štvrtok, 12 júna, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Recenzie káv

Popradská Colombia Espresso: Skôr zadymená grilovačka ako svieža kolumbijská káva

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
21. februára 2025
Popradská Colombia Espresso - obal a zrnká kávy
Share on FacebookShare on Twitter

Popradskú kávu pozná na Slovensku asi každý. Jej dlhoročná tradícia sprevádza mnohé domácnosti už od nepamäti. My sme sa tentokrát pozreli na zrnkovú kávu Popradská Colombia Espresso, ktorá láka na kvalitnú kolumbijskú arabiku. Otázkou však zostáva, či táto káva skutočne spĺňa očakávania, ktoré so sebou nesie jej názov a pôvod.

Kolumbia je vo svete kávy vnímaná ako producent výberovej arabiky s bohatou chuťou a komplexnou arómou. Má však supermarketová alternatíva z Popradu čo ponúknuť? Otestovali sme to. Okrem tradičnej senzorickej analýzy sme sa detailne pozreli aj na kvalitu zrna. Koľko defektov obsahuje? Ako ovplyvňujú výslednú chuť? A môžeme túto kávu považovať za dobrú voľbu pre bežného spotrebiteľa?

Popradská Colombia Espresso - detail zŕn
Takto vyzerajú zrná Colombia Espresso z dielne Popradskej kávy.

Pôvod a informácie o káve

Obal kávy Popradská Colombia Espresso uvádza, že ide o 100 % arabiku pochádzajúcu z Kolumbie. Nie je to veľa, no na pomery bežných káv zo supermarketov sa to dá považovať za nadštandard.  

Na rozdiel od iných supermarketových značiek Popradská aspoň uvádza pôvod zŕn, čo považujeme za plus. Stále však chýbajú detailnejšie informácie o spracovaní kávy, dátume praženia, roku zberu či konkrétnej oblasti v Kolumbii, z ktorej zrná pochádzajú.

Popradská Colombia Espresso - obal zozadu

Praženie

Podľa etikety je káva pražená na stupeň vhodný na prípravu espressa, čo by malo zabezpečiť bohatú arómu a plné telo. V balíčku nachádzame pomerne rovnomerne napražené zrná. Sú tmavohnedej farby s nízkym počtom svetlých quakerov. Kde-tu sú zrná olejnaté, čo naznačuje, že ide o tmavší roast, než by musel byť. Za najväčší nedostatok pri pražení považujeme množstvo spálených plôšok na zrnách. Tie vznikajú v dôsledku chybného postupu pri pražení a dajú sa považovať za defekt spôsobený pražením. Spálené plôšky sú navyše prítomné na takmer polovici zŕn.

Otázkou však zostáva, ako praženie ovplyvnilo kvalitu chuti a či sa v ňom neprejavia defekty zŕn.

Popradská Colombia Espresso - obal spredu

Analýza defektov: Ako kvalitné sú zrná Popradskej Colombia Espresso?

Do najnovších recenzií supermarketových káv sme zapojili novinku – analýzu prítomnosti defektov. Aj tentokrát sme analyzovali 250-gramovú vzorku kávy a identifikovali sme jednotlivé defekty. Ručne sme vyselektovali zrná s rôznymi nedostatkami, ktoré môžu negatívne ovplyvniť výslednú chuť kávy.

Popradská Colombia Espresso - defekty - mechanicky poškodené zrná
V skúmanej vzorke sme našli veľmi veľa takýchto poškodených zŕn.

Výsledky analýzy defektov:

Vzorka: 250 g = 100 %
Quakre (nedozreté zrná): 3,3 g = 1,32 %
Mechanicky poškodené zrná: 18,1 g = 7,24 %
Mušle (genetická vada): 2,3 g = 0,92 %
Zrná napadnuté hmyzom: 0,9 g = 0,36 %
Celkový obsah defektov: 24,6 g = 9,84 %
Zrná bez defektov: 225,4 g = 90,16 %

Popradská Colombia Espresso - defekty - mušle - detail
Mušle.

Čo hovoria tieto čísla?

Obsah defektných zŕn v tejto vzorke predstavuje takmer 10 % celkovej hmotnosti, čo je o bez mála dve percentá menej ako pri predošlej recenzii kávy Jacobs Krönung. Zaujímavosťou je, že káva Popradská Colombia Espresso obsahuje v porovnaní s jacobskou výrazne menej quakerov, no o to viac mechanicky poškodených zŕn. Absencia quakerov (zŕn z nedozretých čerešní) môže pozitívne pôsobiť na výslednú chuť. Quakery káve totižto dodávajú chuť pripomínajúcu arašidy či kartón.

Zarážajúce je však vysoké percento mechanicky poškodených zŕn. Tieto defekty môžu naznačovať nedostatočnú kontrolu kvality pri spracovaní alebo preprave kávy. Takéto zrná môžu byť náchylné na vznik plesní, čo sa môže prejaviť nežiaducimi chuťovými tónmi.

Popradská Colombia Espresso - defekty - quakery
Quakerov bolo pomerne málo.

Senzorické hodnotenie: Chuť a aróma

Ostrá aróma

Vôňa kávy Colombia Espresso od Popradskej sa vyznačuje silnou a ostrou vôňou praženia. Pripomína pražené orechy a cereálie spolu s nepríjemnou dymovou arómou. Neobsahuje žiadnu sviežosť a len minimum sladkosti.

Chuť

Hodnotenie chuti Popradská Colombia Espresso sme rozdelili do troch podkategórií.

1. Acidita, Sladkosť a Horkosť

Chuť každej kávy sa skladá z týchto troch základných chuťových prvkov. Ich prítomnosť a rovnováha je kľúčová pre dosiahnutie komplexného chuťového zážitku. Aj napriek tomu, že ide o stopercentnú arabiku, Kolumbia od Popradskej neobsahuje takmer žiadnu aciditu. Tá sa vyskytuje len v nízkej koncentrácii a nepôsobí príjemne. Skôr narúša celkový dojem a bije sa s ostatnými chuťami. V chuti nachádzame štipku cereálnej sladkosti a veľkú dávku horkosti a dymových tómov. Espresso z tejto Kolumbie skôr pripomína letnú grilovačku ako svieže tóny kolumbijskej arabiky.

Popradská Colombia Espresso - defekty - espresso
Espresso sme si bohužiaľ príliš neužili.

2. Telo

Telo kávy by sa dalo zjednodušene opísať ako pocit, ktorý vám zanecháva na jazyku. Espresso z Kolumbie od Popradskej má bohatú textúru a ťažké telo. Na jazyku zanecháva sirupový dojem a vytvára hustú cremu. Za tieto kvality pravdepodobne vďačí tmavému praženiu.

3. Dochuť

Posledné, čo vám káva zanechá na jazyku, je jej dochuť. Dochuť tejto kávy je veľmi nekvalitná a nepríjemná. Pôsobí zadymene, drevnato a horko. Po prehltnutí máte potrebu napiť sa vody a spláchnuť ju z jazyka. 

Menej defektov, príjemná textúra, no “barbeque” chuť

Popradská Colombia Espresso je káva, ktorá na prvý pohľad láka kolumbijským pôvodom a 100% arabikou. Analýza však ukazuje, že aj napriek nízkemu obsahu quakerov sa v káve nachádza pomerne vysoké množstvo mechanicky poškodených zŕn, čo môže negatívne ovplyvniť jej chuťový profil. Chuť kávy však pravdepodobne utrpela najväčšiu škodu v dôsledku príliš tmavého stupňa praženia. Káva má síce lahodnú textúru a plné telo, no jej chuť a vôňa sú ostré, nepríjemné a zadymené.

Popradská Colombia Espresso - defekty - hmyzom poškodené zrná
V skúmanej vzorke sme našli aj takéto zrná poškodené hmyzom. Nebolo ich však veľa.
0x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: Popradská káva
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Ďalší článok
hlava barbiny

Slovenská pražiareň našla vo vreci s kávou aj hlavu barbiny

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    12. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

    Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

    10. júna 2025
    Zlaté Zrnko Vietnam Zanya - espresso

    Zlaté Zrnko nasadilo kávu od slovenského farmára: Vietnam Zanya Natural

    9. júna 2025
    Ty Kokos z pražiarne Aurelica - hotová káva v dekantéri

    Ty Kokos! od Aurelica Coffee: Tyčinka Margot alebo káva?

    10. júna 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    12. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

    Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

    10. júna 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL