piatok, 13 júna, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Poď ochutnať slovenskú pražiareň

Pražiareň 25COFFEE: Vybrali sme päť káv, ktoré sa oplatí ochutnať

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
1. decembra 2023
25COFFEE - Ethiopia Sidamo - poď ochutnať slovenskú pražiareň
Share on FacebookShare on Twitter

Pražiareň kávy 25COFFEE sa narodila v roku 2018 v malej obci Kalná nad Hronom neďaleko Levíc. Od praženia výberovej kávy pre seba a svojich blízkych sa majitelia postupne posunuli a káva z tejto dielne sa po niekoľkých mesiacoch začala dostávať aj k širokej verejnosti. Ako obstála v ochutnávke Blogu o káve? To vám prezradíme v rámci seriálu Poď ochutnať slovenskú pražiareň.

V pražiarni podľa vlastných slov dbajú na prvotriednu kvalitu, pohodlie svojich zákazníkov a ochranu životného prostredia. Životnému prostrediu kladú osobitnú pozornosť. Kúpou každého jedného balenia kávy od 25COFFEE prispievate k výsadbe stromov a krov potrebných pre život vtáctva. Zamestnanci pražiarne z Kalnej nad Hronom okrem toho prispievajú aj na projekty zaoberajúce sa likvidáciou čiernych skládok, výrobu vtáčích búdok a na iné ekologické aktivity.

Kávu od 25COFFEE môžete ochutnať priamo v Leviciach v ich vlastnej kaviarni. Kaviareň s rovnomenným názvom sa nachádza na Námestí hrdinov. Keď nie ste z Levíc, nevadí; pre všetkých “nelevičanov” sme vybrali päť káv z ponuky pražiarne, ktoré stoja za ochutnanie. Zakúpiť si ich viete cez eshop 25coffee.sk.

Náš tip: na eshope 25coffee.sk môžete do 6. decembra využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.

25COFFEE - ponuka káv

1. Blend Queenstown – výdatná, čokoládová káva so štipkou sušeného ovocia

Zmes Queenstown ukrýva dve výberové arabiky a jednu robustu. Všetky kávy sú spracované mokrou metódou. Aj napriek premytému spracovaniu je blend Queenstown chuťovo bohatý a výdatný. Robusta káve dodáva ťažšie telo a chute kakaa a horkej čokolády. Arabiky ju ozvláštňujú príjemnými tónmi  sušeného ovocia a pražených lieskových orieškov. Z ovocia najjasnejšie pocítite sušené slivky a sušené marhule. Queenstown vám zachutí v tom prípade, že obľubujete sladké espresso roasty s nižšou aciditou. S kávou si dokáže veľmi dobre poradiť aj automatický kávovar, ktorý vám poľahky pripraví espresso plné chutí so štruktúrou podobnou espressu z pákového kávovaru. Vďaka sladkým a výdatným chutiam je Queenstown ako stvorený pre mliečne nápoje.

25COFFEE - Queenstown - zrná
25COFFEE - Queenstown - espresso

2. Bali Paradise – sladká a bylinková s tónmi horkej čokolády, mandlí a harmančekového čaju

Myšlienka zrodu pražiarne 25COFFEE vznikla práve na ostrove Bali. Aj preto vám chalani z Kalnej nad Hronom prinášajú lot stopercentnej arabiky z fariem v okolí dedinky Ulian. Káva sa tu pestuje v priemernej nadmorskej výške 1200 metrov nad morom a miestni tvrdia, že je najlepšia v širokom okolí. Zrná sú spracované mokrou metódou s dodatočnou 32-hodinovou fermentáciou. Výsledkom je káva, v ktorej sa príjemná horkosť dopĺňa s vysokou sladkosťou a kvetinovosťou. Horkosť zastupuje horká čokoláda a kakao, sladkosť pripomína pražené mandle a kvetinovosť sa nápadne podobá na harmančekový čaj. V espresse z Bali neočakávajte takmer žiadnu aciditu. Káva má stredne ťažké, smotanové telo a dochuť zeleného čaju a čokolády. Bali Paradise odporúčame konzumovať ako samostatné espresso pripravené s pomerom 1:2 a časom extrakcie 24 sekúnd.

25COFFEE - Bali Paradise - zrná
25COFFEE - Bali Paradise - espresso

3. Peru Organic – ľahká, pomarančovo-čokoládová

Označenie “organic” znamená, že produkcia tejto kávy spĺňa normy organického hospodárstva. Peru Organic predstavuje čistú odrodu arabiky Typica. Lot Peru Organic bol vypestovaný v údolí Chanchamayo v nadmorskej výške 1500 metrov nad morom. Kávovníky odrody Typica sú pestované v tieni, vďaka čomu dozrievajú pomalšie a ich chuť je komplexnejšia. Dozreté čerešne sú spracované mokrou metódou. Vďaka premytému spracovaniu je espresso z Peru Organic na jazyku citeľne ľahšie. V chuti sa strieda sladkosť mliečnej čokolády a citrusová ovocnosť. Z citrusov môžete v káve pocítiť najmä pomaranč a mandarínku. V dochuti vám na jazyku ostane pomarančová kôra a kakao. Káve veľmi dobre sedí kratšia extrakcia. Vyskúšajte svoje espresso extrahovať po dobu 20-22 sekúnd. Vďaka kratšiemu styku kávy s horúcou vodou vystúpia v espresse do popredia citrusy. Espresso tak bude pripomínať pomarančové želé obalené v mliečnej čokoláde.

25COFFEE - Peru Organic - zrná
25COFFEE - Peru Organic - espresso

4. Burundi Bujumbura – ovocná, citrusovo-oriešková so zaujímavou ananásovou dochuťou

S poslednými dvomi kávami sa presunieme do Afriky. Z toho môžete vytušiť, že sa pomaly ale isto dostávame k ovocnejším kávam. Z regiónu Kayanza v štáte Burundi k vám 25COFFEE prináša lot čistej odrody Bourbon. Kávu vypestovali členovia farmárskeho združenia Sogestal Kayanza v nadmorskej výške 1600 až 1900 metrov nad morom. Burundi Bujumbura je určená primárne pre prípravu espressa, no vďaka vyššej ovocnosti a komplexnosti chutí vynikne aj na filtri. V chuti espressa sa dopĺňajú tri hlavné chuťové zložky – acidná, sladká a funky zložka. Citrusová acidita pripomína chuť limetiek. Orieškovú sladkosť až korenistosť vytvára muškátový orech a vlašské orechy, ktoré v chuti vystriedajú citrusy hneď po tom, čo kávu prehltnete. V dochuti sa okrem orieškov objaví funky zrelý ananás a štipka kakaa. Zrná odrody Bourbon boli spracované premytou metódou. Aj napriek tomu je telo kávy stredne ťažké, smotanové.

25COFFEE - Burundi Bujumbura - zrná
25COFFEE - Burundi Bujumbura - espresso

5. Ethiopia Sidamo – svieža a ľahká, broskyňovo-oriešková

Z prastarých kávových fariem juhozápadného regiónu Etiópie vám 25COFFEE prináša úplne klasickú premytú Etiópiu. Slovné spojenie “klasická premytá Etiópia” znie na prvý pohľad nezaujímavo a nudne. Opak je však pravdou. Kto má rád premyté kávy z Etiópie, vie, že ide o kávy s vysokou komplexnosťou, krásnymi ovocnými a kvetinovými tónmi a ľahkým telom. Presne taká je táto mokro spracovaná zmes etiópskych odrôd (Heirloom). Ako prvé pocítite na jazyku fakt jasné a výrazné broskyne. Tie neskôr vystriedajú mandle a v závere sa objaví ibištekový čaj. Zrnká Etiópie Sidamo vypestovali farmári vo vysokej nadmorskej výške. Vďaka tomu sú jej chute komplexné a jej pitie bude skutočný zážitok. Pri príprave sa nebojte vyššieho pomeru (1:3) a času extrakcie okolo 25 sekúnd. Zjemníte a spríjemnite tak aciditu, ktorá sa v káve nachádza.

25COFFEE - Ethiopia Sidamo - zrná
25COFFEE - Ethiopia Sidamo - espresso

Cesta okolo sveta s 25COFFEE

Vďaka piatim kávam z pražiarne 25COFFEE sme sa spoločne vydali na cestu okolo sveta. Na tejto výprave sme objavili rôznorodé kávy, ktoré potešia skutočne každého. Keď preferujete sladké chute, nízku aciditu alebo ste fanúšikom mliečnych nápojov, odporúčame blend Queenstown a Bali Paradise. Peru Organic je akousi medzizastávkou medzi svetom sladkých a svetom ovocných káv. Na druhej strane stoja africké kávy z Burundi a Etiópie. Keď v káve hľadáte práve ovocie a sviežosť, vyberte sa s 25COFFEE do Afriky. Pre tých z vás, ktorý chcú od pražiarne z Kalnej nad Hronom vyskúšať aj filtrovanú kávu, jednoznačne odporúčame Burundi Bujumbura. 

Šťastnú cestu a nazdravie! 

Náš tip: na eshope 25coffee.sk môžete do 6. decembra využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.

0x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: 25COFFEE
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Ďalší článok
pražička kávy v pražiarni Coffeein

Odborník radí pražiarňam: Prečo robiť content marketing a aké komunikačné kanály využívať?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Veves Organic Cafe od Roba Pappa - espresso

    Káva od Roba Pappa prekvapila: Vykazuje minimum defektov, napražila ju slovenská pražiareň

    13. júna 2025
    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    13. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

    Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

    10. júna 2025
    Zlaté Zrnko Vietnam Zanya - espresso

    Zlaté Zrnko nasadilo kávu od slovenského farmára: Vietnam Zanya Natural

    9. júna 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Veves Organic Cafe od Roba Pappa - espresso

    Káva od Roba Pappa prekvapila: Vykazuje minimum defektov, napražila ju slovenská pražiareň

    13. júna 2025
    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    13. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL