nedeľa, 11 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

Pražiar z Kávoholika: Najväčšie kávové bomby sú na Slovensku nepredajné

Ladislav Király Od Ladislav Király
14. novembra 2023
Oliver Pešta počas praženia
Share on FacebookShare on Twitter

Slovenská pražiareň kávy Kávoholik začala v poslednej dobe chrliť veľké množstvo kvalitných výberových káv. Skúste si kliknúť na web kavoholik.sk a vyhľadať svetlo pražené kávy. V ponuke majú poriadne kávové bomby rôznych spracovaní od najlepších svetových farmárov.

Na našich sociálnych sieťach sme vám už predstavovali kávy s príchuťou banánu, jahody, broskyne, liči či mojita, ale Kávoholik toho ponúka ešte viac. Odporúčame vám prečítať si napríklad článok o degustačnom sete z pražiarne Kávoholik.

Verte či nie, aj keď ide o vynikajúce kávy, predať ich na slovenskom trhu nie je jednoduché. Veď cena za 200-gramové balenie sa bežne pohybuje okolo 20 eur a napríklad famózna Panama Kambera Gesha z Ninety Plus Candela Estates vás vyjde na 26,40€ za 150 gramov. Kávový luxus.

Náš tip: na eshope kavoholik.sk môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.

Oliver Pešta
Oliver Pešta.

Človek pre všetko

Keď sme sa o trende týkajúcom sa týchto kávových bômb chceli dozvedieť viac, nakontaktovali sme priamo pražiara platformy Kávoholik Olivera Peštu. Ten s kávou začínal vo Foxforde, ale neskôr pôsobil aj v Sweet Beans. Bavil ho napríklad latte art, ale dnes už v oblasti kávy rieši takmer všetko. Dokonca aj praženie.

„Všetko,“ odpovedal Oliver Pešta na otázku Blogu o káve, že čo všetko má v Kávoholikovi na starosti. Potvrdil to aj šéf tejto platformy Ján Hoľko, ktorý Olivera mimo záznam poriadne vychválil. Žiaril šťastím, že sa mu podarilo nájsť kávového nadšenca ako on.

Ján Hoľko a Oliver Pešta
Nájdi niekoho kto sa na teba bude pozerať ako Ján Hoľko na Olivera Peštu 🙂

Pražiť, pražiť a pražiť

„Káve sa venujem dlhé roky, ale pražiť som začal až tu v Kávoholikovi,“ pokračoval Oliver. „Absolvoval som školenie u vicemajstra sveta Bogdana Georgesca. To však samo o sebe nestačí, pretože mimoriadne dôležitá je hlavne prax: jednoducho treba pražiť, pražiť a pražiť. Treba pražiť rôzne variety kávy z rôznych nadmorských výšok, experimentovať a zbierať skúsenosti. Inak to nejde.“

Oliver už pražil na elektrickej pražičke značky Stronghold, ale väčšinou je v spojení so značkou Probat. Praží na 5-kilovej a 45-kilovej pražičke tejto značky, na školení SCA Roasting Professional v Kodani pražil aj na kilovej.

Oliver Pešta so zelenou kávou
Oliver Pešta s kolegom pri nasypávaní zelenej kávy do pražičky.

Top kávy

„Najviac sa mi vydarila asi jahodová káva od Jaira Arcilu a rovnako top je teraz liči takisto od Jaira Arcilu. Výborný je aj Pink Bourbon a okrem toho Drima Zede z Ninety Plus. Tú však v tejto chvíli nemáme,“ skonštatoval Oliver.

Napriek tomu, že najlepšie sa predávajú experimentálne spracované kávy, on sám vyhľadáva skôr niečo iné: „Pre mňa osobne sú najlepšie washedky, ale z pohľadu predaja sú to jednoznačne infúzované kávy. Ľuďom jednoducho chutia všetky možné experimenty, ktorých máme v ponuke Kávoholika vždy viacero.“

Oliver Pešta pripravuje kávu
Takto pripravoval Oliver Pešta kávu na festivale Káva Čaj Čokoláda.

Hlavné slovo má cena kávy

Kto napokon rozhoduje o tom, ktoré kávy pribudnú do ponuky? „S Janom máme obaja rovnaké slovo,“ odvetil Oliver. „Ale ešte silnejšie slovo, ako máme my, má cena samotnej kávy. V tomto smere nás limituje kúpyschopnosť nášho trhu.“

„Najväčšie bomby vieme kúpiť aj v malom množstve, ale na našom trhu sú také kávy momentálne nepredajné. Predať sa dajú možno na festivaloch, kde ich ľudia ochutnajú a hneď aj kúpia. Pomáha, keď sú zabalené v menších baleniach, prípadne v rámci degustačných setov. Potom je cena zvládnuteľná.“

„Tie najväčšie kávové bomby, ktoré aktuálne máme a ktoré sú u ľudí obľúbené, sú infúzované kávy. Už čoskoro nám prídu aj vzorky nových zberov od Ninety Plus a osobne verím, že niečo nové a zaujímavé sa nám podarí zohnať v januári na World of Coffee v Dubaji,“ vyjadril sa Oliver Pešta. „V Dubaji však kávy nebudeme len hľadať, ale aj predávať. Fanúšikovia nás nájdu v tzv. roaster village, kde budeme robiť ochutnávky.“

výberové kávy od Kávoholika
Pohľad na niektoré kávové bomby, ktoré sa objavili v ponuke Kávoholika.

Direct trade nemusí byť veľká výhra

Zaujímala ma aj téma direct trade, na ktorú som sa takisto opýtal. Nakupuje Kávoholik aj kávy priamo od farmárov touto najpriamejšou formou?

„Toto je komplikovanejšia otázka, ako by sa mohla zdať. K direct trade sa môže dostať v podstate ktokoľvek, no má to aj negatíva. Treba riešiť clo, shipping, fytocertifikát na dovoz potravín do Európy. Aj preto je fajn spoľahnúť sa na importérov, na ktorých máme možno 200 kontaktov. Tí to všetko vyriešia a pražiarňam pomôžu,“ dodal Oliver Pešta.

Oliver Pešta pri pražičke


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: Kávoholik
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
zanesená vodovodná rúra - filtrovanie

Aj takto vyzerajú vodovodné rúry: Čo všetko sa nám cez ne dostáva do kávy?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL