Zdravie

Prečo by ste sa mali pokúsiť vzdať instantnej kávy?

Eshop s kávou

Instantná káva je mimoriadne populárna a nájdete ju v mnohých domácnostiach. Je dostupná, kúpiť sa dá v každom obchode, na výber je dokonca viacero druhov a vďaka dobrej reklame má človek pocit, že pije kvalitu. Pravda však vyzerá o niečo inak.

Existujú aj instantné kávy pripravené z kvalitnej výberovej kávy, avšak to, čo si kúpite po návšteve našich obchodov, má od niečoho takého poriadne ďaleko. A aj tak; prečo vymeniť možnosť pripraviť si kvalitnú kávu za zaliatie instantnej kávoviny? Len preto, že je to o niečo jednoduchšie?

Instantná káva nemá hlbšie chuťové profily

„Aj keď je instantná káva vyrobená zo skutočnej kávy, jej cesta k finálnej forme je pracovne omnoho náročnejšia, takže nápoj to zbaví jeho hlbších chuťových profilov,“ píše The List.

„Celé zrná sú upražené, pomleté a uvarené rovnako, ako keď si robíte čerstvú kávu, avšak voda je potom celkom odstránená a k dispozícii ostanú len dehydratované kávové kryštály. Na to, aby ste potom kávu spravili ešte raz, musíte opäť pridať horúcu vodu,“ pokračoval autor s pripomienkou, že toto už neznie práve najlepšie.

Málo času nie je výhovorka…

Avšak sú okamihy, keď človek jednoducho nemá čas a instantná káva sa mu hodí. Ale stojí ten ušetrený čas za to?

Vďaka fitnesákovi Jožovi Ertlovi sme videli, že klasickú kávu si vie človek pripraviť aj v horách. Ak teda chce. A že na to niekto nemá čas doma? Človeku sa nechce veriť. Možno je to len o tom, že málokto vie, aká „oničom“ je v skutočnosti instantná káva.

Instantná káva je postavená na nekvalitných zrnách

Uvedomiť si treba aj nasledujúcu skutočnosť. „Instantná káva je dostupnejšia preto, lebo jej výrobcovia využívajú najlacnejšie dostupné zrná, ktoré náročnejší predajcovia odmietajú,“ skonštatoval autor príspevku Joey Keogh, ktorý v zásade povedal to isté, ako slovenský kávový gurmán Michal Šturc. Podľa neho je káva zo supermarketu dobrá len ako pohlcovač pachu v chladničke, pretože je vyrobená zo zŕn nižších akostných tried.

„A čo viac, tieto zrná môžu byť neeticky pestované na farmách, prípadne v regiónoch, kde sú menej prísne zákony, prípadne kde nie sú žiadne zákony ochraňujúce zamestnancov,“ pripomenul Keogh.

Rolu zohráva aj akrylamid

Nuž a napokon akrylamid. Ten podľa hnonline.sk „vzniká pri nesprávnej tepelnej úprave niektorých jedál. Patrí medzi cudzorodé, kontaminujúce a potenciálne karcinogénne látky.“ A je súčasťou aj instantnej kávy, ktorá je vlastne dvakrát pripravovanou kávou. Jedno zohriatie je tam teda úplne zbytočné.

 „Instantná káva obsahuje takmer dvakrát viac akrylamidu, ako čerstvá káva,“ píše Healthline. „Nadmerné vystavenie akrylamidu môže poškodiť váš nervový systém a zvýšiť riziko vzniku rakoviny.“

Dobrá správa je tá, že aj keď instantná káva obsahuje takmer dvakrát toľko akrylamidu, ako bežná, aj tak je ho v podstate málo a človeku by nemal uškodiť. Treba férovo uznať, že je ho „omnoho menej, ako množstvo, ktoré sa ukázalo byť škodlivé“.

Stavte na kvalitnú a čerstvú kávu

Medzi klasicky pripravenou a instantnou kávou je však ešte jeden veľmi dôležitý rozdiel. Ak si pripravíte čerstvú kávu, vyťažíte z nej omnoho viac a budete si môže užívať všetky jej výhody ako zlepšené fungovanie mozgu, zlepšený metabolizmus, rýchlejšie spaľovanie tukov a dokonca aj zníženie možnosti vzniku rôznych chorôb. Instantná vám tieto kvality dodá len v obmedzenom množstve.

Záver tohto všetkého je celkom jednoznačný. Investovať tých pár minút do prípravy čerstvej kávy sa rozhodne oplatí. A treba staviť na kvalitu, nájsť si niektorý zo špecializovaných eshopov, prípadne malú pražiareň. Spravíte omnoho lepšie, ako keď si kúpite niektorú zo známych značiek v obchodoch. Nech má akokoľvek dobrú reklamu…

Casa del Caffé
Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close

Máte Adblock :(

Spravodajské stránky nemajú šancu prežiť bez reklamy. Preto by sme vás radi poprosili o to, aby ste si u nás vypli Adblock. Ďakujeme za pochopenie.