Pražiareň Be:Café získala titul: Má najlepšieho pražiara na Slovensku
V rámci bratislavského festivalu Káva Čaj Čokoláda prebehla aj súťaž Slovak Roasting Masters o najlepšieho slovenského pražiara kávy. V nabitej konkurencii si sily zmeralo dvanásť účastníkov a zo súboja vyšiel víťazne Matej Rybár z Be:Café. Pre pražiareň z Lietavskej Lúčky, ktorá je dlhodobým partnerom Blogu o káve, je to obrovská pocta.
„Veľmi ma to potešilo,“ povedal Matej Rybár v rozhovore pre tento web. „Do súťaže som nešiel s veľkými očami a vnímal som to hlavne tak, že idem zbierať skúsenosti. Keď mi však dorazila súťažná káva, pohltilo ma to a povedal by som, že som sa do toho oprel. V mene našej značky Be:Café som chcel celému Slovensku dokázať, že to vieme robiť.“
Hľadanie najviac vyváženej kávy
Prihlásení pražiari dostali súťažnú kávu približne týždeň pred Festivalom. Išlo o premyto spracovanú peruánsku kávu z oblasti Cajamarca Cosecha de Mujer. Slová „Cosecha de Mujer“ v preklade znamenajú „úroda žien“ a naznačujú, že ide o kávu z dielne ženských farmárok.
„Jednotliví pražiari dostali päť kilogramov kávy. Na vzorkovej pražičke ROEST som urobil viacero pokusov. Išiel som jednak do inej výstupnej farby, ale postupne som pracoval aj s iným prístupom k praženiu. Spolu s kolegami sme vypražené kávy ochutnali a vybrali najlepšiu. Mali sme dvoch silných favoritov a stavili sme na najviac vyváženú kávu.“
Ručná selekcia defektov
Keď už Matej mal vybraného svojho súkromného víťaza, ešte ani zďaleka nebolo hotovo: „Mal som len vzorku a toto praženie som musel zopakovať, aby som mal dostatok kávy na odovzdanie. Pred odovzdaním som zrná ešte poriadne prebral a ručne som povyberal všetky defekty. Po príchode na festival som vzorku odovzdal organizátorovi, ktorý jednotlivé vzorky zakódoval. Nikto z nás súťažiacich nevedel, ktorá káva je ktorá a hodnotilo sa naslepo.“
Matej nám v rozhovore potvrdil, že veľa káv bolo na podobnej úrovni. „Ale to som aj predpokladal, pretože išlo o výborných pražiarov a každý mal k dispozícii rovnakú kávu, takže finálne chute boli podobné. Zo všetkých vzoriek vynikali len dve – a bohužiaľ nie v dobrom. Boli napražené akosi tmavšie, prípadne sa im počas praženia niečo udialo, ťažko povedať,“ skonštatoval Matej Rybár.
Vyrovnaná súťaž
Počas cuppovania tušil, že môže uspieť, ale môže skončiť aj uprostred výsledkovej listiny. „V boji s takými osobnosťami slovenskej pražiarenskej scény človek nemôže mať veľké očakávania. Napokon aj výsledky ukázali, že to bolo neskutočne vyrovnané. Medzi prvým a tretím miestom bol rozdiel len 0,25 bodu a dve vzorky mali o dosť menej bodov ako ostatné.“
Matej Rybár praží od roku 2018 a nevie povedať, koľko ton už napražil. „Ani sa to nedá spočítať, pretože u nás v Be:Café aktuálne pražím len výberovky a de facto najdrahšie kávy. Ostatné nechávam na kolegov: spolu s nimi si nastavíme a vyladíme pražiarenský profil, ktorý potom pomocou softvéru opakujú. Po vypražení ešte všetko pomerajú a skontrolujú, či bolo praženie správne,“ dodal Matej Rybár.
Ochutnajte špičkové kávy od Be:Café
Kávy z dielne nového slovenského šampióna nájdete na eshope becafe.sk. Pri ich nákupe môžete použiť aj zľavový kód BLOGOKAVE10.
Do konca novembra platí na eshope becafe.sk takáto akcia:
- pri nákupe nad 30 eur dostanete vzorku sypaného čaju
- pri nákupe nad 40 eur dostanete navyše aj vzorku kávy (jedna z noviniek)
- pri nákupe nad 50 eur dostanete k tomu všetkému aj čokoládu alebo oriešky značky LYRA
- pri nákupe nad 50 eur máte okrem toho aj dopravu zadarmo.
- pri akomkoľvek nákupe platí zľavový kód BLOGOKAVE10.
Autor fotografií k článku: Káva Čaj Čokoláda.