Zdravie

Pite tri kávy denne, budete žiť dlhšie

V magazíne European Journal of Preventive Cardiology sa objavili výsledky novej štúdie. Vedci zo Semmelweisovej univerzity v Budapešti a Queen Mary University v Londýne unisono tvrdia: pite tri kávy denne, budete žiť dlhšie.

Výsledky štúdie sú založené na jedenásťročnom pozorovaní ľudí v britskej Biobanke s priemerným vekom 56 rokov.Ide o takmer 500 000 vzoriek. Pravidelní kávičkári mali v priebehu trvania štúdie o 12 percent nižšiu pravdepodobnosť úmrtia na akúkoľvek príčinu, o 17 percent nižšiu pravdepodobnosť úmrtia na choroby srdca a o 21 percent úmrtia na infarkt.

Pite tri kávy denne, nie však instantné

Pozitívne vplyvy sú však podmienené dvoma podmienkami. Musíte piť jednu až tri kávy denne a nesmiete piť instantnú kávu. Tá bola totiž prvýkrát pripravená už v továrni, potom vysušená a vy si ju pripravujete de facto druhýkrát. Jej prínosy sú fuč.

Niektoré predchádzajúce štúdie naznačovali, že pitie viac ako 4 šálok kávy denne môže zvyšovať krvný tlak. Táto štúdia to nepotvrdila.

Doposiaľ najväčší výskum

„Podľa našich vedomostí je to do týchto chvíľ najväčší výskum zameriavajúci sa na kardiovaskulárne vplyvy pitia kávy,“ povedal jeden zo spoluautorov štúdie Dr. Steffen Petersen z Queen Mary University.

Medzi ďalšími zaujímavými poznatkami nájdeme aj to, že ľudia, ktorí pijú kávu, mali menšiu náchylnosť k cukrovke. Výskum neskúmal prečo, avšak britské zdroje uvažujú o dôležitej úlohe kofeínu: ten vie mierne naštartovať metabolizmus a súčasne môže potláčať chuť do jedla.

Štyri kávy a viac neprinášajú výhodu

Ľudia, ktorí denne pili štyri šálky kávy a viac, už nepožívali toľko výhod. Problémy s vysokým tlakom sa u nich nepotvrdili, ale mali rovnakú úmrtnosť i rovnakú pravdepodobnosť na choroby srdca a infarkt ako tí, ktorí kávu vôbec nepili.

Na využitie všetkých výhod kávy treba vypiť maximálne tri šálky denne. Podľa možností zo zŕn kvalitnejšej arabiky (skúste eshop Coffeeinu). Rozhodne treba vynechať instantnú kávu, ktorá je spravidla vyrábaná z najmenej kvalitných káv a rovnako aj z robusty, pričom kvôli dvojitej príprave obsahuje v porovnaní s klasickou kávou až dvojnásobnú dávku nebezpečného akrylamidu.

Zrnková a mletá vs instantná káva

„Väčšina účastníkov štúdie pila kávu,“ povedala spoluautorka Dr. Zahra Raisi-Estabraghová. „Mletá káva požívaná v malom množstve bola spájaná s nižším rizikom úmrtnosti. Túto výhodu sme však nespozorovali u ľudí, ktorí pravidelne pijú instantnú kávu. Príčinou môže byť rozdielny proces výroby oboch typov káv, pričom instantné kávy môžu obsahovať rôzne aditíva.“

Koľko káv denne vypijete vy?

Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close