utorok, 3 júna, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

Potrebuje barista hodinky?

Ladislav Király Od Ladislav Király
23. apríla 2022
potrebuje barista hodinky?
Share on FacebookShare on Twitter

Na profesionálnych videách týkajúcich sa prípravy kávy ste si určite všimli meranie času. Baristi majú svoje recepty a vedia, ako dlho by mali pripravovať optimálnu kávu. Ale je čas skutočne taký dôležitý? Potrebuje barista hodinky?

„Ak sa bavíme o akejkoľvek príprave akejkoľvek kávy, tak čas je jedným z hlavných aspektov,“ povedal majiteľ trenčianskej kaviarne True Brew Coffee bar Ľubomír Bobák pre Blog o káve. Vzápätí vyzdvihol, že všeobecné povedomie o káve sa na Slovensku zlepšuje a určité základy má väčšina ľudí za sebou. To je rozhodne fajn, ale naďalej sa máme čo učiť.

„Už vieme, že espresso sa extrahuje pod tlakom. Vieme aj to, že kávovary sa musia kŕmiť filtrovanou vodou a rovnako i to, že spomínané espresso nie je jediným spôsobom prípravy kávy na svete,“ pokračoval.

Espresso ako najrýchlejšia príprava kávy

Vieme však koľko má trvať správna extrakcia espressa? A prečo? A vieme prečo sa V-60 pripravuje dlhšie ako espresso? Aj týmto otázkam sme sa v rozhovore venovali.

„Extrakcia espressa má trvať približne 25 sekúnd,“ skonštatoval Ľubo. „Je potrebné tomu prispôsobiť mletie, teplotu vody a určiť si brew ratio. Do 25 sekúnd sa teda v šálke podarí nahromadiť všetko, čo od espressa očakávame – arómy, chute, a tiež dosiahnuť konzistenciu, ktorú má mať, s pružnou orieškovohnedou crémou na povrchu. Ak by sme extrakciu natiahli, do šálky by nám tiekla už len zafarbená, špinavá voda. Niekto to volá veľké preso, my tomu hovoríme škoda kávy. Ak extrakciu skrátime, môžeme sa baviť o ristrette.“

Od 25 sekúnd k 24 hodinám

Iné spôsoby prípravy kávy si vyžadujú viac času. Aj taký filter V-60 má svoj recept. „Ide o hrúbku mletia, teplotu vody či brew ratio. Kvalitná V-60 sa dá pripraviť za dve až štyri minúty, ale má väčšiu variabilitu ako espresso. Nemá tak striktne určené pravidlá, ale podstata je rovnaká: z kávy sa snažíme dostať všetky potrebné látky a všetky chute. No a tešiť sa zo zážitku, ktorý nám prinesie.“

Z 25 sekúnd sme skočili na niekoľko minút, ale existujú aj omnoho dlhšie metódy. „Aj taká, ktorá trvá osem hodín,“ zasmial sa Ľubo Bobák. „Napríklad taký cold drip ako druh cold brew. Takáto káva sa pripravuje za studena so studenou vodou alebo ľadom, kvapku po kvapke.“

A ani osem hodín nie je zďaleka maximum. „Cold brew sa totiž môže pripravovať aj 24 hodín a tým pádom to už ani náhodou nie je len taká rýchla kávička.“

Barista hodinky nepotrebuje, ale…

„V skratke; každý spôsob prípravy kávy má svoj optimálny čas. V dnešnej dobe sú mnohé espresso stroje automatizované a čas extrakcie možno nastaviť. Nemusíme hľadieť na sekundovú ručičku, takže v tomto modernom svete barista hodinky nepotrebuje. Navyše existujú aj automatizované drippery na V60 a podobne. Čas ako taký však hrá extrémne dôležitú rolu a nejakým spôsobom ho treba merať,“ dodal Ľubomír Bobák.

0x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: baristaTrue Brew coffee bar
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
šálky Loveramics

Šálky Loveramics: Káva odrazu chutí lepšie

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Rwanda Gicumbi Bukure od READY AFTER - espresso

    Rwanda Gicumbi Peaberry od READY AFTER: Ovocné africké espresso plné prekvapení

    2. júna 2025
    ManGoGo od Aurelica Coffee

    ManGoGo od Aurelica Coffee: Káva, ktorá zmení Liptov na tropický raj

    30. mája 2025
    Future Coffee Dubai - espresso

    Káva od exota Kewina Futura: Rozporuplné dojmy, ale aj zaujímavé chute

    30. mája 2025
    Nicaragua Finca la Huella Limoncillo od BeCafé - turbo shot

    Turbo shot espresso: Čo to je, ako ho pripraviť a ako chutí na výberovke od Be:Café

    29. mája 2025
    Václav Faltus na vreciach s kávou

    Václav Faltus zo Zlatého Zrnka: Bál som sa, že po vašej recenzii skrachujeme, dnes som za ňu vďačný

    30. mája 2025
    Colombia El Diviso a Venezuela Rivero Family od Barista Roasters - espresso

    Espresso novinky od Barista Roasters: Funky Venezuela a Kolumbia od svetoznámeho producenta 

    28. mája 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Rwanda Gicumbi Bukure od READY AFTER - espresso

    Rwanda Gicumbi Peaberry od READY AFTER: Ovocné africké espresso plné prekvapení

    2. júna 2025
    ManGoGo od Aurelica Coffee

    ManGoGo od Aurelica Coffee: Káva, ktorá zmení Liptov na tropický raj

    30. mája 2025
    Future Coffee Dubai - espresso

    Káva od exota Kewina Futura: Rozporuplné dojmy, ale aj zaujímavé chute

    30. mája 2025
    Nicaragua Finca la Huella Limoncillo od BeCafé - turbo shot

    Turbo shot espresso: Čo to je, ako ho pripraviť a ako chutí na výberovke od Be:Café

    29. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL