Pražiareň 25COFFEE: Vybrali sme päť káv, ktoré sa oplatí ochutnať
Pražiareň kávy 25COFFEE sa narodila v roku 2018 v malej obci Kalná nad Hronom neďaleko Levíc. Od praženia výberovej kávy pre seba a svojich blízkych sa majitelia postupne posunuli a káva z tejto dielne sa po niekoľkých mesiacoch začala dostávať aj k širokej verejnosti. Ako obstála v ochutnávke Blogu o káve? To vám prezradíme v rámci seriálu Poď ochutnať slovenskú pražiareň.
V pražiarni podľa vlastných slov dbajú na prvotriednu kvalitu, pohodlie svojich zákazníkov a ochranu životného prostredia. Životnému prostrediu kladú osobitnú pozornosť. Kúpou každého jedného balenia kávy od 25COFFEE prispievate k výsadbe stromov a krov potrebných pre život vtáctva. Zamestnanci pražiarne z Kalnej nad Hronom okrem toho prispievajú aj na projekty zaoberajúce sa likvidáciou čiernych skládok, výrobu vtáčích búdok a na iné ekologické aktivity.
Kávu od 25COFFEE môžete ochutnať priamo v Leviciach v ich vlastnej kaviarni. Kaviareň s rovnomenným názvom sa nachádza na Námestí hrdinov. Keď nie ste z Levíc, nevadí; pre všetkých “nelevičanov” sme vybrali päť káv z ponuky pražiarne, ktoré stoja za ochutnanie. Zakúpiť si ich viete cez eshop 25coffee.sk.
Náš tip: na eshope 25coffee.sk môžete do 6. decembra využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.
1. Blend Queenstown – výdatná, čokoládová káva so štipkou sušeného ovocia
Zmes Queenstown ukrýva dve výberové arabiky a jednu robustu. Všetky kávy sú spracované mokrou metódou. Aj napriek premytému spracovaniu je blend Queenstown chuťovo bohatý a výdatný. Robusta káve dodáva ťažšie telo a chute kakaa a horkej čokolády. Arabiky ju ozvláštňujú príjemnými tónmi sušeného ovocia a pražených lieskových orieškov. Z ovocia najjasnejšie pocítite sušené slivky a sušené marhule. Queenstown vám zachutí v tom prípade, že obľubujete sladké espresso roasty s nižšou aciditou. S kávou si dokáže veľmi dobre poradiť aj automatický kávovar, ktorý vám poľahky pripraví espresso plné chutí so štruktúrou podobnou espressu z pákového kávovaru. Vďaka sladkým a výdatným chutiam je Queenstown ako stvorený pre mliečne nápoje.
2. Bali Paradise – sladká a bylinková s tónmi horkej čokolády, mandlí a harmančekového čaju
Myšlienka zrodu pražiarne 25COFFEE vznikla práve na ostrove Bali. Aj preto vám chalani z Kalnej nad Hronom prinášajú lot stopercentnej arabiky z fariem v okolí dedinky Ulian. Káva sa tu pestuje v priemernej nadmorskej výške 1200 metrov nad morom a miestni tvrdia, že je najlepšia v širokom okolí. Zrná sú spracované mokrou metódou s dodatočnou 32-hodinovou fermentáciou. Výsledkom je káva, v ktorej sa príjemná horkosť dopĺňa s vysokou sladkosťou a kvetinovosťou. Horkosť zastupuje horká čokoláda a kakao, sladkosť pripomína pražené mandle a kvetinovosť sa nápadne podobá na harmančekový čaj. V espresse z Bali neočakávajte takmer žiadnu aciditu. Káva má stredne ťažké, smotanové telo a dochuť zeleného čaju a čokolády. Bali Paradise odporúčame konzumovať ako samostatné espresso pripravené s pomerom 1:2 a časom extrakcie 24 sekúnd.
3. Peru Organic – ľahká, pomarančovo-čokoládová
Označenie “organic” znamená, že produkcia tejto kávy spĺňa normy organického hospodárstva. Peru Organic predstavuje čistú odrodu arabiky Typica. Lot Peru Organic bol vypestovaný v údolí Chanchamayo v nadmorskej výške 1500 metrov nad morom. Kávovníky odrody Typica sú pestované v tieni, vďaka čomu dozrievajú pomalšie a ich chuť je komplexnejšia. Dozreté čerešne sú spracované mokrou metódou. Vďaka premytému spracovaniu je espresso z Peru Organic na jazyku citeľne ľahšie. V chuti sa strieda sladkosť mliečnej čokolády a citrusová ovocnosť. Z citrusov môžete v káve pocítiť najmä pomaranč a mandarínku. V dochuti vám na jazyku ostane pomarančová kôra a kakao. Káve veľmi dobre sedí kratšia extrakcia. Vyskúšajte svoje espresso extrahovať po dobu 20-22 sekúnd. Vďaka kratšiemu styku kávy s horúcou vodou vystúpia v espresse do popredia citrusy. Espresso tak bude pripomínať pomarančové želé obalené v mliečnej čokoláde.
4. Burundi Bujumbura – ovocná, citrusovo-oriešková so zaujímavou ananásovou dochuťou
S poslednými dvomi kávami sa presunieme do Afriky. Z toho môžete vytušiť, že sa pomaly ale isto dostávame k ovocnejším kávam. Z regiónu Kayanza v štáte Burundi k vám 25COFFEE prináša lot čistej odrody Bourbon. Kávu vypestovali členovia farmárskeho združenia Sogestal Kayanza v nadmorskej výške 1600 až 1900 metrov nad morom. Burundi Bujumbura je určená primárne pre prípravu espressa, no vďaka vyššej ovocnosti a komplexnosti chutí vynikne aj na filtri. V chuti espressa sa dopĺňajú tri hlavné chuťové zložky – acidná, sladká a funky zložka. Citrusová acidita pripomína chuť limetiek. Orieškovú sladkosť až korenistosť vytvára muškátový orech a vlašské orechy, ktoré v chuti vystriedajú citrusy hneď po tom, čo kávu prehltnete. V dochuti sa okrem orieškov objaví funky zrelý ananás a štipka kakaa. Zrná odrody Bourbon boli spracované premytou metódou. Aj napriek tomu je telo kávy stredne ťažké, smotanové.
5. Ethiopia Sidamo – svieža a ľahká, broskyňovo-oriešková
Z prastarých kávových fariem juhozápadného regiónu Etiópie vám 25COFFEE prináša úplne klasickú premytú Etiópiu. Slovné spojenie “klasická premytá Etiópia” znie na prvý pohľad nezaujímavo a nudne. Opak je však pravdou. Kto má rád premyté kávy z Etiópie, vie, že ide o kávy s vysokou komplexnosťou, krásnymi ovocnými a kvetinovými tónmi a ľahkým telom. Presne taká je táto mokro spracovaná zmes etiópskych odrôd (Heirloom). Ako prvé pocítite na jazyku fakt jasné a výrazné broskyne. Tie neskôr vystriedajú mandle a v závere sa objaví ibištekový čaj. Zrnká Etiópie Sidamo vypestovali farmári vo vysokej nadmorskej výške. Vďaka tomu sú jej chute komplexné a jej pitie bude skutočný zážitok. Pri príprave sa nebojte vyššieho pomeru (1:3) a času extrakcie okolo 25 sekúnd. Zjemníte a spríjemnite tak aciditu, ktorá sa v káve nachádza.
Cesta okolo sveta s 25COFFEE
Vďaka piatim kávam z pražiarne 25COFFEE sme sa spoločne vydali na cestu okolo sveta. Na tejto výprave sme objavili rôznorodé kávy, ktoré potešia skutočne každého. Keď preferujete sladké chute, nízku aciditu alebo ste fanúšikom mliečnych nápojov, odporúčame blend Queenstown a Bali Paradise. Peru Organic je akousi medzizastávkou medzi svetom sladkých a svetom ovocných káv. Na druhej strane stoja africké kávy z Burundi a Etiópie. Keď v káve hľadáte práve ovocie a sviežosť, vyberte sa s 25COFFEE do Afriky. Pre tých z vás, ktorý chcú od pražiarne z Kalnej nad Hronom vyskúšať aj filtrovanú kávu, jednoznačne odporúčame Burundi Bujumbura.
Šťastnú cestu a nazdravie!
Náš tip: na eshope 25coffee.sk môžete do 6. decembra využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.
Dobrý deň, kupujem si ich kávy už vyše roka, mne v zasade vyhovujú, ale naozaj by som rad vedel ako obstoja vo vašom hodnotení. Nechystáte niekedy v blízkej dobe test časti ich káv?
Dakujem