utorok, 18 novembra, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Domov Exkluzívne

Pražiareň Be:Café vám vybaví prevádzku. Koľko vás to vyjde?

Ladislav Király Od Ladislav Király
29. marca 2023
káva BeCafé v šálke
Share on FacebookShare on Twitter

V priebehu pôsobenia Blogu o káve sme viackrát písali o tom, ako si zahraničné korporáty dokážu podchytiť kaviarne. Dajú im zadarmo kávovar, mlynček, šálky, ďalšiu výbavu a mnohokrát aj „peniaze na ruku“. Kaviarňam sa toto samozrejme zapáči a z krátkodobého hľadiska hlásia spokojnosť. Z dlhodobého hľadiska ich však spokojnosť mnohokrát prejde. Musia sa totiž zaviazať a niekoľko rokov potom odoberajú nekvalitnú, prepraženú a rovnako tak predraženú kávu.

Samozrejme možno pochopiť aj zámer malého podnikateľa, ktorému takýto postup odbúra časť vstupnej prekážky. Je to však úplne proti tomu, za čo bojujeme. Vďaka tomu sú totiž v mnohých prevádzkach síce svetoznáme značky, ale bohužiaľ ponúkajúce len horkú a nekvalitnú komoditnú kávu. Gurmán si na nej nezgustne.

Be:Café podáva pomocnú ruku

Mňa osobne veľmi teší, že týmto gigantom sa chce vzoprieť slovenská pražiareň Be:Café, ktorá sa v priebehu posledných týždňov presťahovala z Rajca do Lietavskej Lúčky. Kaviarňam sa snaží podávať pomocnú ruku a zapožičiavať technológiu, avšak v kombinácii s vynikajúcou výberovou kávou a nie prepraženou treťotriednou.

„Rozhodli sme sa ísť aj touto cestou. V posledných rokoch sme sa totiž začali čoraz častejšie stretávať so zákazníkmi, ktorí si chcú splniť svoj sen o gastro prevádzke a ktorí chcú ponúkať kávu praženú na Slovensku,“ povedal pre Blog o káve obchodný zástupca Be:Café pre gastro a veľkoobchod Radovan Vrzgula.

Možnosti majiteľov kaviarní

Majiteľov kaviarní by sme mohli rozdeliť do dvoch základných kategórií. Buď prevádzku prebrali po niekom inom a základné veci mali „nastavené“, alebo sa budujú celkom od nuly. Prišli do priestoru, kde predtým gastro nebolo. „Skôr či neskôr sú určite konfrontovaní aj s témou káva a jej príprava a otázku sa prirodzene snažia vyriešiť.“

Aké majú možnosti? „Buď tú klasickú, že sa zaviažu. Dostanú síce kvalitnú technológiu od komerčných značiek, ktoré nebudem menovať, ale s podradnou a predraženou kávou, alebo napíšu nám do Be:Café,“ usmial sa Radovan. „Rozhodli sme sa, že začínajúcim prevádzkam podáme pomocnú ruku a na určité obdobie im technológiu prenajmeme. Počas tohto obdobia poskytujeme plnú starostlivosť.“

kávovar Gaggia Milano a mlynček Helios

Full servis v podaní Be:Café

Be:Café najskôr prevádzku zmonitoruje a vydá odporučenia, akú technológiu by bolo potrebné nasadiť. Či pôjde o kávovar s jednou, dvoma alebo tromi pákami, o jeden či dva mlynce, či je potrebné upravovať aj vodu a podobne.

„Samozrejme zabezpečujeme aj montáž, kalibráciu a nastavenie, pravidelné školenia pre zamestnancov a servis od A po Z. Okrem toho poradíme aj pri výbere kávy na espresso či na alternatívnu prípravu. Podnikateľom to pomáha, pretože aspoň časť svojich problémov vedia delegovať na ľudí, ktorí majú v danom odbore viac skúseností.“

Koľko to stojí?

Zaujímala ma hypotetická otázka: Keď by som sa raz rozhodol otvoriť si vlastnú kaviareň, koľko peňazí by som potreboval na technologickú výbavu?

„Začínať sa dá pokojne na repasovanom používanom kávovare v cene od 1 500 eur a s mlyncom v hodnote 500 eur,“ odvetil Radovan. „Toto by mohlo pokojne vystačiť možno aj na dve sezóny. Postupom času sa však človek/podnikateľ a barista vyvíja, takže mu takáto výbava akoby prestane stačiť. Už sa s takouto úrovňou technológie nedokáže uspokojiť a začne vyhľadávať niečo lepšie. Veľmi pravdepodobne by to bol aj váš prípad. Horná hranica neexistuje.“

„Technológia, s ktorou pracujeme my, začína na sume 3 870 eur s DPH. V tejto cene je kávovar s dvoma pákami a mlynec s 65 mm kameňmi. Tento set je na začiatok pre kaviarne postačujúci, ale ako som spomínal, len do okamihu, kým barista túto technológiu neprerastie. Potom sa mu začne žiadať niečo výkonnejšie.“

kávovar od BeCafé

Pokojne aj niekoľko desiatok tisíc

V oblasti kávy podniká viacero spoločností, ktoré kaviarňam dokážu dodať svoje produkty. „Väčšina z nich predáva v nami spomínanej cenovke jeden fresh mlynec. Ten je kvalitou a použiteľnosťou na vysokej úrovni, no cenu si nemôžu dovoliť všetci. To isté platí aj o kávovaroch, kde niektoré s dvoma pákami atakujú cenu 20 000 eur s DPH,“ pokračoval odborník z Be:Café.

Takáto astronomická suma ma celkom zaujala. A vraj je veľa prevádzok, ktoré pracujú s ešte väčšími investíciami. „Čudovali by ste sa, ale na Slovensku je niekoľko desiatok prevádzok s ozaj špičkovým vybavením na prípravu kávy v hodnote niekoľkých desiatok tisíc eur. Mnohé majú aj skvelých baristov, ktorí na danej technológii vedia pripravovať naozaj skvelé kávy. Určite sú aj také, kde je veľmi kvalitná technológia, no baristické ruky sa jej nevyrovnajú. Stáva sa aj toto.“

Keď sa kaviareň rozhodne spolupracovať s Be:Café, prvým krokom je analýza prevádzky a zmonitorovanie jej finančných možností. Iná technológia je potrebná pre kaviareň a iná pre reštauráciu, keďže oba typy prevádzok majú iné priority. „V kaviarni by mali mať niečo výkonnejšie ako v prevádzke, kde bude kvalitné espresso len doplnkom a bodkou za výborným obedom.“

Zábezpeka a mesačný nájom

Be:Café dodá prevádzke technológiu, za ktorú si žiada zábezpeku vo výške 25 až 30 percent z celkovej sumy. Je to akási záloha pre prípad, že by sa s technológiou niečo stalo, prípadne by klient nebol schopný riadne splácať. Táto suma sa po riadnom ukončení spolupráce celá vracia.

„Mesačný prenájom setu, v ktorom je dvojpákový kávovar a fresh mlynec s novou technológiou so službami zapojenia, kalibrácie, prvotného školenia na používanie, školenia na prípravu espressa a mliečnych káv, ale samozrejme aj veľmi dôležitým školením venovaným hygiene na pracovisku a hygiene technológie, je u nás od 150 eur s DPH za mesiac,“ prezradil Radovan Vrzgula. „Zákazník má možnosť prenajať si aj dva kusy fresh mlyncov. K dispozícii máme jednopáky i trojpáky, pričom tu sa cena pohybuje od 120 do 180 eur s DPH.“

dvojpáka Gaggia Milano

Najžiadanejšie kávy od Be:Café

Zaujímal som sa aj o to, ktoré kávy sú najpredávanejšie. Ktoré si kaviarne od Be:Café pýtajú najčastejšie? „V priebehu prvej polovice roku 2022 u nás predaj stopercentných arabík prevýšil predaj blendov, čo nás veľmi potešilo. Vyzerá to tak, že naši zákazníci sa postupne profilujú na klientov hľadajúcich výnimočné chuťové profily.“

A teraz konkrétnejšie: do kaviarní je najpredávanejší City Blend 80/20, ktorému sekunduje Brazília Santos. Viacero kaviarní napríklad siahlo po novej káve Papua Nová Guinea (Cool Beans Ružomberok, nová kaviareň Cabana Coffee v Dolnom Kubíne, Postcafé v Žiline), na Etiópiu Sidamo Bombe stavil podnik Poppy-Chi v Martine.

„Veľmi obľúbené sú aj Brazílie z menších fariem, napríklad novinka Brasil Santa Catarina s chuťovým profilom sušené slivky, marakuja, čierny čaj. Populárna je aj Colombia Finca La Manchuria s chuťovým profilom mango, čerešne, kakao, ovocný likér. Okrem nich by som spomenul aj kávu Nicaragua Flores del Café, kde na farme pracujú výhradne ženy. Tá má chuťový profil papája, pomarančová kôra, brazílske orechy. Na ďalších miestach sú kávy zo Salvadoru alebo Kuby,“ dodal Radovan Vrzgula pre Blog o káve.

Náš tip: na eshope becafe.sk nakúpite so zľavovým kódom PIJEMBECAFE výhodnejšie.

BeCafé ilustračná fotka
0x Super článok
Zľavové kódy

Štítky: Be:cafékaviarne
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

ĎALŠÍ ČLÁNOK
káva v tehotenstve

Káva v tehotenstve: Názor odborníkov, ktorý vás prekvapí

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

Zlaté Zrnko - akciové kávy

Silná akcia Zlatého Zrnka: Zľava 25%+10%

17. novembra 2025
READY AFTER Winterfresh - vytekanie espressa

Winterfresh od READY AFTER: Etiópska lahôdka, ktorá chutí ako jahody v čokoláde

17. novembra 2025
Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
Colombia Monteblanco Marakuja Fermentation od READY AFTER

Marakujová káva Kolumbia Monteblanco od READY AFTER: Tropická bomba na espresso aj filter 

13. novembra 2025
Filip Lörinc - Golden Roaster

Ako sa z obyčajného chlapca z Rožňavy stal najlepší pražiar kávy

12. novembra 2025
Blog o káve

Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

Naše sociálne siete

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

ZNAČKY

Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Barista Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee instantná káva jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

TOP ČLÁNKY

Zlaté Zrnko - akciové kávy

Silná akcia Zlatého Zrnka: Zľava 25%+10%

17. novembra 2025
READY AFTER Winterfresh - vytekanie espressa

Winterfresh od READY AFTER: Etiópska lahôdka, ktorá chutí ako jahody v čokoláde

17. novembra 2025
Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
  • Cenník
  • Ochrana osobných údajov
  • Štatút

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

Spravovať Súhlas

Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Spravovať
{title} {title} {title}
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL