streda, 19 novembra, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Domov Recenzie káv

Popradská Colombia Espresso: Skôr zadymená grilovačka ako svieža kolumbijská káva

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
21. februára 2025
Popradská Colombia Espresso - obal a zrnká kávy
Share on FacebookShare on Twitter

Popradskú kávu pozná na Slovensku asi každý. Jej dlhoročná tradícia sprevádza mnohé domácnosti už od nepamäti. My sme sa tentokrát pozreli na zrnkovú kávu Popradská Colombia Espresso, ktorá láka na kvalitnú kolumbijskú arabiku. Otázkou však zostáva, či táto káva skutočne spĺňa očakávania, ktoré so sebou nesie jej názov a pôvod.

Kolumbia je vo svete kávy vnímaná ako producent výberovej arabiky s bohatou chuťou a komplexnou arómou. Má však supermarketová alternatíva z Popradu čo ponúknuť? Otestovali sme to. Okrem tradičnej senzorickej analýzy sme sa detailne pozreli aj na kvalitu zrna. Koľko defektov obsahuje? Ako ovplyvňujú výslednú chuť? A môžeme túto kávu považovať za dobrú voľbu pre bežného spotrebiteľa?

Popradská Colombia Espresso - detail zŕn
Takto vyzerajú zrná Colombia Espresso z dielne Popradskej kávy.

Pôvod a informácie o káve

Obal kávy Popradská Colombia Espresso uvádza, že ide o 100 % arabiku pochádzajúcu z Kolumbie. Nie je to veľa, no na pomery bežných káv zo supermarketov sa to dá považovať za nadštandard.  

Na rozdiel od iných supermarketových značiek Popradská aspoň uvádza pôvod zŕn, čo považujeme za plus. Stále však chýbajú detailnejšie informácie o spracovaní kávy, dátume praženia, roku zberu či konkrétnej oblasti v Kolumbii, z ktorej zrná pochádzajú.

Popradská Colombia Espresso - obal zozadu

Praženie

Podľa etikety je káva pražená na stupeň vhodný na prípravu espressa, čo by malo zabezpečiť bohatú arómu a plné telo. V balíčku nachádzame pomerne rovnomerne napražené zrná. Sú tmavohnedej farby s nízkym počtom svetlých quakerov. Kde-tu sú zrná olejnaté, čo naznačuje, že ide o tmavší roast, než by musel byť. Za najväčší nedostatok pri pražení považujeme množstvo spálených plôšok na zrnách. Tie vznikajú v dôsledku chybného postupu pri pražení a dajú sa považovať za defekt spôsobený pražením. Spálené plôšky sú navyše prítomné na takmer polovici zŕn.

Otázkou však zostáva, ako praženie ovplyvnilo kvalitu chuti a či sa v ňom neprejavia defekty zŕn.

Popradská Colombia Espresso - obal spredu

Analýza defektov: Ako kvalitné sú zrná Popradskej Colombia Espresso?

Do najnovších recenzií supermarketových káv sme zapojili novinku – analýzu prítomnosti defektov. Aj tentokrát sme analyzovali 250-gramovú vzorku kávy a identifikovali sme jednotlivé defekty. Ručne sme vyselektovali zrná s rôznymi nedostatkami, ktoré môžu negatívne ovplyvniť výslednú chuť kávy.

Popradská Colombia Espresso - defekty - mechanicky poškodené zrná
V skúmanej vzorke sme našli veľmi veľa takýchto poškodených zŕn.

Výsledky analýzy defektov:

Vzorka: 250 g = 100 %
Quakre (nedozreté zrná): 3,3 g = 1,32 %
Mechanicky poškodené zrná: 18,1 g = 7,24 %
Mušle (genetická vada): 2,3 g = 0,92 %
Zrná napadnuté hmyzom: 0,9 g = 0,36 %
Celkový obsah defektov: 24,6 g = 9,84 %
Zrná bez defektov: 225,4 g = 90,16 %

Popradská Colombia Espresso - defekty - mušle - detail
Mušle.

Čo hovoria tieto čísla?

Obsah defektných zŕn v tejto vzorke predstavuje takmer 10 % celkovej hmotnosti, čo je o bez mála dve percentá menej ako pri predošlej recenzii kávy Jacobs Krönung. Zaujímavosťou je, že káva Popradská Colombia Espresso obsahuje v porovnaní s jacobskou výrazne menej quakerov, no o to viac mechanicky poškodených zŕn. Absencia quakerov (zŕn z nedozretých čerešní) môže pozitívne pôsobiť na výslednú chuť. Quakery káve totižto dodávajú chuť pripomínajúcu arašidy či kartón.

Zarážajúce je však vysoké percento mechanicky poškodených zŕn. Tieto defekty môžu naznačovať nedostatočnú kontrolu kvality pri spracovaní alebo preprave kávy. Takéto zrná môžu byť náchylné na vznik plesní, čo sa môže prejaviť nežiaducimi chuťovými tónmi.

Popradská Colombia Espresso - defekty - quakery
Quakerov bolo pomerne málo.

Senzorické hodnotenie: Chuť a aróma

Ostrá aróma

Vôňa kávy Colombia Espresso od Popradskej sa vyznačuje silnou a ostrou vôňou praženia. Pripomína pražené orechy a cereálie spolu s nepríjemnou dymovou arómou. Neobsahuje žiadnu sviežosť a len minimum sladkosti.

Chuť

Hodnotenie chuti Popradská Colombia Espresso sme rozdelili do troch podkategórií.

1. Acidita, Sladkosť a Horkosť

Chuť každej kávy sa skladá z týchto troch základných chuťových prvkov. Ich prítomnosť a rovnováha je kľúčová pre dosiahnutie komplexného chuťového zážitku. Aj napriek tomu, že ide o stopercentnú arabiku, Kolumbia od Popradskej neobsahuje takmer žiadnu aciditu. Tá sa vyskytuje len v nízkej koncentrácii a nepôsobí príjemne. Skôr narúša celkový dojem a bije sa s ostatnými chuťami. V chuti nachádzame štipku cereálnej sladkosti a veľkú dávku horkosti a dymových tómov. Espresso z tejto Kolumbie skôr pripomína letnú grilovačku ako svieže tóny kolumbijskej arabiky.

Popradská Colombia Espresso - defekty - espresso
Espresso sme si bohužiaľ príliš neužili.

2. Telo

Telo kávy by sa dalo zjednodušene opísať ako pocit, ktorý vám zanecháva na jazyku. Espresso z Kolumbie od Popradskej má bohatú textúru a ťažké telo. Na jazyku zanecháva sirupový dojem a vytvára hustú cremu. Za tieto kvality pravdepodobne vďačí tmavému praženiu.

3. Dochuť

Posledné, čo vám káva zanechá na jazyku, je jej dochuť. Dochuť tejto kávy je veľmi nekvalitná a nepríjemná. Pôsobí zadymene, drevnato a horko. Po prehltnutí máte potrebu napiť sa vody a spláchnuť ju z jazyka. 

Menej defektov, príjemná textúra, no “barbeque” chuť

Popradská Colombia Espresso je káva, ktorá na prvý pohľad láka kolumbijským pôvodom a 100% arabikou. Analýza však ukazuje, že aj napriek nízkemu obsahu quakerov sa v káve nachádza pomerne vysoké množstvo mechanicky poškodených zŕn, čo môže negatívne ovplyvniť jej chuťový profil. Chuť kávy však pravdepodobne utrpela najväčšiu škodu v dôsledku príliš tmavého stupňa praženia. Káva má síce lahodnú textúru a plné telo, no jej chuť a vôňa sú ostré, nepríjemné a zadymené.

Popradská Colombia Espresso - defekty - hmyzom poškodené zrná
V skúmanej vzorke sme našli aj takéto zrná poškodené hmyzom. Nebolo ich však veľa.
0x Super článok
Zľavové kódy

Štítky: Popradská káva
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

ĎALŠÍ ČLÁNOK
hlava barbiny

Slovenská pražiareň našla vo vreci s kávou aj hlavu barbiny

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

bezkofeínové kávy od COFFEEINu

Bezkofeínová nálož od COFFEEINu: Päť decafov na espresso

18. novembra 2025
Káva Čaj Čokoláda Košice

Festival Káva Čaj Čokoláda Košice 2025: najchutnejší záver roka v Kunsthalle

18. novembra 2025
Zlaté Zrnko - akciové kávy

Silná akcia Zlatého Zrnka: Zľava 25%+10%

17. novembra 2025
READY AFTER Winterfresh - vytekanie espressa

Winterfresh od READY AFTER: Etiópska lahôdka, ktorá chutí ako jahody v čokoláde

17. novembra 2025
Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
Blog o káve

Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

Naše sociálne siete

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

ZNAČKY

Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Barista Roasters Be:café bezkofeínová káva cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Valerian Hrala Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

TOP ČLÁNKY

bezkofeínové kávy od COFFEEINu

Bezkofeínová nálož od COFFEEINu: Päť decafov na espresso

18. novembra 2025
Káva Čaj Čokoláda Košice

Festival Káva Čaj Čokoláda Košice 2025: najchutnejší záver roka v Kunsthalle

18. novembra 2025
Zlaté Zrnko - akciové kávy

Silná akcia Zlatého Zrnka: Zľava 25%+10%

17. novembra 2025
READY AFTER Winterfresh - vytekanie espressa

Winterfresh od READY AFTER: Etiópska lahôdka, ktorá chutí ako jahody v čokoláde

17. novembra 2025
  • Cenník
  • Ochrana osobných údajov
  • Štatút

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

Spravovať Súhlas

Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Spravovať
{title} {title} {title}
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL