„NÁZOV TEJTO KÁVY JE NA ŽALOBU!“ zahlásila jedna pani na Žilinskom festivale kávy. No len čo ju ochutnala, s úsmevom si kúpila balíček. A niet sa čomu čudovať. Popeachy káva od pražiarne Coffeein je presne tou ovocnou bombou, ktorá si získa úplne každého. Vo verzii 4.0, s podtitulom „flower of love“, ide o kávu, ktorá chutí aj vonia ako čerstvo natrhané broskyne, pomaranče, mandarínky a tropické ovocie.
Otestoval som pre vás svetlé praženie na filter a pripravil si recept, ktorý vám ustrelí dekel.
Môj tip: Coffeein ponúka Popeachy kávu aj v strednom pražení vhodnom na espresso. Pri jej kúpe na eshope coffeein.sk použite zľavový kód BLOGOKAVE10.

Ako vzniká káva, ktorá chutí ako broskyne?
Celý príbeh Popeachy 4.0 je experiment, ktorý sa do bodky vydaril. Broskyňová zložka tohto blendu vznikla na farme Simalem pri jazere Toba na ostrove Sumatra. Tá je známa svojimi experimentami a kávami kofermentovanými s rôznym ovocím a koreninami.
V Popeachy, ako určite z názvu tušíte, nájdete kávu, ktorá strávila niekoľko dní fermentáciou s čerstvými broskyňami. V Simaleme majú tento proces dokonale vychytaný a broskyne sa v káve objavia v značnej miere aj po jej upražení. Vďaka tomu vzniká unikátna chuť, ktorú káva bežne nemá. Broskyňová káva zo Simalemu tvorí 80 percent Popeachy 4.0, a tak sa pripravte na poriadnu nálož ovocia.

Aby toho nebolo málo, v pražiarni Coffeein k tejto káve pridali funky Jávu FLOWERTRON, fermentovanú dokonca na dvakrát. Tá len zvýrazňuje zábavnosť zmesi a dodáva jej plné telo, dlhú dochuť a tropický nádych.
Direct trade srdcovka
Popeachy 4.0 je pre Coffeein skutočná srdcovka. Prečo? V októbri 2024 priamo na farme Simalem sadili kávovníky a vybrali si práve túto kávu ako základ novej verzie Popeachy. Kávovej cesty po Sumatre som sa zúčastnil aj ja a navyše, môj kávovník susedí s tým, ktorý zasadil pražiar a majiteľ Coffeeinu Peťo Szabó. A musím vám povedať, Simalem je skutočný raj na Zemi.
Ako bonus je káva zabalená v balíčku v odtieni „peach fuzz“, čo je farba roka 2024. Bomba, že?

Káva, ktorá váš svet prevráti naruby
Ak ste si doteraz mysleli, že káva má chutiť len ako čokoláda, oriešky či jemné ovocie, Popeachy vám ukáže úplne nový svet chutí. Hneď pri prvom privoňaní vás zasiahne prenikavá, sladká a broskyňová aróma pripomínajúca čerstvé ovocie. Vďaka jej výraznosti a sviežosti by som ju dokonca prirovnal k ovocnému parfému.
Chuť za arómou nijako nezaostáva. Je tak veľmi broskyňová, že prítomnosť tohto ovocia pocíti aj absolútny kávový laik. Broskyne dopĺňa príjemná citrusová acidita, ktorá vo mne najviac evokuje chuť mandariniek. V pozadí, spoza ovocia, sa na jazyku objavuje jemná chuť a horkosť zeleného čaju, ktorá dotvára komplexnosť kávy.

V chuti sa najprv rozvinie dominantná broskyňa, ktorú elegantne dopĺňa sladkosť tropického ovocia, sviežosť pomarančov a jemnosť mandarínok. Telo kávy je stredne ťažké. A dochuť? Jemne trpká ako zelený čaj a výrazne broskyňová, čo celej šálke dodáva príjemný šmrnc.
Ako si pripraviť dokonalý filter z Popeachy?
Ak si chcete vychutnať všetky broskyňovo-tropické tóny tejto kávy, odporúčam použiť dripper Hario V60. Môj recept vyzerá takto:
16 g kávy Popeachy
22 klikov Comandante (stredná hrúbka mletia)
240 ml vody (93 °C)

Postup zalievania:
0:00 – 0:30: 50 ml vody (krúživý nálev a zamiešanie celým dripperom)
0:30 – 1:00: do 140 ml (krúživý nálev, zamiešanie dripperom)
1:00 – 1:30: do 240 ml (pomalý a rovnomerný nálev do stredu)
Výsledný čas extrakcie: cca 2:45
Výsledkom je šálka plná broskýň, citrusov a tropického ovocia s ľahkým doťukom zeleného čaju v dochuti.
Pre koho je Popeachy káva?
Popeachy je káva pre všetkých, ktorí hľadajú niečo iné. Je to ovocná bomba s netradičným chuťovým profilom, ktorý sa vám vryje do pamäti ešte nadlho. Ak vás baví objavovať netradičné chute a nebojíte sa experimentovať, táto káva by nemala chýbať vo vašej zbierke.

Wow efekt na prvý dúšok
Ak ste doteraz neochutnali kávu, ktorá by chutila ako čerstvo natrhané ovocie, Popeachy 4.0 vás nadchne. Ochutnajte túto limitovanú edíciu priamo z direct trade spolupráce a objavte čaro ovocných kofermentov.
Na eshope coffeein.sk túto kávu nájdete v dvoch stupňoch praženia – na filter aj espresso. Pri objednávke použite zľavový kód BLOGOKAVE10.
