piatok, 13 júna, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

Praženie kávy vo Verticcio: Hladkanie zŕn ako cesta k úspechu

Ladislav Király Od Ladislav Király
27. júna 2022
pražiareň Verticcio
Share on FacebookShare on Twitter

V pražiarni Verticcio sme absolvovali školenie Barista Basic, ktorého súčasťou bolo aj praženie kávy. Najskôr sme mali možnosť nahliadnuť do produkčného procesu, aby sme následne na špičkových strojoch pilovali samotnú prípravu espressa. Pozhovárali sme sa s Matejom Ondrášikom, ktorý školenie viedol. Aké je praženie kávy vo Verticcio?

„Máme stanovené veľmi prísne atribúty, vďaka ktorým jednotlivé kávy majú šancu dostať sa do nášho portfólia,“ povedal Matej Ondrášik v rozhovore pre Blog o káve. „Tými atribútmi sú čerstvosť zberu, spôsob a metóda spracovania, chuťový profil, konkrétna odroda a podobne. Snažíme sa robiť to tak, aby bola naša ponuka čerstvá a aby si každý zákazník vedel vybrať bez ohľadu na jeho chuťové preferencie.“

Matej prezradil, že vzorky kávy, ktoré do pražiarne Verticcio prídu, sú najskôr podrobené cuppingu a až následne zakúpené a zaradené do portfólia. Dorazia v jutových vreciach a čaká ich ďalšie spracovanie.

Pražička, ktorá zrná nežne hladká

„Starostlivo vybrané zelené zrno sa následne praží. Pražiaca technológia, vďaka ktorej zrno dostáva finálnu podobu a zlatohnedú farbu, je v našom prípade Joper CRS 30 a.k.a. ‚Little BABY‘. Ide o plnoautomatickú portugalskú mašinu, ktorá funguje na princípe HOTair. Nepražíme teda výhrevným telesom, ktoré pečie priamo na bubon, ale horúcim vzduchom, ktorý naše-vaše zrnká nežne ‚hladká‘,“ usmial sa Matej.

Zrná jednotlivých odrôd kávy majú inú hustotu, vlhkosť či veľkosť a pri automatickej pražičke je preto veľmi dôležité nastaviť správny profil praženia. „Musíme ho zvoliť zvlášť pre každú jednu kávu. Dokonca potrebujeme mať pre každú kávu aspoň dva profily, a to letný a zimný. Reagujeme tak na počasie, odlišnú vonkajšiu teplotu, tlak vzduchu a podobne.“

Matej Ondrášik

Nie ako u Ferka v garáži

„Týmto krokom zabezpečujeme konzistentnosť praženia. Jednoducho povedané, aby bola káva celý rok rovnaká. Takto sa nám nestane, že raz bude zhorená a druhýkrát podpražená ako niekde u Ferka v garáži,“ pokračoval Matej Ondrášik. „Po ukončení procesu praženia zmeriame stupeň praženia. Používame na to zariadenie Agtron roasting analyzer a všetko si zaznačíme do ‚roasting notes‘. Zaznamenaný a uložený máme každý jeden pražiaci cyklus.“

Ako prebieha samotný pražiaci cyklus a čo všetko sa v jeho priebehu udeje? „Pred začatím praženia vyberieme pražiaci profil a pražičku musíme nahriať na požadovanú teplotu. Keď je všetko pripravené, zelené zrno sa nasype do loadera, odkiaľ sa rúrou za pomoci vzduchu premiestni do pražičky. A začne sa samotný proces praženia…“

Inversion point a first crack

Vpustenie zŕn nahriatych na vonkajšiu teplotu sa postará o to, že teplota v pražičke sa zníži. „Prvým míľnikom je tzv. ‚inversion point‘, teda okamih, keď teplota v pražičke prestáva klesať a začína stúpať.“

„Ďalším dôležitým bodom, ktorý prichádza približne v desiatej minúte procesu praženia pri teplote okolo 200°C – v závislosti od praženého zrna – je ‚first crack‘, teda prvé praskanie alebo pukanie. Zrnko v tejto chvíli začína expandovať a zväčšovať svoj objem.“

Chladenie a odkamienkovanie

„Ďalším bodom je ‚second crack‘ (druhé pukanie, pozn. autora), avšak ten v 21. storočí nechce dosiahnuť asi žiaden pražiar. Ešte predtým, ako sa priblížime k tomuto bodu, sa káva vysype do tzv. ‚coolera‘, teda veľkého chladiča s výkonom dvoch konských síl. Tam sa z približne 215°C – v závislosti od praženého zrna a stupňa praženia, aký chceme dosiahnuť – za dve minúty schladí na približne 40°C a proces praženia sa zastaví,“ skonštatoval Matej.

Ani chladením sa však príprava zŕn nekončí. Ešte je totiž potrebné urobiť jednu dôležitú vec. „Po schladení sa otvorí magický otvor chladiaceho bubna a hnedé zlato padá do destonera, teda odkamienkovača. Ľahké zrná sa za pomoci vzduchu dostanú do sila a ostatné nežiaduce smeti ako kamienky, pliešky, ale mnohokrát aj kukurica či fazuľa, ostávajú v site. Tento dôležitý pomocník zaručí, že si doma nezničíte mlynček, prípadne vo vašom espresse nepocítite kukuricu.“

odpad po pražení kávy
V odpade, ktorý vyselektuje destoner, sa okrem kávových zŕn nájdu aj kamienky, fazule a často aj kukurica/popcorn.

Táto skutočnosť nás dosť zaujala, ale v zásade je to celkom pochopiteľné. Káva sa na farmách často suší na betónových plochách, tzv. patios. Aj preto sú kamienky veľmi častou záležitosťou. No a pokojne sa tam môže objaviť aj kukurica, z ktorej sa v pražičke stane popcorn.

Nechať odstáť, zabaliť a hotovo…

„Keď káva prešla všetky spomínané fázy spracovania, nechá sa odstáť. Potom ju zabalíme do obalov s jednosmerným ventilom, ktoré sa starajú o to, aby sa prebytočný CO2 vedel dostať von a obal neexplodoval. A káva je pripravená na expedovanie,“ dodal Matej Ondrášik.

My sme praženie kávy vo Verticcio zdokumentovali aj v krátkom videu, ktoré prikladáme:

View this post on Instagram

A post shared by ★ BLOGOKÁVE ★ (@blogokave)

0x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: praženie kávypražiareň kávypražička kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
popradská créma espresso

Výberová káva za menej ako 15 eur? V Poprade si z nás robia srandu

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Veves Organic Cafe od Roba Pappa - espresso

    Káva od Roba Pappa prekvapila: Vykazuje minimum defektov, napražila ju slovenská pražiareň

    13. júna 2025
    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    13. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

    Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

    10. júna 2025
    Zlaté Zrnko Vietnam Zanya - espresso

    Zlaté Zrnko nasadilo kávu od slovenského farmára: Vietnam Zanya Natural

    9. júna 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Veves Organic Cafe od Roba Pappa - espresso

    Káva od Roba Pappa prekvapila: Vykazuje minimum defektov, napražila ju slovenská pražiareň

    13. júna 2025
    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    13. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL