Od okamihu, ako sme zakladali tento blog, som sa neprestajne snažil prízvukovať našu túžbu; podporiť menej známe, menšie, možno lokálne pražiarne z rôznych kútov Slovenska.
Akosi sa neviem zmieriť s tým, že dominantný podiel na trhu by malo mať niekoľko gigantických značiek. Ich marketingové rozpočty majú mnoho cifier a vďaka tomu na nás vykukujú doslova spoza každého rohu.
Postupom času sme sa ako redakcia dostali do kontaktu s viacerými rôznymi značkami. Hneď v úvode sme úzko spolupracovali s Casa del Caffé a zoznamovali sme sa s ďalšími a ďalšími pražiarňami.

Ochutnávajte rôzne kávy
Rád to zopakujem; hlavným cieľom tohto blogu a vlastne aj môjho kávového fungovania je naučiť vás ochutnávať rôzne kávy. Raz tú, potom zasa onú. Ochutnáte a vyberiete si konkrétnu, ktorá vám najviac chutí. Takto nejako to vidím a preto sme na eshop.blogokave.sk umiestnili akési ochutnávacie či porovnávacie balíčky zložené z káv z rôznych pražiarní.
Pred pár dňami, keď som napísal článok o projekte Black_Check, ktorý je vlastne zoznamom stoviek slovenských kaviarní a pražiarní, sa nám do redakcie ohlásili aj páni z prešovskej pražiarne kávy Epera Coffee.
Úprimne poviem, že ma to veľmi potešilo. Pre nás v Blogu o káve je totiž cťou akokoľvek sa prepojiť s niekým, kto pôsobí na kávovom trhu a hľadať cesty, ako by sme si vedeli pomôcť.
Eperu nájdete jednoducho
Po prvom mailovom kontakte nasledovalo niekoľko telefonických hovorov. Keďže to z nášho sídla z Košíc do Prešova nie je ďaleko, do metropoly Šariša som sa už aj osobne vybral.
Trafil som veľmi ľahko a môžem povedať, že každý, kto cestuje diaľnicou Košice – Poprad, prípadne naopak, to má v podstate po ceste. Ak sa viete na pár minút zastaviť, dajte si do GPS Budovateľskú 34.

Spolupráca základ úspechu
Ja som si po dorazení na miesto popozeral priestory pražiarne, dal som si dobré espresso a pokecali sme o možnostiach ďalšej spolupráce. Po približne polhodine sme už boli aj rámcovo dohodnutí a kúpil som prvú „várku“ káv; tú sme následne zaradili do kávového eshopu.
Vzápätí ma veľmi prekvapila a potešila „výslužka“; dostal som aj viacero ďalších stogramových vzoriek, ktoré môžem v pohodlí domova pokojne a spokojne ochutnávať. No a dokonca mi v darčekovej taške pristál aj zázvorový Ginger Shot.

Podporte lokálne pražiarne
Na záver by som vás rád vyzval k tomu, aby ste podporili lokálne pražiarne. Určite spravíte omnoho lepšie, ako keby ste mali na celý život uviaznuť pri niektorej z „preslávených“ značiek. Tie dennodenne vídate v televíznych spotoch, prípadne na billboardoch. Junior však nie je žiadnou zárukou kvality.
Malí podnikatelia to v tejto dobe nemajú ľahké a aj my v Blogu o káve im chceme pomôcť. Ak si vďaka týmto slovám čo len jeden z vás od Epera Coffee niečo kúpi, bude to super.
Kliknite si na praziarenepera.sk, prípadne zájdite priamo na Budovateľskú 34 v Prešove a poobzerajte sa tam. Výber majú bohatý a možno vám niečo „zašmakuje“.
Ladislav Király, šéfredaktor blogokave.sk