nedeľa, 16 novembra, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Domov Exkluzívne

Pražiareň Rýdze: Káva s rodinným srdcom a obalmi plnými fantázie

Ladislav Király Od Ladislav Király
27. júna 2025
pražiareň Rýdze - manželia Luzarovci
Share on FacebookShare on Twitter

Na slovenskej kávovej scéne sa objavil nový projekt. Pražiareň Rýdze založili manželia Luzarovci, ktorých prvým projektom bola známa firma Rýdze párance zameriavajúca sa na výrobu poctivých domácich cestovín. Tú vlastnia spolu s rodičmi a bratom, ale do praženia kávy sa pustili sami. Veria, že aj s remeselne praženou kávou budú podobne úspešní.

To, že ide o rodinný projekt, potvrdzuje aj dizajn obalov: ich vizuál je charakteristický kresbami sedemročného syna Jakuba. O tom, ako sa toto všetko vlastne zbehlo, koľko to stálo a ktoré kávy od Rýdze by ste mali ochutnať, sme sa porozprávali priamo s manželmi Luzarovcami.

rodina Luzarovcov v kaviarni v Budapešti
Rodina Luzarovcov.

Kto stojí za značkou Rýdze?

„Sme dvaja zanietení kávomilci pochádzajúci z Nitry, ale už štrnásť rokov žijúci v Golianove. Tento rodinný projekt vedieme spoločne. S rodinným podnikaním máme dlhoročné skúsenosti, veď so svokrovcami a švagrom už desať rokov vedieme firmu Rýdze párance. Ku káve som si našiel cestu pomerne neskoro, až v tridsiatke. Dovtedy to pre mňa bola len horká neznáma. Našťastie, moja žena, zarytá kávičkárka, ma trpezlivo presviedčala, že káva môže byť aj lahodná. Bol to dlhý proces, no dnes nás jej komplexnosť a rozmanitosť úplne fascinuje.“

Ako ste sa od spoznania lahodnosti kávy dostali až k jej praženiu?

„Inšpirácia k založeniu vlastnej pražiarne prišla nečakane a je spojená s jednou milou spomienkou. Počas rodinného výletu v Madride sme navštívili kaviareň s pražiarňou a myšlienka na praženie kávy ma následne úplne pohltila a nedala mi spať. Po zobudení som manželke s úsmevom priznal: „Miláčik, celú noc som pražil!“ V tom momente som vedel, že túto fascináciu musím premeniť na niečo viac.“

Bohumír Luzar - pražiar Rýdze

Asi nebolo úplne jednoduché všetko to realizovať a sen premeniť na skutočnosť.

„Cesta od sna k realite bola oveľa náročnejšia a komplikovanejšia, ako sa pôvodne zdalo. Našťastie sme však už mali určité zázemie; náš existujúci e-shop s ekologickými gastro obalmi, www.ecobal.sk, so skladom u nás v Golianove. Časť skladu sme sa rozhodli premeniť na pražiareň, čo nám síce uľahčilo hľadanie nových priestorov, no prinieslo to iné výzvy. Priestory sme museli kompletne prerobiť a dotiahnuť plyn.“

Používate teda plynovú pražičku?

„Áno, pražíme na automatickej plynovej pražičke značky Coffed, ktorá nám umožňuje dosahovať konzistentné výsledky.“

Aké vysoké boli vstupné náklady?

„Približne 50 000 eur. Naše pôvodné očakávania to prevýšilo o polovicu, ale prijali sme to a zabojovali sme. Sme presvedčení, že to stojí za to a naša snaha časom prinesie svoje ovocie.“

pražiareň Rýdze - pražička Coffed

S akým zrnom v Rýdze pracujete?

„Zameriavame sa výhradne na výberovú kávu. Objednávame len čerstvé odrody z fascinujúcich regiónov ako Kolumbia, Brazília, Etiópia či Guatemala, pretože sviežosť je pre kvalitu praženia kľúčová. Pri výbere nám pomáha aj náš rodinný prístup – som síce hlava, no manželka je krk. Vzorky od dodávateľov spoločne testujeme prostredníctvom dôkladného cuppingu. Je to proces plný diskusií a úprimnej zhody, aby sme sa mohli s hrdosťou postaviť za každý produkt, ktorý ponúkame.“

Od koho nakupujete zrno?

„Spolupracujeme s renomovanými partnermi. Jednak Chicas Industry, čo sú skvelé ženy, ktoré robia neuveriteľne dôležitú prácu pre farmárov. S poradenstvom a smerovaním nám pomáha aj Daniel Olinsky z CafeImports a spomenúť musím aj Báru z Falcon Coffees, s ktorou máme výbornú spoluprácu: pre Česko je to „modla“ v importe kávy a jej cenné postrehy pri výbere sú pre nás kľúčové.“

manželia Luzarovci zatavujú vrecká s kávou
Manželia Luzarovci.

Aký prístup k praženiu uprednostňujete?

„V Pražiarni Rýdze sme presvedčení o tom, že káva je veľmi osobná záležitosť. Nikomu nechceme vnucovať, čo mu „musí chutiť“, ale chceme ponúknuť priestor, kde si zákazníci sami vyberú presne to, po čom túžia. Naším cieľom je priniesť kvalitnú výberovú kávu, ktorá prekoná uniformitu a odhalí skutočné arómy a komplexnosť skrývajúce sa v každom zrnku. Náš sortiment zahŕňa jednak bohaté a intenzívne kávy pre milovníkov plných, horkejších profilov a tradičného zážitku, ale aj svieže a komplexné kávy pre tých, ktorí vyhľadávajú živé, ovocné a jemne acidnejšie tóny plné prekvapení. Veríme, že otvorenosť novým chutiam a neustále vzdelávanie sú kľúčom k bohatej kávovej kultúre, o ktorej budovanie sa chceme pričiniť.“

Dajte nám prosím tipy na konkrétne kávy, ktoré by ste odporučili čitateľom Blogu o káve.

„Náš sortiment zatiaľ nie je široký, ale je to náš zámer. Sme na začiatku našej cesty a prioritou je pre nás maximálna čerstvosť a kvalita. Tú dosahujeme starostlivo vybranou, no menšou ponukou zŕn z najlepších kávových krajín. Dbáme na to, aby ste mali vždy záruku výnimočného zážitku.“

pražiareň Rýdze - príprava espressa - Etiópia

„Pre milovníkov klasiky bez acidity jednoznačne odporúčame naše kávy z Brazílie alebo Guatemaly. Sú to plné, tradičné chute, ktoré uspokoja každého, kto vyhľadáva kávu bez výraznej acidity. Pre objaviteľov ovocných tónov a milovníkov káv na filter, ktorí hľadajú kávu s príjemnou ovocnosťou a nižšou aciditou, je ideálna naša Rwanda a Etiópia. Pre fanúšikov filtrovanej kávy je naším absolútnym favoritom farma Huga Gualaca z Kolumbie.“

A čo vaše osobné preferencie?

„Každý deň skúšame množstvo káv a každá si nás opantá niečím iným. Moja manželka si veľmi obľúbila Guatemalu, zatiaľ čo ja osobne mám najradšej Rwandu. Naša ponuka sa však neustále obmieňa a takto to bude aj v budúcnosti.“

Zaujali ma vaše obaly, ktoré sú veľmi nezvyčajné. Ako ste sa k ním dopracovali?

„Sme hrdá rodinná pražiareň a veríme, že náš príbeh sa neodráža len v chuti kávy, ale aj v jej vizuálnom obale. Aj keď sa to niekomu môže zdať ako maličkosť, my, rodičia, sme sa rozhodli nechať túto dôležitú úlohu na našom mladšom synovi Jakubkovi. Keďže to s nadšením prijal, tak tvorcom dizajnov je práve on a jeho fantázia. Sme nesmierne pyšní na to, že jeho vášeň pre kreslenie a zvieratá pretavil do jedinečného dizajnu našich obalov. Každá farba a čiarka na ňom nesie Jakubkovu kreatívnu dušu a našim produktom dodáva výnimočný charakter.“

vľavo Kubko ako autor dizajnov obalov pražiarne Rýdze
Autor obalov Jakubko je vľavo, vpravo jeho brat Matej.

Prečo máte v ponuke aj zelenú kávu?

„Táto kategória je zatiaľ iba v testovacej fáze, no naše uvažovanie bolo jednoduché: fascinujúci svet praženia sme chceli priblížiť aj domácim nadšencom a experimentátorom s kávou. Je to o ponuke nových možností a podpore kávovej komunity.“

Čo ďalšie zaujímavé ako pražiareň Rýdze ponúkate?

„Pre našich pravidelných zákazníkov ponúkame predplatné kávy na tri mesiace (espresso aj filter, 250g alebo 1000g balenie). Pre kancelárie poskytujeme poradenstvo s výberom kávovaru a kávy, aby práca chutila lepšie. A pre kaviarne či predajne s kávou ponúkame službu kávy s vlastným logom (Private Label) – kompletné riešenie pre budovanie vlastnej značky bez starostí s pražením. Sme tu, aby sme podporili rôzne segmenty trhu a prispôsobili sa ich špecifickým potrebám.“

Bohumír Luzar s Borisom z Kavala
Pražiarni Rýdze pomáha aj Boris z Kavala (vpravo).

Kde môžu fanúšikovia sledovať pražiareň Rýdze?

„Sme na Instagrame i Facebooku, kde pravidelne zdieľame informácie o káve, našich kávových cestách a zážitkoch z festivalov. Snažíme sa tak zdieľať nielen produkty, ale aj vášeň a príbehy, ktoré stoja za každou šálkou kávy. A samozrejme odporúčame aj našu webovú stránku a eshop praziarenrydze.sk.“

7x Super článok
Zľavové kódy

Štítky: pražiareň Rýdzerozhovor
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

ĎALŠÍ ČLÁNOK
Káva za babku od BeCafé - príprava espressa

Recenzia Kávy za babku od Be:Café: Takto sa má robiť cenovo dostupná káva (do psej matere)

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
Colombia Monteblanco Marakuja Fermentation od READY AFTER

Marakujová káva Kolumbia Monteblanco od READY AFTER: Tropická bomba na espresso aj filter 

13. novembra 2025
Filip Lörinc - Golden Roaster

Ako sa z obyčajného chlapca z Rožňavy stal najlepší pražiar kávy

12. novembra 2025
Costa Rica Corazon de Jesus od Coffeeinu

Costa Rica Corazon de Jesus: Bomba od Coffeeinu, ktorá vybuchla na sociálnych sieťach

12. novembra 2025
Brasil Santos Cerrado od READY AFTER - príprava espressa

Top ponuka: Kilo Brazílie zo slovenskej pražiarne za 21,53 €

11. novembra 2025
Blog o káve

Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

Naše sociálne siete

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

ZNAČKY

aeropress Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Barista Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

TOP ČLÁNKY

Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
Colombia Monteblanco Marakuja Fermentation od READY AFTER

Marakujová káva Kolumbia Monteblanco od READY AFTER: Tropická bomba na espresso aj filter 

13. novembra 2025
Filip Lörinc - Golden Roaster

Ako sa z obyčajného chlapca z Rožňavy stal najlepší pražiar kávy

12. novembra 2025
  • Cenník
  • Ochrana osobných údajov
  • Štatút

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

Spravovať Súhlas

Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Spravovať
{title} {title} {title}
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL