sobota, 7 júna, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

Praženie kávy na panvici: Bolo by to OK?

Ladislav Király Od Ladislav Király
11. augusta 2022
praženie kávy na panvici

Foto: Wikipedia

Share on FacebookShare on Twitter

Tiež ste sa už stretli s návodmi týkajúcimi sa toho, ako si kávu môžete upražiť sami doma? Že ju jednoducho nekúpite v pražiarni, ale obstaráte si zelené zrná, nahrejete panvicu a upražíte si skvost, z ktorého budú odpadávať aj najväčší znalci? Nuž… také jednoduché to nebude. Praženie kávy na panvici totiž prináša aj problémy, ktorým sa pravdepodobne nevyhnete.

Jasne, letmým hľadaním narazíte na videá na YouTube či Instagrame, ktoré vás budú presviedčať o jednoduchosti celého procesu. Nasypete zrná na panvicu a keď sú fajnové hnedé, horák vypnete. Potom už len namlieť, uvariť a mľaskať blahom.

My sme s otázkou týkajúcou sa takéhoto spôsobu praženia oslovili Simona Meliška z pražiarne Ready After Coffee. Vidí on túto alternatívu reálne? „Určite je možné kávu si upražiť takto na panvici,“ povedal v rozhovore pre Blog o káve. „V niektorých krajinách sa takto praží ešte pomerne bežne a ľudia to vnímajú ako spomienku na časy dávno minulé. V skutočnosti je to najstarší spôsob praženia kávy.“

Kávu nemožno hneď uvariť

Na mnohých videách však proces nie je odprezentovaný dobre. Nech už si človek kávu upraží akokoľvek, nemôže ju okamžite zomlieť a uvariť. Káva totiž v prvých chvíľach obsahuje veľké množstvo CO2, pričom tento plyn by zabránil optimálnej extrakcii.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa ryosei / キャンプ アウトドア コーヒー / camping outdoor coffee / (@___ryosei_camp___)

„Tiež som videl video praženia na panvici, pričom kávu hneď zomleli a uvarili,“ nadviazal na nadhodenú tému Simon. „Podľa mňa je to veľmi veľká chyba, pretože káva po pražení nie je v takej forme a v takom stave, aby ju bolo možné optimálne pripraviť a vypiť. Nebudem tvrdiť, že je vyslovene zlá, ale určite potrebuje ešte trochu odpočinúť a vydýchnuť. Najlepšia je podľa mňa až od siedmeho dňa po pražení.“

Praženie kávy na panvici a vždy rôzny výsledok

Späť k domácemu praženiu na panvici. Aké problémy to so sebou prináša? „Veľký problém panvice spočíva v tom, že proces nevieme kontrolovať. Prvá vec, ktorá sa môže stať, je tá, že ak si kávu na panvici upražíme dvakrát, nebude rovnaká.“

„Môžeme si vziať rovnakú kávu s rovnakou vlhkosťou, hustotou a všetkými rovnakými parametrami, no neupražíme ju rovnako. Nedokážeme to totiž nijako kontrolovať. My na to napríklad používame počítač a riadime sa grafom, ktorý nám počítač vyhadzuje. Vďaka tomu dosahujeme stále rovnaké výsledky,“ zdôraznil pražiar z Bošian.

Problém s kontrolovaním teploty

Simon vzápätí pripomenul dôležitosť kontrolovania teploty. Dobré pražičky vedia v tomto smere odviesť nezaplatiteľnú prácu a prispieť ku kvalitnému finálnemu produktu.

„Pri panvici nedokážeme presne kontrolovať teplotu. Robíme tak len silou horáku a otáčaním kávy, ale to je v podstate úplne náhodný proces. Ak by sme horák len zapli a kávu neotáčali, z jednej strany by sa prepálila a z druhej by ostala neupražená. Káva sa nepraží len vplyvom dotyku kovu o zrno, ale aj samotným teplým vzduchom. Podľa mňa by sme na panvici nejakou varechou nedokázali kávu otáčať tak rýchlo, aby sa neprepálila. Pražička toto robí automaticky.“

Nerovnomerné upraženie zŕn

Všetko, čo sme spomínali, by viedlo aj k nerovnomernému upraženiu. Niektoré zrná by mohli byť čierne, iné len hnedé, takže by ponúkali rôzne chuťové vnemy. Navyše je dosť možné, že ani samotné jedno zrno by nebolo upražené konzistentne. Zvonku by mohlo byť prepálené, zvnútra nedopražené.

