko tak kávu v konečnom dôsledku najviac osladilo.
Náš tip: Guatemalu z pražiarne Verticcio sme pripravovali v pákovom kávovare La Marzocco Linea Micra. Keď doma nemáte pákový kávovar, nič sa nedeje. Experiment môžete vykonať aj pomocou automatu.
Ako chutí espresso s čokoládou?
Potvrdilo sa to, čo sme očakávali: v priebehu experimentu sa vlastne nemalo čo pokaziť. Espresso z Guatemaly sme nastavili tak, aby bolo plné sladkých chutí, ktoré skvelo ladili s čokoládou. Skúste použiť pomer 1:2 a čas extrakcie 29 sekúnd. Espresso pretekajúce cez čokoládu si z plátku čokolády začne pomaly uberať sladkosť a čokoládové chute.
Chute espressa najviac ovplyvnilo čokoládové vajíčko. Celá polovica vajíčka sa rozpustila a kávu výrazne osladila. Najmenší vplyv na výsledné chute mal hrubší plátok čokolády. Tá osladila espresso najmenej, no taktiež najmenej zakryla chute kávy. Niekde medzi vajíčkom a hrubšou mliečnou čokoládou sa nachádzala tenšia čokoláda.
Výsledok bol vo všetkých troch prípadoch príjemne sladký a výrazne čokoládový. V chuti dominovala mliečna čokoláda, slivkový lekvár a príjemná smotanová textúra.
Celý experiment sme zachytili aj na videu. Zbiehajú sa vám slinky? Pustite si video a poďte si čokoládové espresso pripraviť spolu s nami: