Exkluzívne

Prečo by sa šálky v kaviarni nemali nahrievať hore dnom?

V tomto vášnivom kávovom blogu sme sa venovali už mnohým rôznym témam, ale na jednu sme možno trochu pozabúdali. Na pohľad kaviarní a na veci, ktoré musia riešiť oni. Rýchlo to však napravíme. Témy, ktoré kvária kaviarnikov, budeme rozpitvávať spolu s trenčianskou kaviarňou True Brew Coffee Bar. Dnes to budú šálky v kaviarni a ich nahrievanie, ale aj nahrievanie ostatného príslušenstva.

Jedným zo základov prípravy kvalitnej kávy je totiž optimálne nahriatie celej výbavy. Teda kávovaru, pák, šálok a všetkého, čo prichádza do kontaktu s tekutinou a čo nám pomáha s extrakciou.

Všetko musí byť horúce

„Je to mimoriadne dôležité,“ povedal Ľubomír Bobák z True Brew pre Blog o káve. „Všetko, čoho sa káva ‚dotkne‘, musí byť horúce. A nielen pri espresse, pretože aj pri príprave V-60 zahrievame dekantér či dripper, zahrievame aj moccamaster a vlastne všetko.“

Taký kávovar sa nahreje sám, ale ostatné veci veru nie. „A aj kávovar potrebuje čas. Káva by kvôli studenej hlave či studenej páke ochladla a na chuť a konzistenciu finálneho nápoja by to nemalo dobrý vplyv.“

Nahrievať treba dno šálky

„Nahriata pritom musí byť aj šálka, do ktorej káva potečie. Mnohé kaviarne využívajú teplo kávovaru, čo je správne, a šálky nahrievajú na ňom. Niektoré ich tam však naukladajú hore dnom, čo už správne nie je. Jednak z pohľadu hygieny, ale aj z pohľadu toho, aby sa nahrial priestor, do ktorého káva potečie. Teda nie vrchná časť šálky, ale jej dno. Ak by bola šálka chladná, tak sa na espresse neudrží créma,“ zdôraznil Ľubo.

šálky v kaviarni a ich nahrievanie

Výberová kaviareň by na tieto veci rozhodne mala dbať. Keď nedbá, je to bieda. „Ak si objednáte kávu a vidíte nedajbože niečo také, že obsluha kávovar zapne priamo pred vami a bez mihnutia oka pripraví kávu do šálky, ktorá bola na kávovare hore dnom a mašinu vzápätí vypne, zbystrite pozornosť…“

Šetrenie energií vs plytvanie kávou

„Áno, možno ide o šetrenie energií, ale určite aj o plytvanie kávou. Takýto podnik by mohol mať v mlynčeku aj geishu s cupscore milión, no žiadnu výnimočnú chuť by z nej nedostal,“ dodal Ľubomír Bobák.

Všímali ste si, či šálky v kaviarni, kam chodíte, nahrievajú správne? Ak nie, tak odteraz pravdepodobne budete.

Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close