Exkluzívne

Pražiareň Idylika z Martina: Návod ako si vybrať vhodnú kávu

Martinská pražiareň výberovej kávy Idylika nám do redakcie poslala sedem káv reprezentujúcich ich portfólio. Aby sme ich ochutnali a poskytli spätnú väzbu. Bol to náš prvý kontakt s touto značkou a nevedeli sme, do čoho ideme. Napokon sme ostali pozitívne prekvapení a našli sme viacero veľmi zaujímavých kúskov.

Kávy sme poctivo ochutnali, preverili a pripravili pre vás hravý prehľad ponuky tejto pražiarne zo srdca Slovenska. Veríme, že na základe odpovedí na niekoľko otázok sa prepracujete k tej správnej káve ušitej presne na vašu mieru.

kávy z pražiarne výberovej kávy Idylika

Poďte krok po kroku a nechajte sa inšpirovať:

Akú prípravu kávy preferujete?

1. Filtrovanú kávu

Aké chute vyhľadávate vo svojej filtrovanej káve?

A: Sladké

Kenya AB FAQ

„Ide o zmes odrôd z Kene, ktoré pochádzajú z fariem menších farmárov vo východnej, západnej a strednej časti Kene. Zrná tejto kávy boli spracované premytou metódou. Vďaka tomu ide o veľmi čistú a ľahkú kávu. V chuti dominujú dva hlavné chuťové prvky: šťavnatá malinová ovocnosť a nugátová sladkosť. Maliny a nugát spolu vytvárajú príjemný a komplexný chuťový zážitok, za čo do veľkej miery môže aj veľmi vhodne zvolený profil praženia. V káve nenájdete žiadne rušivé, či nežiaduce chute, a preto určite nesklame ani náročného konzumenta filtrovanej kávy s vycibreným jazýčkom.“

B: Ovocné

Rwanda Kilimbi Honey

„Ak preferujete ovocnejší filter, Rwanda Kilimbi je pre vás ako stvorená. Čerešne odrody Red Bourbon boli vypestované v provincii Nyamasheke v krajine Rwanda. Dozreté čerešne boli následne prepravené do spracovateľskej stanice Kilimbi, kde boli spracované metódou honey. Káva sa vyznačuje veľmi príjemnou, sladkou arómou. Na filtri je Rwanda Kilimbi o niečo ovocnejšia ako Kenya AB FAQ. V popredí pocítite šťavnatú ovocnosť, ktorá veľmi jasne pripomína chuť jabĺk, čo robí túto kávu veľmi sviežou. V pozadí a následne v dochuti zase pocítite karamelovú sladkosť, ktorá na jazyku ostáva ešte dlho po dopití. Rovnako aj v tomto prípade som si istý tým, že káva nepohorí ani u najnáročnejšieho zákazníka.“

Rwanda Kilimbi a Kenya AB z pražiarne Idylika
Rwanda Kilimbi Honey a Kenya AB FAQ.

2. Espresso

Aký štýl espressa vám vyhovuje viac?

A: Tradičný (old-school)

Cuba Serrano Superior

„Hneď po otvorení balíčka Kuby Serrano Superior zavonia celá miestnosť silnou drevitou a korenistou vôňou. Ide o tmavší espresso roast kávy odrody Typica, spracovanej premytou metódou a napraženej presne tak, aby chutil ľuďom preferujúcim zemitejšie a horkejšie kávy. Pozor, káva však nie je prepražená či spálená. V chuti je výrazne tabaková a korenistá. V spojení s mliekom ponúkne príjemné, tradičné cappuccino, či iný nápoj. Vynikajúco sa hodí aj do domácich automatických kávovarov.“

Brasil Carmo de Minas

„Brazília Carmo de Minas je druhou tmavšie praženou kávou od Idyliky. Káva odrody Yellow Bourbon bola vypestovaná v oblasti Mantiqueira v brazílskom štáte Minas a následne bola spracovaná naturálnou metódou. Vo vôni pocítite pražené orechy a sladký tabak. Oproti Kube Serrano Superior je Brazília o čosi sladšia, orechová a korenistá, menej horká. Hodí sa veľmi dobre do mlieka ale aj ako samotné espresso vôbec nesklame; ak preferujete menej acidné kávy. Aj vďaka tmavšiemu praženiu sa veľmi dobre hodí aj do automatických kávovarov, pre ktoré nebude problém vytiahnuť z tejto kávy tie správne chute.“

Mozaika 

„Mozaika je názov pre blend Brazílie Carmo de Minas, Guatemaly El Jaguar a Indie Plantation AA. Ide o tmavší espresso roast, no znovu nie prehnane tmavý. Káva ma prekvapila veľmi príjemnou sladkou arómou. Chuťovo by som ju popísal slovami: “lepšia klasika”. Tradičné drevité a tabakové chute s orieškovými tónmi v pozadí, no bez prílišnej horkosti a s príjemnou dochuťou. Veľmi komplexná káva bez prítomnej acidity, hodiaca sa aj do automatických kávovarov a mliečnych nápojov.“

Cuba Serrano Superior, Brazil Carmo de Minas a Mozaika
Cuba Serrano Superior, Brazil Carmo de Minas a Mozaika.

B: Moderný

Honduras Marcala Comsa

„Naturálne spracované zrná odrôd Typica, Bourbon a Caturra pochádzajúce z regiónu Marcala v Hondurase odporúčam milovníkom moderného, ale aj tradičného espressa. Espresso pripravené z tejto kávy vás totiž neodrovná prílišnou aciditou, no pocítite v ňom skôr sladké lesné plody s čokoládovou dochuťou a plným smotanovým telom. Espresso je tak veľmi príjemné a sladké, poteší vás aj ako čisté espresso, ale rovnako dobre vynikne aj v mliečnych nápojoch.“

Guatemala Santa Barbara

„Táto káva pochádza z farmy neďaleko obce Santa Barbara v krajine Guatemala. Odrodu Bourbon vypestoval farmár Victorino Sanchez Aguilar a spracovaná bola naturálnou metódou. Už v aróme namletej kávy prevládajú sladké ovocné tóny jahôd a funky ananás. Po chuťovej stránke ide rovnako o veľmi sladké espresso, avšak o niečo viac “funky” ako Honduras Marcala Comsa. V chuti totižto cítiť zrelé tropické ovocie (ananás, mango), ktoré zanecháva na jazyku mierne fermentované tóny. To určite poteší milovníkov zaujímavých a exotickejších chutí. Ak preferujete mliečne nápoje, mám pre vás tip. Guatemale Santa Barbara sa so svojimi exotickými chuťami veľmi hodí spojenie so sladším bezlaktózovým mliekom. Flat white alebo cappuccino z tejto Guatemaly s bezlaktózovým mliekom tak ponúka zaujímavé spojenie sladkosti mlieka a ovocnosti kávy.“

PS: pražiareň Idylika môžete sledovať aj na Instagrame ako @idylika a na Facebooku rovnako @idylika. Kávy si viete objednať cez eshop na stránke idylika.sk.

Honduras Marcala Comsa a Guatemala Santa Barbara
Honduras Marcala Comsa a Guatemala Santa Barbara.

Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Back to top button
Close
Close