štvrtok, 22 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Zdravie

Prečo chodíme po káve na záchod?

Ladislav Király Od Ladislav Király
7. októbra 2022
Spôsobuje káva nutkanie na WC?

Má káva laxatívne účinky, alebo je to len o jej (ne)kvalite? (Foto: Unsplash/Clay Banks)

Share on FacebookShare on Twitter

Blog o káve združuje milovníkov kávy. Ľudí, ktorí si bez tohto nápoja svoje dni už ani nevedia predstaviť. Ľudí, ktorí si užívajú nakopnutie zo strany kofeínu a následné zvýšenie úrovne energie a chute do života. Často sa však dostavuje aj jeden bočný efekt, a to taký, že človek musí po vypití kávy urýchlene vyhľadať sociálne zariadenie. Prečo chodíme po káve na záchod?

Je to skutočne tak, alebo je to len domnienka? Existujú možné odborné vysvetlenia tohto javu alebo si to skutočne len namýšľame? Táto otázka má svoju históriu a aj preto sme na našej stránke uverejnili anketu s otázkou „Pôsobí na vás káva laxatívne?“, pričom v okamihu písania tohto článku bolo 69 percent hlasov za možnosť ÁNO a len 31 percent za NIE. Táto skutočnosť by naznačovala, že na tom predsa len niečo bude. Poďme však viac do hĺbky.

Laxatívne účinky kávy nesúvisia s kofeínom

„Je všeobecne známe, že káva má na niektorých ľudí laxatívne účinky,“ uviedol autor videa na YouTube kanáli Reactions a k svojej analýze priložil aj desať zdrojov, z ktorých vychádzal. „Nie je však celkom jasné, prečo je to tak. Ľudia z tejto skutočnosti zvykli dlhšie obviňovať kofeín, ale tento dôsledok sa môže objaviť aj po vypití bezkofeínovej kávy. Ba čo viac, takéto účinky nezvykneme bežne pociťovať po vypití energetických alebo sýtených nápojov.“

Musíme sa teda zamyslieť nad tým, čo také obsahuje káva, ale napríklad energetické nápoje nie. To je prvé východisko, z ktorého sa treba odraziť. „Keď sa napijete kávy, tak jej kyslosť má vplyv na váš žalúdok. Káva spôsobí, že žalúdok začne vylučovať zvýšené množstvo žalúdočných kyselín, teda poriadne kyslú tekutinu, ktorá telu pomáha odbúravať proteíny.“

Môže za to množstvo žalúdočných kyselín?

„Káva okrem toho obsahuje aj látku zvanú kyselina chlorogénová, ktorá takisto zvyšuje úroveň žalúdočných kyselín. Tento nárast kyslosti sa môže postarať o to, že žalúdok svoj obsah rýchlejšie posunie smerom do čriev. Aj toto môže byť jeden z faktorov, ktoré majú na vec vplyv. Okrem toho bolo dokázané, že káva má vplyv na pohyb hrubého čreva, a to už do štyroch minút od jej vypitia. Je to niečo podobné, ako po požití veľkej dávky jedla,“ poznamenal autor.

Do úvahy treba brať aj skutočnosť, že v šálke kávy sa nachádza približne tisícka rôznych súčastí, respektíve látok, chemikálií. „Vedci si môžu byť istí tým, že minimálne jedna z nich je vinníkom a páchateľom, no naďalej celkom presne nevedia, ktorá túto zažívaciu skutočnosť vyvoláva. Na druhej strane však tušia, čo táto mysteriózna chemikália alebo mysteriózne chemikálie v útrobách tela v skutočnosti robia.“

Nezbedník gastrín a peristaltika

„Telo v záujme pomoci s trávením jedla vylučuje tieto dva hormóny: gastrín a cholecystokinín. Bolo potvrdené, že konzumovanie kávy, či už bežnej alebo aj bezkofeínovej, zvyšuje množstvo týchto látok produkovaných v našom tele a tým pádom sa zvyšuje aj ich všeobecný vplyv.“

„Gastrín je hormón, ktorý je produkovaný v záujme toho, aby pomohol hrubému črevu naplno fungovať. V záujme toho, aby sa tak stalo, gastrín aktivuje proces označovaný ako peristaltika,“ pripomenul publicista, pričom pre vysvetlenie tohto pojmu použijeme Wikipediu.

Tá hovorí, že peristaltika „je pozdĺžny vlnovitý pohyb stien dutých orgánov, ktorý slúži na posúvanie ich obsahu. Vytvárajú ju hladké svaly a zaisťuje ju autonómna nervová sústava. Peristaltika sa uplatňuje pri tráviacej sústave (pažerák, žalúdok, črevo), močovodoch, vajíčkovodoch a v iných dutých orgánoch.“ Takto sa obsah žalúdka dostane až do svojej „finálnej destinácie“, teda opustí telo a spláchneme ho v toalete.

Cholecystokinín a ako káva „oklame“ črevo

A čo druhý spomínaný hormón cholecystokinín? „Ten zapríčiňuje produkciu tráviacich enzýmov a žlče, čo nám pomáha regulovať proces vylučovania exkrementov,“ informoval spomínaný YouTube kanál so zaujímavým dodatkom: „Ale mimochodom, tento efekt sa prejavuje len u približne 30 percent populácie, takže ak medzi týchto ľudí patríte, považujte sa za výnimočných.“

Doplňme, že cholecystokinín, ktorý je po príjme potravy do žalúdka uvoľňovaný dvanástnikom, dáva pokyn k uvoľňovaniu žlče zo žlčníka. Inak povedané, cholecystokinín vyvoláva kontrakciu a vyprázdnenie žlčníka. Zvyčajne sa produkuje len vtedy, keď sa v tenkom čreve nachádza trávená potrava prechádzajúca tráviacim traktom, ale káva vie telo podľa všetkého „oklamať“. Črevo si de facto myslí, že v ňom je potrava, ktorú treba odsunúť ďalej.

