pondelok, 12 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

Pražiar kávy: Defekty sa vyskytujú aj vo veľmi drahých kávach

Ladislav Király Od Ladislav Király
5. februára 2025
defekty v káve - poškodené zrná
Share on FacebookShare on Twitter

Aj v tej najlepšej, najkvalitnejšej alebo najdrahšej káve na trhu sa vyskytnú defekty. Taký je názor pražiara zo slovenskej pražiarne kávy Coffeein Petra Szaba. Nie je totiž v silách ľudí ani strojov, aby ich všetky vytriedili. Produkciu kávy by to totiž extrémne predražilo.

Pri úvahe o defektoch treba vychádzať z toho, že sú prirodzenou súčasťou produkcie. Káva je totiž poľnohospodársky produkt. Defekty môžu vzniknúť počas pestovania, zberu, spracovania, sušenia, skladovania, ale aj počas praženia. Môže ísť napríklad o poškodenie škodcami, plesňami, o mechanické poškodenie zŕn, ale aj o ďalšie tipy defektov.

Blog o káve v tejto súvislosti oslovil skúseného pražiara s najvyšším pražiarskym certifikátom SCA Roasting Professional Petra Szaba z pražiarne Coffeein. Prečítajte si rozhovor a zistite viac.

Je normálne, že v káve sa vyskytujú defekty?

„Áno, je to úplne normálne a vyskytujú sa dokonca aj vo výberovej a drahej káve. Rozdiel je však v ich množstve. Pri lacnejšej káve, napríklad za 15 eur/kg, môžeme nájsť až stovky defektov v jednom kilograme. Naopak, pri káve za 35 eur/kg, sa budú pravdepodobne nachádzať len nižšie desiatky defektov. To je výsledok prísnejšieho triedenia a precíznejšieho spracovania. Avšak ani vysoká cena nie je vždy zárukou bezchybnej kávy. Napríklad aj v káve odrody maragesha, ktorú predávame za 300eur/kg a nakupujeme ju veľmi draho, sa nájdu defekty zvané quaker. Norma pre výberovú kávu povoľuje určité množstvo defektov a ľudia by mali pochopiť, že neexistuje bezchybná káva.“

Aké druhy kávových defektov existujú? 

„Veľmi známe sú tzv. čierne zrná, ktoré sú čierne v dôsledku plesní, fermentácie alebo poškodenia počas sušenia. Spôsobujú horkú a nepríjemnú chuť, ktorá môže znehodnotiť celú dávku kávy. Časté sú zlomené zrná, ktoré sa mechanicky poškodili počas spracovania alebo transportu – tieto chuť výrazne neovplyvňujú. Podobné sú tzv. mušle alebo škrupiny, ktoré sú skôr vizuálnym defektom. Zrná môžu byť okrem toho poškodené aj hmyzom, môžu v nich byť dierky. Ani toto paradoxne nie je veľký defekt a podľa SCA patrí len do kategórie „minor defects“. Známym defektom je napríklad „quaker“, ktorý spoznáte tak, že v praženej káve nájdete výrazne svetlé zrná. Pochádzajú z nedozretých, teda zelených kávovníkových čerešní, prípadne aj z červených, v ktorých sa však zrno nevyvinulo správne. Takéto zrná neobsahujú žiadne cukry, preto sú chuťové mdlé, prázdne a suché. Vážnym problémom sú plesnivé zrná, ktoré vznikli napríklad nesprávnym skladovaním alebo spracovaním. Pridávajú zatuchnutú a nepríjemnú arómu.“

defekty v káve - chrobákmi napadnuté zelené zrno
Zelené kávovníkové zrno napadnuté škodcami. (Foto: Shutterstock)

S ktorými defektmi sa stretávaš najčastejšie?

„Osobne sa najčastejšie stretávam s quakermi a polámanými zrnami. Keďže používame optickú triedičku, tak počet týchto defektov minimalizujeme o približne 80 percent, ale niekoľko ich teoreticky môžete nájsť aj v našej káve. Zo skúsenosti môžem povedať, že približne 4 percentá váhy bežnej praženej kávy, ktorá má SCA tesne nad 80 bodov, tvoria defekty. Takže jeden kilogram praženej kávy má bežne okolo 40 gramov defektov. Vďaka triedičke sa zbavíme približne 30 gramov, takže nejaké defekty v káve ostanú. Celkovo to nie je jednoduché. Už som mal v rukách aj kávy hodnotené na 90 a viac bodov, ktoré boli plné quakerov. Prípadne rôzne naturálne Etiópie, ktoré majú hodnotenie 85+ SCA bodov zvyknú byť tiež plné quakerov. Pražiareň by ich mala do čo možno najväčšej miery odstrániť. Keď zákazník vo svojej káve nájde pár defektov, je to podľa mňa tolerovateľné a v poriadku.“

Spomínal si, že chrobákom prevŕtané zrno je len slabý defekt. Ktoré sú najmenej závažné defekty a ktoré sú naopak najzávažnejšie?

„Najmenej závažné sú polámané zrnká a škrupiny, ktoré na chuť kávy nemajú takmer žiadny vplyv. Najzávažnejším defektom sú čierne zrná, ktoré sú zhnité. Najviac by som sa hanbil za pleseň. Už sa nám párkrát stalo, že nám takáto káva dorazila od farmára či importéra, no okamžite sme ju vrátili. Pleseň vzniká zlým skladovaním po spracovaní kávy a v chuti to viete odhaliť ako silnú zemitú chuť. Ako keby ste vošli do vlhkej miestnosti, v ktorej sa roky nevetralo. Presne tak chutí pleseň v káve.“

Existuje medzi množstvom defektov a cenou kávy akási nepriama úmera? Keď nakúpiš lacnejšie zelené zrno, je v ňom spravidla viac defektov ako v drahšom?

„Pravdupovediac ani nie. Mal som už lacnejšie kávy takmer bez defektov a aj drahšie, ktoré boli prehliadkou všetkých možných chýb, aké svet kávy a jej pestovanie ponúka. Práve preto je mojou úlohou v pražiarni neustále kontrolovať kvalitu kávy. Či už zelenej, alebo praženej.“

defekty kávových zŕn
Závažnejšie defekty kávovníkových zŕn. (Foto: Shutterstock)

Kávy sa delia do rôznych akostných tried. Ako toto triedenie prebieha? Počítajú sa v nich defekty?

„Áno, triedenie kávy do akostných tried zahŕňa aj počítanie defektov. Proces je štandardizovaný medzinárodnými organizáciami, ako je Specialty Coffee Association (SCA), ktorá má jasné pravidlá pre kategorizáciu kávy podľa počtu a typu defektov. Výberová káva (specialty coffee) by mala obsahovať menej ako päť sekundárnych defektov na vzorku 300 gramov, pričom primárne defekty (tie závažnejšie) v nej nie sú povolené. Nižšie v hierarchii je komerčná káva a pod ňou je ešte káva označovaná ako below grade alebo off grade, v ktorej je výrazne väčšie množstvo defektov. Každá káva sa nejako využije. Keď si kúpite mletú kávu, tak vlastne ani len netušíte, ako tie zrná vyzerali. O instantnej káve platí to isté.“

Ako sa defektov zbavujú farmári?

„Vykonávajú manuálne triedenie, v rámci ktorého kávu kontrolujú ručne. Okrem toho majú aj optické triedičky, ktoré používajú farebné senzory na automatické rozpoznávanie a odstraňovanie defektných zŕn. My sme boli na viacerých farmách a najlepšie to mal sprocesované Marián Takáč vo Vietname. Káva najskôr prešla cez mechanické čistenie a soaking, potom cez optickú triedičku a následne sa ručne vytriedili len tie najkrajšie červené čerešne. Po vysušení a suchom mlyne sa zelené zrná ešte manuálne čistia a zbavujú sa defektov. Aj napriek tomu, že to má vymakané, nie je ľahké splniť štandard pre klasifikáciu kávy ako výberová. Prípadne som mal iné doslova luxusné kávy a na 300 gramov mali viac quakerov, ako chce norma. Takže aj napriek tomu, že farmári robia, čo vedia, tak sa defekty v káve budú vyskytovať. Je potom na nás ako pražiarni, aby sme sa zbavili zvyšných quakerov. A v podstate aj na zákazníkovi, ktorý keď je veľmi náročný, tak si zrná pred prípravou dávky ešte môže prebrať. Spraviť stopercentne čistú kávu bez defektov sa jednoducho nedá. My sme tak na 99 percentách, čo je podľa mňa dosť dobré číslo.“

Čo všetko robíte vy vo vašej pražiarni v záujme eliminácie defektov? Zrná nejako preberáte alebo ako si to máme predstaviť?

„Vždy keď mi príde nové vrece kávy, tak ho otvorím a privoniam si k nemu. Už tu viem zistiť či káva nie je plesnivá, alebo inak poškodená. Následne odmeriam vlhkosť, či je OK. Upražím si vzorky a pozriem sa na kvalitu zrna z vizuálneho hľadiska (koľko má quakerov, polámaných zŕn či iných vizuálnych defektov). Následne kávu ochutnám a hľadám chuťové defekty ako je pleseň, zlé skladovanie, zlé sušenie a podobne. Našťastie 99% káv, ktoré ponúkame prejdú cez toto sito. S kávou robíme už 14 rokov, takže za tú dobu som si vytvoril sieť kontaktov na kvalitných importérov aj farmárov, ktorí nám konštantne dokážu dodávať kvalitnú kávu.“

cudzie predmety nájdené v balíčkoch s kávou
Aj takéto predmety je možné nájsť v káve – kamienky alebo vetvičky. Stáva sa to, ale treba si dávať pozor, pretože môžu poškodiť mlynček. (Foto: Shutterstock)


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: Coffeein
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok

Funky Rwanda a sladká Nikaragua: Novinky od Be:Café, ktoré stoja za vyskúšanie

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL