piatok, 13 júna, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Predstavujeme nové kávy

Popeachy káva od Coffeeinu: Kávový wow-effect i zdvihnuté obočia v Matici Slovenskej

Ladislav Király Od Ladislav Király
29. júla 2024
Popeachy káva - filter a espresso
Share on FacebookShare on Twitter

Keď Coffeein pred časom predstavil Popeachy kávu, bol okolo toho značný rozruch. Nie každému sa takéto sčasti vulgárne označenie kávy páčilo a ani ja som nepatril medzi jeho fanúšikov. Na druhej strane však určite som fanúšikom hľadania spôsobov lákania pozornosti a z tohto pohľadu to Coffeeinu vyšlo.

Dokonca sa s tým spája aj sčasti úsmevný príbeh. Keď Coffeein na nemenovaný kávový festival priniesol Popeachy kávu, jedna z dám ostala pohoršená. Následne však kávu ochutnala a dokonca si ju odniesla domov. Tak jej zachutila.

A ktovie, názov by možno pobúril aj niekdajšiu svetoznámu tenisovú hviezdu Romanu T., ktorá by pravdepodobne kontaktovala Maticu Slovenskú. Ale o tom potom.

Coffeein Popeachy káva - svetlé a stredné praženie
Popeachy kávu nájdete tu.

Popeachy káva v tretej verzii

Keď som zachytil, že Coffeein predstavil tretiu verziu Popeachy kávy, neváhal som a urobil som všetko pre to, aby som ju čím skôr ochutnal. Aká bude? Výrazne broskyňová, ako jej predchodcovia? Alebo to v Coffeeine tentoraz namiešali o niečo inak? Videl som totiž, že ide o blend 50:50 broskyňovej kávy od Jaira Arcilu a indonézskej naturálky od Masa Muhlisa.

Coffeein kávu ponúka v svetlom a v strednom pražení, pričom oba typy zŕn som si najskôr vysypal vedľa seba. Rozdiel v pražení nie je veľký, ale pražiara Peťa Szaba som sa predsa len opýtal, či neprezradí nejaké detaily. „Pri oboch praženiach robím úplne iný profil,“ odpovedal Peťo. „Tmavé praženie je vyššia teplota a trochu vyšší čas. Ale je to veľmi individuálne, pretože tmavšie praženie je možné spraviť aj za kratší čas ako svetlé.“

Popeachy káva od Coffeeinu - rozdiel medzi svetlým a stredným pražením
Vľavo svetlé, vpravo stredné praženie.

Broskyňové opojenie

Ja som si najskôr pripravil filtrovanú kávu. Držal som sa svojho tradičného odrazového pomeru 1:15: v mojom prípade to bolo 20 gramov kávy a 300 mililitrov vody. K tomu som pridal 21 klikov na mlynčeku Comandante a 90-stupňovú vodu, pričom káva mi pretekala približne 2 minúty a 40 sekúnd.

Aj keď som bol vopred upozornený, že káva nie je taká broskyňová, ako si možno myslím, napokon broskyňová bola. Pri jej zalievaní to bolo doslova broskyňové opojenie a dospel som k záveru, že niekedy je asi lepšie čakať menej a potom byť pozitívne prekvapený ako naopak. V chuti samotnej kávy som okrem broskýň našiel aj doslova tonu iného ovocia. Alebo si tu aplikujte inú hmotnostnú mieru.

Popeachy káva od Coffeeinu - príprava filtrovanej kávy
Tomuto procesu sa hovorí aj brewing.

Lekvár z mixu rôzneho ovocia

„Ja si myslím, že dokonalo vyvážená bola hlavne prvá Popeachy káva, ktorú sme mali,“ zareagoval Peťo Szabó. „Tam farmár veľmi dobre trafil pomer broskyne, intenzity a fermentácie. Druhá verzia bola brutálne silne broskyňová a ľuďom to extrémne chutilo. Táto tretia verzia je najmenej broskyňová, ale na druhej strane to vytvorilo priestor pre iné typy ovocnosti. Dokonca mi už ľudia písali, že je to ako lekvár z mixu rôzneho ovocia.“

Pražiar Coffeeinu odporúča pri príprave filtrovanej kávy takisto pomer 1:15, ale na rozdiel odo mňa používa 30 gramov kávy a 450 mililitrov vody. „Snažím sa robiť to za približne tri minúty. Keď chce niekto menej intenzívne chute, nech dá o niečo hrubšie mletie a čas stiahne na približne 2:30.“

Celá táto rovnica týkajúca sa receptu však nie je taká jednoduchá. Hrubšie mletie a teplejšia voda môžu priniesť rovnaký výsledok ako jemnejšie mletie a chladnejšia voda. Treba sa s tým jednoducho trochu pohrať a nájsť svoj „sweet spot“. Matica Slovenská, ešte si tam?

Popeachy káva od Coffeeinu - filtrovaná káva

Popeachy káva a espresso

Pri espresse som si už trochu uletel, ako inak. Na tento spôsob prípravy kávy som nevyužil len stredne pražené zrno, ale aj to svetlé. A dokonca som si ho pripravoval aj v automatickom kávovare, lebo dobre viem, že takto to robí drvivá väčšina z vás. No a presne pre vás to napokon ochutnávam.

Popeachy káva mi chutila pri všetkých pokusoch. Vždy ponúkla veľa ovocnosti, značné množstvo broskyne a súčasne aj iné ovocné chute. Niekto povie, že tropické ovocie, niekto že výber plodov z babkinej záhrady. Podľa mňa je pravda tu aj tam. A konečne som asi po dvoch týždňoch zažil taký ten kávový „wow effect“ (tretie sorry do Matice, teda prepáčte), pre ktorý to všetko vlastne robím. Že sa na niekoľko sekúnd doslova nadchnem a zasnívam. Ďakujem.

Popeachy káva - espresso z automatu
Toto automatové espresso bolo fakt super.

Recepty od autora

Keď som zo svojho „wow effectu“ (fíha okamihu) trochu vytriezvel a opadla prvotná emócia, opäť som sa spojil s pražiarom Coffeeinu. Aké recepty by na espresso odporúčal on? Pre tú kávovú smotánku, ktorá sa neuspokojí s informáciou o dvojke týkajúcej sa mletia na kávovare De’Longhi.

„Mám dve verzie. Jednu som nazval turboshot, pričom ide o 20 gramov kávy a 45 gramov nápoja. Tu sa treba s časom extrakcie pomestiť do 20 sekúnd a začať počítať až od okamihu, ako káva začne vytekať z páky. Pri druhej verzii robím 20 gramov kávy a 50 gramov nápoja, pričom čas extrakcie je 25 až 28 sekúnd. Ale každý si to musí skúsiť sám, lebo univerzálny recept, ktorý bude chutiť každému, neexistuje,“ dodal Peťo Szabó.

Zľavový kód

To je všetko deti moje. Popeachy kávu určite ochutnajte a pri nákupe na coffeein.sk využite zľavový kód BLOGOKAVE10. Prípadne teraz ešte pár dní platí aj BLOGOKAVE13. Juch.

Popeachy káva - espresso
Keby niekto nevedel, peach je po anglicky broskyňa.
0x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: Coffeein
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
Frišná káva - pražiareň a obchod s kávou

Frišná káva v Detve: Drobná kaviarnička s výbornou kávou

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    12. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

    Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

    10. júna 2025
    Zlaté Zrnko Vietnam Zanya - espresso

    Zlaté Zrnko nasadilo kávu od slovenského farmára: Vietnam Zanya Natural

    9. júna 2025
    Ty Kokos z pražiarne Aurelica - hotová káva v dekantéri

    Ty Kokos! od Aurelica Coffee: Tyčinka Margot alebo káva?

    10. júna 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    12. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

    Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

    10. júna 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL