Exkluzívne

Pražiar z Kávoholika: Najväčšie kávové bomby sú na Slovensku nepredajné

Slovenská pražiareň kávy Kávoholik začala v poslednej dobe chrliť veľké množstvo kvalitných výberových káv. Skúste si kliknúť na web kavoholik.sk a vyhľadať svetlo pražené kávy. V ponuke majú poriadne kávové bomby rôznych spracovaní od najlepších svetových farmárov.

Na našich sociálnych sieťach sme vám už predstavovali kávy s príchuťou banánu, jahody, broskyne, liči či mojita, ale Kávoholik toho ponúka ešte viac. Odporúčame vám prečítať si napríklad článok o degustačnom sete z pražiarne Kávoholik.

Verte či nie, aj keď ide o vynikajúce kávy, predať ich na slovenskom trhu nie je jednoduché. Veď cena za 200-gramové balenie sa bežne pohybuje okolo 20 eur a napríklad famózna Panama Kambera Gesha z Ninety Plus Candela Estates vás vyjde na 26,40€ za 150 gramov. Kávový luxus.

Náš tip: na eshope kavoholik.sk môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.

Oliver Pešta
Oliver Pešta.

Človek pre všetko

Keď sme sa o trende týkajúcom sa týchto kávových bômb chceli dozvedieť viac, nakontaktovali sme priamo pražiara platformy Kávoholik Olivera Peštu. Ten s kávou začínal vo Foxforde, ale neskôr pôsobil aj v Sweet Beans. Bavil ho napríklad latte art, ale dnes už v oblasti kávy rieši takmer všetko. Dokonca aj praženie.

„Všetko,“ odpovedal Oliver Pešta na otázku Blogu o káve, že čo všetko má v Kávoholikovi na starosti. Potvrdil to aj šéf tejto platformy Ján Hoľko, ktorý Olivera mimo záznam poriadne vychválil. Žiaril šťastím, že sa mu podarilo nájsť kávového nadšenca ako on.

Ján Hoľko a Oliver Pešta
Nájdi niekoho kto sa na teba bude pozerať ako Ján Hoľko na Olivera Peštu 🙂

Pražiť, pražiť a pražiť

„Káve sa venujem dlhé roky, ale pražiť som začal až tu v Kávoholikovi,“ pokračoval Oliver. „Absolvoval som školenie u vicemajstra sveta Bogdana Georgesca. To však samo o sebe nestačí, pretože mimoriadne dôležitá je hlavne prax: jednoducho treba pražiť, pražiť a pražiť. Treba pražiť rôzne variety kávy z rôznych nadmorských výšok, experimentovať a zbierať skúsenosti. Inak to nejde.“

Oliver už pražil na elektrickej pražičke značky Stronghold, ale väčšinou je v spojení so značkou Probat. Praží na 5-kilovej a 45-kilovej pražičke tejto značky, na školení SCA Roasting Professional v Kodani pražil aj na kilovej.

Oliver Pešta so zelenou kávou
Oliver Pešta s kolegom pri nasypávaní zelenej kávy do pražičky.

Top kávy

„Najviac sa mi vydarila asi jahodová káva od Jaira Arcilu a rovnako top je teraz liči takisto od Jaira Arcilu. Výborný je aj Pink Bourbon a okrem toho Drima Zede z Ninety Plus. Tú však v tejto chvíli nemáme,“ skonštatoval Oliver.

Napriek tomu, že najlepšie sa predávajú experimentálne spracované kávy, on sám vyhľadáva skôr niečo iné: „Pre mňa osobne sú najlepšie washedky, ale z pohľadu predaja sú to jednoznačne infúzované kávy. Ľuďom jednoducho chutia všetky možné experimenty, ktorých máme v ponuke Kávoholika vždy viacero.“

Oliver Pešta pripravuje kávu
Takto pripravoval Oliver Pešta kávu na festivale Káva Čaj Čokoláda.

Hlavné slovo má cena kávy

Kto napokon rozhoduje o tom, ktoré kávy pribudnú do ponuky? „S Janom máme obaja rovnaké slovo,“ odvetil Oliver. „Ale ešte silnejšie slovo, ako máme my, má cena samotnej kávy. V tomto smere nás limituje kúpyschopnosť nášho trhu.“

„Najväčšie bomby vieme kúpiť aj v malom množstve, ale na našom trhu sú také kávy momentálne nepredajné. Predať sa dajú možno na festivaloch, kde ich ľudia ochutnajú a hneď aj kúpia. Pomáha, keď sú zabalené v menších baleniach, prípadne v rámci degustačných setov. Potom je cena zvládnuteľná.“

„Tie najväčšie kávové bomby, ktoré aktuálne máme a ktoré sú u ľudí obľúbené, sú infúzované kávy. Už čoskoro nám prídu aj vzorky nových zberov od Ninety Plus a osobne verím, že niečo nové a zaujímavé sa nám podarí zohnať v januári na World of Coffee v Dubaji,“ vyjadril sa Oliver Pešta. „V Dubaji však kávy nebudeme len hľadať, ale aj predávať. Fanúšikovia nás nájdu v tzv. roaster village, kde budeme robiť ochutnávky.“

výberové kávy od Kávoholika
Pohľad na niektoré kávové bomby, ktoré sa objavili v ponuke Kávoholika.

Direct trade nemusí byť veľká výhra

Zaujímala ma aj téma direct trade, na ktorú som sa takisto opýtal. Nakupuje Kávoholik aj kávy priamo od farmárov touto najpriamejšou formou?

„Toto je komplikovanejšia otázka, ako by sa mohla zdať. K direct trade sa môže dostať v podstate ktokoľvek, no má to aj negatíva. Treba riešiť clo, shipping, fytocertifikát na dovoz potravín do Európy. Aj preto je fajn spoľahnúť sa na importérov, na ktorých máme možno 200 kontaktov. Tí to všetko vyriešia a pražiarňam pomôžu,“ dodal Oliver Pešta.

Oliver Pešta pri pražičke
Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Back to top button
Close
Close