Zdravie

Pozor na mikroplasty: Aj v káve ich môžu byť milióny

Eshop s kávou

Pripravujete si kávu niekedy tak, že si ju zalievate vriacou, prípadne horúcou vodou? Tak v tom prípade zbystrite pozornosť: ak ste vodu ohrievali v niektorej z plastových rýchlovarných kanvíc, môžete do seba dostať milióny plastových mikročastíc.

Informácia by mohla zaujímať všetkých kávičkárov, ktorí si zalievajú napríklad instantnú kávu, „turka“, ale aj tých uvedomelejších a znalejších nadšencov tohto nápoja uprednostňujúcich napríklad hario V60 či chemex. Všetci si tú vodu potrebujú niekde zohriať.

Problém spôsobuje polypropylén

Vedci si teraz posvietili na rýchlovarné kanvice z polypropylénu, ktoré sú na trhu mimoriadne časté. Sú lacné, takže po nich siahne veľké množstvo zákazníkov. Avšak vedeli ste o tom, že keď v nich prevaríte liter vody, uvoľní sa z nich viac ako 10 miliónov maličkých kúskov plastu?

Čím vyššia teplota je dosiahnutá a čím dlhšie pôsobí, tým je týchto čiastočiek viac. No a keď si potom zalejeme kávu alebo čaj, premiestnime ich do nami preferovaného nápoja a následne do seba.

Mikroplasty sú takmer všade

„Naša štúdia ukázala, že denné používanie plastových výrobkov je dôležitým zdrojom uvoľňovania mikroplastov,“ povedal profesor Liwen Xiao z univerzity v Dubline. „To znamená, že ich zdroje sú k nám omnoho bližšie, ako sme si mysleli. Urgentne potrebujeme posúdiť potenciálne riziká pôsobenia mikroplastov na ľudské zdravie.“

Problém je v tom, že mikroplasty sú dnes takmer všade a je ich veľa. Podobným spôsobom sa dostali aj do odpadových vôd, následne aj do riek, prípadne morí. Dokonca aj ryby, ktoré ulovíme, v sebe majú mikroplasty a čo je doslova neuveriteľné, nachádzajú sa aj vo vzduchu. Samozrejme, že v minimálnom množstve, ale sú tam.

Časť mikroplastov naše teplo absorbuje

Treba si uvedomiť aj tú skutočnosť, že keď prechádzajú našim telom, časť z nich absorbujeme a už v nás ostanú. Postupom času však môžu vylučovať chemikálie a ľudské telo do istej miery zamorovať jedom. A ak ich bude veľmi veľa, môžu vyvolať rôzne závažné ochorenia.

Výskumníci svoje výsledky uverejnili v žurnáli Nature Food a posvietili si na tri rôzne rýchlovarné kanvice, ktoré boli dostupné na trhu vo Veľkej Británii. Prišli k záveru, že omnoho lepšie je používať kovové lebo sklenené kanvice.

Problém mikroplastov je väčší, ako si myslíme

„Táto štúdia je ďalšou súčasťou puzzle, ktoré potvrdzuje, že problém s mikroplastami je pravdepodobne omnoho väčší, ako si myslíme,“ zareagoval profesor Oliver Jones z RMIT Univerzity v Melbourne, ktorý sa do prieskumu aktívne nezapojil. „Na tento problém sa musíme čo najskôr začať zameriavať.“

Mikroplasty ohrozujú aj deti

Vedci okrem toho skúmali mikroplasty aj v súvislosti s malými deťmi, ktoré dostávajú dojčenskú výživu. Aj tu vzniká zásadný problém; keď je ich plastová fľaša najskôr sterilizovaná a umývaná horúcou vodou a následne sa do nej dá teplý mliečny nápoj, takisto uvoľňuje nebezpečné látky.

Priemerné ročné dieťa vraj za deň takto vypije až 2,6 milióna malých kúskov mikroplastov, no a ak je pri ohrievaní nedajbože využívaná plastová kanvica, je ich ešte viac. V extrémnom prípade sa pri litri vody ohriatej na 95 stupňov Celzia môže uvoľniť až 55 miliónov kúskov mikroplastov, avšak ak by sa voda ohrievala len na 25 stupňov, bolo by ich „iba“ 0,6 milióna.

Keď rýchlovarnú kanvicu, tak kvalitnú…

Záver tohto všetkého je jednoznačný. Určite si dajte pozor, pri príprave kávy stavte na kvalitnú filtrovanú vodu a následne takú rýchlovarnú kanvicu, z ktorej sa nebude nič uvoľňovať. Napríklad táto kanvica od Klarsteinu vyzerá fajn, prakticky a je z ušľachtilej ocele.

rýchlovarná kanvica na kávu od klarstein

Chcete sa o tejto rýchlovarnej kanvici dozvedieť viac? Kliknite sem.

Casa del Caffé
Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close

Máte Adblock :(

Spravodajské stránky nemajú šancu prežiť bez reklamy. Preto by sme vás radi poprosili o to, aby ste si u nás vypli Adblock. Ďakujeme za pochopenie.