Predstavujeme nové kávy

Populárna Geisha späť v ponuke Coffeeinu: Sladké espresso z divoko rastúcej kávy

Káva Honduras Jerusalén Geisha patrí už niekoľko rokov medzi najväčšie predajné hity pražiarne Coffeein. Pochádza z farmy Finca Jerusalén, ktorú vedie José Cuellár Fajardo. Slovenská pražiareň kávy ju pritom nakupuje priamo od farmára prostredníctvom tzv. direct trade spolupráce. Je to teda záruka, že pestovateľ bol férovo ohodnotený.

Posledný zber v Hondurase prebehol medzi novembrom 2023 a januárom 2024, pričom spracovaná káva na Slovensko dorazila len nedávno. Keď ju Coffeein napražil, tak som si ju hneď obstaral. Bol som zvedavý na to, či bude rovnako dobrá ako v minulom a predminulom roku, ale prekvapilo ma, že odrazu je k dispozícii len na espresso.

Coffeein Honduras Jerusalén Geisha Natural

„Pri tohtoročnom zbere sme dospeli k záveru, že káva je omnoho vhodnejšia na espresso ako na prípravu filtrovanej kávy,“ povedal mi majiteľ Coffeeinu Peter Szabó, ktorý po mnohých pokusných a profilovacích roastoch vyhodnotil, že tentoraz stopercentne staví na full city praženie.

Môj tip: pri nákupe na eshope coffeein.sk využite zľavový kód BLOGOKAVE10.

Káva vhodná aj do automatu

Toto ma do istej miery prekvapilo, pretože keď na obale kávy vidím napísané „full city“, trochu ma to odrádza. Môžem však prezradiť, že zjavne nie je full city ako full city: v prípade tejto kávy totiž vôbec nejde o tmavé praženie. Káva je však napražená tak, že si s ňou poradí aj automatický kávovar, o čom som sa presvedčil na vlastnej koži. Keď teda disponujete automatom, s touto geishou nebude mať problém.

Coffeein Honduras Jerusalén Geisha Natural - detail zŕn

Z vône zŕn som úprimne až tak neodpadol, ale pri takomto stredne tmavom až tmavom pražení je to predsa len normálne a úplne v poriadku. Chuť ma však prekvapila. Káva, ktorá mi natiekla do šálky, bola sladká, slabučko ovocná a s veľmi príjemnou aciditou. Cítiť v nej oriešky, ale aj sušené ovocie a kakaovú dochuť. Keď od kávy očakávate niečo takéto, tak táto vám ulahodí.

Sladkosť, oriešky, sušené ovocie

Využijem aj opis, ktorý pripravil samotný pražiar: „Aróma kávy je veľmi sladká a karamelová. Káva má stredne silné telo a v jej chuti cítiť suchú metódu spracovania. V chuti môžete nájsť rôzne tóny orieškov a sušeného ovocia, ako aj sladkosť kvetov. Dochuť kávy sa nesie v sladko-karamelovom duchu s jemnou horkosťou kakaa.“

Coffeein Honduras Jerusalén Geisha Natural - espresso

Celkovo mám pocit, že tento opis vyznie o niečo konzervatívnejšie ako skutočnosť. Finálne posúdenie však nechám na vás, mne káva na espresse chutila. Nepríjemné je však to, že ide o mimoriadne limitovanú „vzorku“ a Coffeein má k dispozícii len 400 kilogramov geishe.

Pražiara som sa opýtal aj na priamy nákup zŕn priamo od pestovateľa. „Spolupráce direct trade, teda priame obchodovanie s farmármi, ma veľmi fascinujú,“ prezradil Peter Szabó. „Aj preto som navštívil Honduras a zoznámil sa so skúseným pestovateľom a spracovateľom Josém. Prvé dodávky jeho kávy naše predaje totálne prevalcovali a bolo to neskutočné.“

Peter Szabó a José Cuellár.
Peter Szabó a José Cuellár.

Finca Jerusalén v Hondurase

Farma zvaná Finca Jerusalén je nezvyčajná. Nejde totiž o klasickú plantáž a ani o nič na tento štýl. „Nachádza sa hlboko v pralese. Kávovníky tam rastú v hustom poraste a úplne divoko. Bol som si tam vyskúšať aj zber čerešní a dostal som poriadne zabrať. Rozhodne to nie je žiadna plantáž: je to prales, v ktorom sú medzi rôznymi vysokými stromami, banánovníkmi a kríkmi aj divoko rastúce kávovníky odrody geisha. A nad nimi poletuje neskutočné množstvo vtákov, ktoré kávovníky vlastne hnoja.“

„Medzi kávovníkmi nie sú vyšliapané ani žiadne cestičky, vôbec nič. Do ruky musíte vziať mačetu a prebojovávať sa cez porast. Je tam vlhko, blato, šmýka sa. Všade nepríjemný kopcovitý terén, v ktorom sa treba neprestajne zapierať. Lýtka dostanú zabrať, boleli ma už po desiatich minútach. Po hodine som bol úplne hotový,“ dodal s úsmevom Peter Szabó.

Peter Szabó zbiera kávovníkové čerešne
Peter Szabó zbiera čerešne na Finca Jerusalén.

V tejto súvislosti je zaujímavé to, že honduraskí zberači pracujú v čase zberu aj dvanásť až štrnásť hodín denne, počas ktorých dokážu nazbierať aj 15 vedier kávovníkových čerešní.

Zľavový kód

Poďte ochutnať plody divoko rastúcich kávovníkov napražené v slovenskej pražiarni kávy. Pri nákupe kávy Honduras Jerusalén Geisha na eshope coffeein.sk využite zľavový kód BLOGOKAVE10.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Back to top button
Close
Close