„Určite by neboli rovnomerne upražené,“ potvrdil Simon Melišek našu domnienku. „Je v podstate stopercentné, že z jednej strany by boli upražené viac a z druhej menej. Nikdy som to však neskúsil, takže môžem len špekulovať. Je však dosť možné, že zvrchu by boli zhorené a zvnútra neupražené. Uzavrime to tak, že na panvici by som možno vedel upražiť dobrú kávu, ale v pražičke by bola excelentná. Technológia za tie roky pokročila a treba ju využívať.“

Chladenie zŕn

Jednou z enormne dôležitých vecí je aj chladenie. Keď zrná skončia praženie v pražičke, automaticky mieria do chladiča, ktorý ich teplotu rýchlo zníži. Ak by ste teda kávu skúsili pražiť na panvici, potrebovali by ste nájsť nejaký systém. Možno k panvici nabehnúť s ventilátorom.

„Chladenie je veľmi dôležité. Vždy treba nájsť spôsob ochladenia zŕn. Ak sa to nepodarí, zrná ostanú horúce a vlastnou teplotou sa budú naďalej pražiť. S veľkou pravdepodobnosťou by skončili enormne prepražené. Okrem toho by som si dovolil odhadnúť, že kuchyňu by ste mali poriadne vydymenú.“

Celkovo to teda môžeme uzavrieť tak, že domáce praženie na panvici je zbytočné. „Určite áno. Nemožno to prirovnať napríklad k chlebu, ktorý si teoreticky vieme upiecť. Aj tak by však nebol taký dobrý, ako keď ho upečie profík. Alebo pizza. Tiež si ju upečieme doma, no nebude taká dobrá ako z profesionálnej pece. No a pri káve je ten rozdiel ešte markantnejší. Všetko je tu ešte náročnejšie a komplexnejšie,“ dodal Simon Melišek.

My by sme dodali, že ak skúsite praženie kávy na panvici, označte nás na Instagrame ako @ladislavkiraly alebo @blogokave. Určite by sme si to radi pozreli a niečo nové sa tak dozvedeli.

0x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: praženie kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
Drip Coffee Festival 2022

Drip Coffee Festival: Piešťany privítajú kávovú elitu

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Rye Island Roastery - Colombia Teodolfo Lopez a Guatemala Blue Ayarza

    Dva dôvody, prečo sa zamilovať do kávy od Rye Island Roastery: Kolumbia Teodolfo Lopez a Guatemala Blue Ayarza

    6. júna 2025
    Rwanda Gicumbi Bukure od READY AFTER - espresso

    Rwanda Gicumbi Peaberry od READY AFTER: Ovocné africké espresso plné prekvapení

    2. júna 2025
    ManGoGo od Aurelica Coffee

    ManGoGo od Aurelica Coffee: Káva, ktorá zmení Liptov na tropický raj

    30. mája 2025
    Future Coffee Dubai - espresso

    Káva od exota Kewina Futura: Rozporuplné dojmy, ale aj zaujímavé chute

    30. mája 2025
    Nicaragua Finca la Huella Limoncillo od BeCafé - turbo shot

    Turbo shot espresso: Čo to je, ako ho pripraviť a ako chutí na výberovke od Be:Café

    29. mája 2025
    Václav Faltus na vreciach s kávou

    Václav Faltus zo Zlatého Zrnka: Bál som sa, že po vašej recenzii skrachujeme, dnes som za ňu vďačný

    30. mája 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Rye Island Roastery - Colombia Teodolfo Lopez a Guatemala Blue Ayarza

    Dva dôvody, prečo sa zamilovať do kávy od Rye Island Roastery: Kolumbia Teodolfo Lopez a Guatemala Blue Ayarza

    6. júna 2025
    Rwanda Gicumbi Bukure od READY AFTER - espresso

    Rwanda Gicumbi Peaberry od READY AFTER: Ovocné africké espresso plné prekvapení

    2. júna 2025
    ManGoGo od Aurelica Coffee

    ManGoGo od Aurelica Coffee: Káva, ktorá zmení Liptov na tropický raj

    30. mája 2025
    Future Coffee Dubai - espresso

    Káva od exota Kewina Futura: Rozporuplné dojmy, ale aj zaujímavé chute

    30. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL