Popradskú kávu pozná na Slovensku asi každý. Jej dlhoročná tradícia sprevádza mnohé domácnosti už od nepamäti. My sme sa tentokrát pozreli na zrnkovú kávu Popradská Colombia Espresso, ktorá láka na kvalitnú kolumbijskú arabiku. Otázkou však zostáva, či táto káva skutočne spĺňa očakávania, ktoré so sebou nesie jej názov a pôvod.
Kolumbia je vo svete kávy vnímaná ako producent výberovej arabiky s bohatou chuťou a komplexnou arómou. Má však supermarketová alternatíva z Popradu čo ponúknuť? Otestovali sme to. Okrem tradičnej senzorickej analýzy sme sa detailne pozreli aj na kvalitu zrna. Koľko defektov obsahuje? Ako ovplyvňujú výslednú chuť? A môžeme túto kávu považovať za dobrú voľbu pre bežného spotrebiteľa?

Pôvod a informácie o káve
Obal kávy Popradská Colombia Espresso uvádza, že ide o 100 % arabiku pochádzajúcu z Kolumbie. Nie je to veľa, no na pomery bežných káv zo supermarketov sa to dá považovať za nadštandard.
Na rozdiel od iných supermarketových značiek Popradská aspoň uvádza pôvod zŕn, čo považujeme za plus. Stále však chýbajú detailnejšie informácie o spracovaní kávy, dátume praženia, roku zberu či konkrétnej oblasti v Kolumbii, z ktorej zrná pochádzajú.

Praženie
Podľa etikety je káva pražená na stupeň vhodný na prípravu espressa, čo by malo zabezpečiť bohatú arómu a plné telo. V balíčku nachádzame pomerne rovnomerne napražené zrná. Sú tmavohnedej farby s nízkym počtom svetlých quakerov. Kde-tu sú zrná olejnaté, čo naznačuje, že ide o tmavší roast, než by musel byť. Za najväčší nedostatok pri pražení považujeme množstvo spálených plôšok na zrnách. Tie vznikajú v dôsledku chybného postupu pri pražení a dajú sa považovať za defekt spôsobený pražením. Spálené plôšky sú navyše prítomné na takmer polovici zŕn.
Otázkou však zostáva, ako praženie ovplyvnilo kvalitu chuti a či sa v ňom neprejavia defekty zŕn.

Analýza defektov: Ako kvalitné sú zrná Popradskej Colombia Espresso?
Do najnovších recenzií supermarketových káv sme zapojili novinku – analýzu prítomnosti defektov. Aj tentokrát sme analyzovali 250-gramovú vzorku kávy a identifikovali sme jednotlivé defekty. Ručne sme vyselektovali zrná s rôznymi nedostatkami, ktoré môžu negatívne ovplyvniť výslednú chuť kávy.

Výsledky analýzy defektov:
Vzorka: 250 g = 100 %
Quakre (nedozreté zrná): 3,3 g = 1,32 %
Mechanicky poškodené zrná: 18,1 g = 7,24 %
Mušle (genetická vada): 2,3 g = 0,92 %
Zrná napadnuté hmyzom: 0,9 g = 0,36 %
Celkový obsah defektov: 24,6 g = 9,84 %
Zrná bez defektov: 225,4 g = 90,16 %

Čo hovoria tieto čísla?
Obsah defektných zŕn v tejto vzorke predstavuje takmer 10 % celkovej hmotnosti, čo je o bez mála dve percentá menej ako pri predošlej recenzii kávy Jacobs Krönung. Zaujímavosťou je, že káva Popradská Colombia Espresso obsahuje v porovnaní s jacobskou výrazne menej quakerov, no o to viac mechanicky poškodených zŕn. Absencia quakerov (zŕn z nedozretých čerešní) môže pozitívne pôsobiť na výslednú chuť. Quakery káve totižto dodávajú chuť pripomínajúcu arašidy či kartón.
Zarážajúce je však vysoké percento mechanicky poškodených zŕn. Tieto defekty môžu naznačovať nedostatočnú kontrolu kvality pri spracovaní alebo preprave kávy. Takéto zrná môžu byť náchylné na vznik plesní, čo sa môže prejaviť nežiaducimi chuťovými tónmi.

Senzorické hodnotenie: Chuť a aróma
Ostrá aróma
Vôňa kávy Colombia Espresso od Popradskej sa vyznačuje silnou a ostrou vôňou praženia. Pripomína pražené orechy a cereálie spolu s nepríjemnou dymovou arómou. Neobsahuje žiadnu sviežosť a len minimum sladkosti.
Chuť
Hodnotenie chuti Popradská Colombia Espresso sme rozdelili do troch podkategórií.
1. Acidita, Sladkosť a Horkosť
Chuť každej kávy sa skladá z týchto troch základných chuťových prvkov. Ich prítomnosť a rovnováha je kľúčová pre dosiahnutie komplexného chuťového zážitku. Aj napriek tomu, že ide o stopercentnú arabiku, Kolumbia od Popradskej neobsahuje takmer žiadnu aciditu. Tá sa vyskytuje len v nízkej koncentrácii a nepôsobí príjemne. Skôr narúša celkový dojem a bije sa s ostatnými chuťami. V chuti nachádzame štipku cereálnej sladkosti a veľkú dávku horkosti a dymových tómov. Espresso z tejto Kolumbie skôr pripomína letnú grilovačku ako svieže tóny kolumbijskej arabiky.

2. Telo
Telo kávy by sa dalo zjednodušene opísať ako pocit, ktorý vám zanecháva na jazyku. Espresso z Kolumbie od Popradskej má bohatú textúru a ťažké telo. Na jazyku zanecháva sirupový dojem a vytvára hustú cremu. Za tieto kvality pravdepodobne vďačí tmavému praženiu.
3. Dochuť
Posledné, čo vám káva zanechá na jazyku, je jej dochuť. Dochuť tejto kávy je veľmi nekvalitná a nepríjemná. Pôsobí zadymene, drevnato a horko. Po prehltnutí máte potrebu napiť sa vody a spláchnuť ju z jazyka.
Menej defektov, príjemná textúra, no “barbeque” chuť
Popradská Colombia Espresso je káva, ktorá na prvý pohľad láka kolumbijským pôvodom a 100% arabikou. Analýza však ukazuje, že aj napriek nízkemu obsahu quakerov sa v káve nachádza pomerne vysoké množstvo mechanicky poškodených zŕn, čo môže negatívne ovplyvniť jej chuťový profil. Chuť kávy však pravdepodobne utrpela najväčšiu škodu v dôsledku príliš tmavého stupňa praženia. Káva má síce lahodnú textúru a plné telo, no jej chuť a vôňa sú ostré, nepríjemné a zadymené.