Určité odpovede teda máme, ale nie všetci vedci sa zhodujú na tom, že s kávou a rýchlym vylučovaním je to skutočne tak. Pre definitívne potvrdenie jedného či druhého pohľadu budeme potrebovať ešte viacero štúdií.

Pite kvalitnú kávu

Existuje však aj iný názorový prúd. Za skutočnosť, že po káve veľmi rýchlo bežíme na WC, si vraj môžeme sami, a to tým, že často pijeme lacnú a nekvalitnú kávu, prípadne starú, prepraženú alebo jednoducho zle pripravenú. Také tie produkty z bežných obchodov, ktoré obsahujú všelijaké druho- či treťotriedne zrná, prípadne v ktorých je pomleté ozaj všeličo.

Keď je to takto, tak okrem rýchlych pohybov v čreve zvykneme pocítiť aj iné negatíva. U niektorých ľudí je to nervozita, u niektorých dokonca trasenie, prípadne sčervenanie a objavuje sa aj zvýšené potenie. Existujú produkty, ktoré naše telo nezvláda optimálne a aj preto by sme si mali dať záležať na tom, čo mu ponúkneme. Pre vás, ktorí hľadáte kvalitnú kávu, môžeme odporučiť eshop s kávou coffeein.sk.

Gastroenterológ: Nevieme, prečo to káva spôsobuje

Téme, prečo po káve mnoho ľudí smeruje na WC, sa venoval aj doktor Sameer Islam pôsobiaci v americkom Texase. „Je veľmi zaujímavé, ale my vlastne nevieme, prečo to káva spôsobuje,“ povedal uznávaný gastroenterológ pre menshealth.com. „Vieme len to, že káva inicializuje ‚gastrokolický reflex‘, pri ktorom sa váš žalúdok vďaka káve ‚prebudí‘ a začne vykonávať kontrakcie. Tento proces pokračuje od žalúdka cez tenké črevo až do hrubého. Tento efekt je rovnaký u mužov i žien.“

„Existujú úvahy hovoriace o tom, že za stimulovanie čriev môže acidita kávy. Káva, či už s kofeínom alebo bez neho, obsahuje kyselinu chlorogénovú, ktorá vyvoláva vyššiu úroveň kyslosti v žalúdku a vyššiu produkciu žalúdočných kyselín. Tento celkový skokový nárast acidity sa stará o to, že žalúdok pohne svoj obsah rýchlejšie ako zvyčajne. Ale nie je jasné, ktorá zo stoviek ‚chemikálií‘ nachádzajúcich sa v šálke kávy je za to zodpovedná.“

Ako dlho po káve pôjdete na WC?

Za akú dobu sa dostaví želaný (či neželaný) efekt? „Môže sa tak stať o desať minút, ale u väčšiny ľudí by to malo prísť po približne 45 minútach,“ odvetil Islam. „Ak sa teda pripravujete napríklad na dlhú cestu, rátajte s tým, že po vypití kávy si asi budete potrebovať odskočiť. A koľko kávy vypiť? To nie je možné povedať, pretože každý človek na ňu reaguje inak. Každý má inú toleranciu na kofeín, ale ide aj o iné veci – napríklad aj o to, akú kávu pijete.“

Sameer Islam zopakoval, že o tento efekt sa stará tak káva s kofeínom, ako aj bez kofeínu, avšak efekt kofeínovej kávy je silnejší. Ak teda chcete svoje črevá úmyselne rozhýbať, doprajte si klasickú kávu s kofeínom. „Také mlieko alebo šľahačka naopak nie sú ideálne, pretože môžu negovať niektoré z pozitívnych vlastností kávy. Nehovoriac o tom, že obsahujú dodatočné kalórie a cukor.“

Majú podobný vplyv aj iné nápoje s kofeínom?

Ak by to bolo o kofeíne, vedeli by sme laxatívny efekt vyvolať rôznymi spôsobmi. Napríklad aj energetickými nápojmi alebo kolou. Nie je to však také jednoduché. „Nie, iné nápoje to nespravia,“ odpovedal Američan. „Musí to byť niečo, čo je obsiahnuté v samotnej káve a v jej olejoch. Práve to sa postará o pohyby čriev. Iné nápoje s kofeínom nemajú taký efekt ako káva.“


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: káva a zdravielaxatívne účinky kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
močopudné účinky kávy

Je káva močopudná?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Mexiko Turquesa od READY AFTER - príprava espressa na La Marzocco

    Káva za polovicu: K.O. od READY AFTER, kilovka Mexika za neuveriteľnú cenu

    20. mája 2025
    Bercoff Espresso Elegante Dark Roast - príprava espressa

    Recenzia Bercoff Espresso Elegante: Hanba! Taký bordel sme v balíku kávy ešte nevideli

    19. mája 2025
    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    farmár s kávovníkovými čerešňami

    Prečo má robusta viac kofeínu ako arabika?

    14. mája 2025
    Burundi Turaco od Alter-Nativ

    Štyri tipy na kávy od Alter-Nativ

    13. mája 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Mexiko Turquesa od READY AFTER - príprava espressa na La Marzocco

    Káva za polovicu: K.O. od READY AFTER, kilovka Mexika za neuveriteľnú cenu

    20. mája 2025
    Bercoff Espresso Elegante Dark Roast - príprava espressa

    Recenzia Bercoff Espresso Elegante: Hanba! Taký bordel sme v balíku kávy ešte nevideli

    19. mája 2025
    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL