Prečo by sme mali uprednostniť výrobky s certifikátom fairtrade?
Slovíčko fairtrade bolo ešte donedávna pre našincov do veľkej miery neznáme a vo viacerých prípadoch to bohužiaľ platí do dnešných dní. V preklade „férový trh“ alebo „spravodlivý obchod“ symbolizuje snahu o zlepšenie životných a pracovných podmienok producentov a výrobcov. Na kávovom trhu teda pestovateľov kávy.
V tejto oblasti nedávno prepukol škandál; televízia Channel 4 odvysiela dokument, ktorým ukázala, že na viacerých farmách zásobujúcich spoločnosť Nespresso pracujú deti. Nuž a to je neprípustné nielen pod certifikátom fairtrade.
Detská práca je reálna a častá…
„Je to veľmi znepokojujúce a určite ma to nepotešilo,“ povedala riaditeľka organizácie FairTrade pre územie Českej republiky a Slovenska Hana Malíková v rozhovore pre DVTV. „Zároveň si uvedomujem, že tieto problémy sú naďalej veľmi časté. V chudobných krajinách, kde sa pestuje káva, prípadne ďalšie plodiny, detská práca naďalej pretrváva.“
Dostupné údaje hovoria o tom, že v poľnohospodárstve pracuje v celosvetovom meradle až 100 miliónov detí vo veku od 5 do 17 rokov. Je to hrôzostrašné číslo, ale túto mládež v podstate financujeme aj my. Zakúpime si výrobky, ktoré nemajú patričné certifikáty a je to.
Ťažko zaručiť čistotu dodávateľského reťazca
„Je veľmi ťažké stopercentne zaručiť, že by detská práca niekde nebola. Veľké firmy si na túto oblasť potrpia a aj dbajú na to, aby bol ich dodávateľský reťazec bez detskej práce, aby boli splnené určité základné podmienky a aby boli dodržiavané ľudské práva. Detská práca – v Južnej Amerike možno menej, ale v Afrike je veľmi zakorenená – je problém, ktorý tam trvá už desiatky rokov. Je veľmi ťažké úplne ho vylúčiť.“
Vráťme sa k spoločnosti Nespresso spadajúcej pod Nescafé. Skutočne nevedeli o tom, že na farmách v Guatemale, odkiaľ kupujú kávu, pracujú aj deti? „Som si v podstate istá tým, že o tom nevedeli,“ odpovedala Malíková. „Fariem je veľa, pretože odoberajú obrovské objemy kávy a je náročné skontrolovať to do posledného detailu.“
Treba sledovať nezávislé certifikáty
Na takúto kávu však nemusíme naraziť len pri značke Nespresso či Nescafé, ale môže byť zahrnutá takmer vo všetkých produktoch, ktoré bežne popíjame. Ak nemajú potrebné certifikáty, je to dokonca veľmi pravdepodobné. Bude však ťažké niečo s tým spraviť, pretože ceny kávy sú veľmi nízke, farmári dostávajú málo peňazí a často im musia pomáhať aj ich nedospelí potomkovia.
Malíková vzápätí celkom otvorene priznala, že v našich supermarketoch je mnoho produktov, ktoré majú tajomné pozadie: „Podľa mňa je aj preto veľmi dôležité sledovať na produktoch nezávislé certifikáty. Ak ich majú, tak je to určitá záruka toho, že sa tie problémy minimálne riešia a robí sa niečo pre to, aby sa takéto veci nediali.“
Najhoršie je to s čokoládou, kritické sú aj banány
„Ak by sme sa bavili napríklad o čokoláde, tam by to bolo dosť veľké percento. Podľa mňa výrazne väčšie, ako u kávy a čaju. Väčšina kakaa pochádza zo západnej Afriky, kde je s detskou prácou veľmi veľký problém a je omnoho výraznejší, ako u iných komodít. Pritom vieme, že 40 percent kakaa je z tohto regiónu. Ak teda čokoláda nemá nejaký nezávislý certifikát, tak by som povedala, že je to dosť pravdepodobné,“ zareagovala H. Malíková na jej možný nelegálny pôvod.
Ďalšou plodinou, ktorá je podozrivá, sú banány. Ak ich kupujeme za sumu okolo jedného eura, prípadne ešte menej, niečo tu nebude v poriadku. „Na českom trhu v supermarketoch fairtradové banány ani nie sú. Existujú menšie predajne, biopredajne, prípadne farmárske obchody, ktoré ich už ponúkajú, ale toto je ozaj veľký problém,“ skonštatovala Hana Malíková. „No a napokon sa treba zamyslieť nad tým, či vôbec chceme také banány, na ktorých produkcii sa podieľali deti.“
Celý rozhovor s Hanou Malíkovou nájdete v priloženom videu. Azda vás to inšpiruje k tomu, aby ste kupovali už len fairtradovú kávu.