piatok, 13 júna, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

Pražiareň Be:Café získala titul: Má najlepšieho pražiara na Slovensku

Ladislav Király Od Ladislav Király
18. novembra 2024
slovenská pražiareň kávy BeCafé
Share on FacebookShare on Twitter

V rámci bratislavského festivalu Káva Čaj Čokoláda prebehla aj súťaž Slovak Roasting Masters o najlepšieho slovenského pražiara kávy. V nabitej konkurencii si sily zmeralo dvanásť účastníkov a zo súboja vyšiel víťazne Matej Rybár z Be:Café. Pre pražiareň z Lietavskej Lúčky, ktorá je dlhodobým partnerom Blogu o káve, je to obrovská pocta.

„Veľmi ma to potešilo,“ povedal Matej Rybár v rozhovore pre tento web. „Do súťaže som nešiel s veľkými očami a vnímal som to hlavne tak, že idem zbierať skúsenosti. Keď mi však dorazila súťažná káva, pohltilo ma to a povedal by som, že som sa do toho oprel. V mene našej značky Be:Café som chcel celému Slovensku dokázať, že to vieme robiť.“

Matej Rybár
Matej Rybár (vľavo).

Hľadanie najviac vyváženej kávy

Prihlásení pražiari dostali súťažnú kávu približne týždeň pred Festivalom. Išlo o premyto spracovanú peruánsku kávu z oblasti Cajamarca Cosecha de Mujer. Slová „Cosecha de Mujer“ v preklade znamenajú „úroda žien“ a naznačujú, že ide o kávu z dielne ženských farmárok.

„Jednotliví pražiari dostali päť kilogramov kávy. Na vzorkovej pražičke ROEST som urobil viacero pokusov. Išiel som jednak do inej výstupnej farby, ale postupne som pracoval aj s iným prístupom k praženiu. Spolu s kolegami sme vypražené kávy ochutnali a vybrali najlepšiu. Mali sme dvoch silných favoritov a stavili sme na najviac vyváženú kávu.“

vzorková pražička ROEST
Vzorková pražička ROEST.

Ručná selekcia defektov

Keď už Matej mal vybraného svojho súkromného víťaza, ešte ani zďaleka nebolo hotovo: „Mal som len vzorku a toto praženie som musel zopakovať, aby som mal dostatok kávy na odovzdanie. Pred odovzdaním som zrná ešte poriadne prebral a ručne som povyberal všetky defekty. Po príchode na festival som vzorku odovzdal organizátorovi, ktorý jednotlivé vzorky zakódoval. Nikto z nás súťažiacich nevedel, ktorá káva je ktorá a hodnotilo sa naslepo.“

Matej nám v rozhovore potvrdil, že veľa káv bolo na podobnej úrovni. „Ale to som aj predpokladal, pretože išlo o výborných pražiarov a každý mal k dispozícii rovnakú kávu, takže finálne chute boli podobné. Zo všetkých vzoriek vynikali len dve – a bohužiaľ nie v dobrom. Boli napražené akosi tmavšie, prípadne sa im počas praženia niečo udialo, ťažko povedať,“ skonštatoval Matej Rybár.

pohľad na zrná kávy vo vzorkovej pražičke

Vyrovnaná súťaž

Počas cuppovania tušil, že môže uspieť, ale môže skončiť aj uprostred výsledkovej listiny. „V boji s takými osobnosťami slovenskej pražiarenskej scény človek nemôže mať veľké očakávania. Napokon aj výsledky ukázali, že to bolo neskutočne vyrovnané. Medzi prvým a tretím miestom bol rozdiel len 0,25 bodu a dve vzorky mali o dosť menej bodov ako ostatné.“

Matej Rybár praží od roku 2018 a nevie povedať, koľko ton už napražil. „Ani sa to nedá spočítať, pretože u nás v Be:Café aktuálne pražím len výberovky a de facto najdrahšie kávy. Ostatné nechávam na kolegov: spolu s nimi si nastavíme a vyladíme pražiarenský profil, ktorý potom pomocou softvéru opakujú. Po vypražení ešte všetko pomerajú a skontrolujú, či bolo praženie správne,“ dodal Matej Rybár.

Slovak Roasting Masters - diplom pre Mateja Rybára
Cenný diplom.

Ochutnajte špičkové kávy od Be:Café

Kávy z dielne nového slovenského šampióna nájdete na eshope becafe.sk. Pri ich nákupe môžete použiť aj zľavový kód BLOGOKAVE10.

Do konca novembra platí na eshope becafe.sk takáto akcia:

  • pri nákupe nad 30 eur dostanete vzorku sypaného čaju
  • pri nákupe nad 40 eur dostanete navyše aj vzorku kávy (jedna z noviniek)
  • pri nákupe nad 50 eur dostanete k tomu všetkému aj čokoládu alebo oriešky značky LYRA
  • pri nákupe nad 50 eur máte okrem toho aj dopravu zadarmo.
  • pri akomkoľvek nákupe platí zľavový kód BLOGOKAVE10.

Autor fotografií k článku: Káva Čaj Čokoláda.

0x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: Be:café
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
TRIO BESTSELLER od Alter-Nativ

Pražiareň Alter-Nativ trafila klinec po hlavičke: Balík TRIO BESTSELLER je nový kávový hit

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Veves Organic Cafe od Roba Pappa - espresso

    Káva od Roba Pappa prekvapila: Vykazuje minimum defektov, napražila ju slovenská pražiareň

    13. júna 2025
    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    13. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

    Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

    10. júna 2025
    Zlaté Zrnko Vietnam Zanya - espresso

    Zlaté Zrnko nasadilo kávu od slovenského farmára: Vietnam Zanya Natural

    9. júna 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Veves Organic Cafe od Roba Pappa - espresso

    Káva od Roba Pappa prekvapila: Vykazuje minimum defektov, napražila ju slovenská pražiareň

    13. júna 2025
    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    13. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL