ChudnutieZdravie

Prečo chodíme po káve na záchod?

V každom balíčku kávy sa ukrýva príbeh

Blog o káve združuje milovníkov kávy. Ľudí, ktorí si bez tohto nápoja svoje dni už ani nevedia predstaviť. Ľudí, ktorí si užívajú nakopnutie zo strany kofeínu a následné zvýšenie úrovne energie a chute do života. Často sa však dostavuje aj jeden bočný efekt, a to taký, že človek musí po vypití kávy urýchlene vyhľadať sociálne zariadenie. Prečo chodíme po káve na záchod?

Je to skutočne tak, alebo je to len domnienka? Existujú možné odborné vysvetlenia tohto javu alebo si to skutočne len namýšľame? Táto otázka má svoju históriu a aj preto sme na našej stránke uverejnili anketu s otázkou „Pôsobí na vás káva laxatívne?“, pričom v okamihu písania tohto článku bolo 69 percent hlasov za možnosť ÁNO a len 31 percent za NIE. Táto skutočnosť by naznačovala, že na tom predsa len niečo bude. Poďme však viac do hĺbky.

Laxatívne účinky kávy nesúvisia s kofeínom

„Je všeobecne známe, že káva má na niektorých ľudí laxatívne účinky,“ uviedol autor videa na YouTube kanáli Reactions a k svojej analýze priložil aj desať zdrojov, z ktorých vychádzal. „Nie je však celkom jasné, prečo je to tak. Ľudia z tejto skutočnosti zvykli dlhšie obviňovať kofeín, ale tento dôsledok sa môže objaviť aj po vypití bezkofeínovej kávy. Ba čo viac, takéto účinky nezvykneme bežne pociťovať po vypití energetických alebo sýtených nápojov.“

Musíme sa teda zamyslieť nad tým, čo také obsahuje káva, ale napríklad energetické nápoje nie. To je prvé východisko, z ktorého sa treba odraziť. „Keď sa napijete kávy, tak jej kyslosť má vplyv na váš žalúdok. Káva spôsobí, že žalúdok začne vylučovať zvýšené množstvo žalúdočných kyselín, teda poriadne kyslú tekutinu, ktorá telu pomáha odbúravať proteíny.“

Môže za to množstvo žalúdočných kyselín?

„Káva okrem toho obsahuje aj látku zvanú kyselina chlorogénová, ktorá takisto zvyšuje úroveň žalúdočných kyselín. Tento nárast kyslosti sa môže postarať o to, že žalúdok svoj obsah rýchlejšie posunie smerom do čriev. Aj toto môže byť jeden z faktorov, ktoré majú na vec vplyv. Okrem toho bolo dokázané, že káva má vplyv na pohyb hrubého čreva, a to už do štyroch minút od jej vypitia. Je to niečo podobné, ako po požití veľkej dávky jedla,“ poznamenal autor.

Do úvahy treba brať aj skutočnosť, že v šálke kávy sa nachádza približne tisícka rôznych súčastí, respektíve látok, chemikálií. „Vedci si môžu byť istí tým, že minimálne jedna z nich je vinníkom a páchateľom, no naďalej celkom presne nevedia, ktorá túto zažívaciu skutočnosť vyvoláva. Na druhej strane však tušia, čo táto mysteriózna chemikália alebo mysteriózne chemikálie v útrobách tela v skutočnosti robia.“

Hľadáte kvalitnú kávu? Skúste eshop.blogokave.sk.

Nezbedník gastrín a peristaltika

„Telo v záujme pomoci s trávením jedla vylučuje tieto dva hormóny: gastrín a cholecystokinín. Bolo potvrdené, že konzumovanie kávy, či už bežnej alebo aj bezkofeínovej, zvyšuje množstvo týchto látok produkovaných v našom tele a tým pádom sa zvyšuje aj ich všeobecný vplyv.“

„Gastrín je hormón, ktorý je produkovaný v záujme toho, aby pomohol hrubému črevu naplno fungovať. V záujme toho, aby sa tak stalo, gastrín aktivuje proces označovaný ako peristaltika,“ pripomenul publicista, pričom pre vysvetlenie tohto pojmu použijeme Wikipediu.

Tá hovorí, že peristaltika „je pozdĺžny vlnovitý pohyb stien dutých orgánov, ktorý slúži na posúvanie ich obsahu. Vytvárajú ju hladké svaly a zaisťuje ju autonómna nervová sústava. Peristaltika sa uplatňuje pri tráviacej sústave (pažerák, žalúdok, črevo), močovodoch, vajíčkovodoch a v iných dutých orgánoch.“ Takto sa obsah žalúdka dostane až do svojej „finálnej destinácie“, teda opustí telo a spláchneme ho v toalete.

Cholecystokinín a ako káva „oklame“ črevo

A čo druhý spomínaný hormón cholecystokinín? „Ten zapríčiňuje produkciu tráviacich enzýmov a žlče, čo nám pomáha regulovať proces vylučovania exkrementov,“ informoval spomínaný YouTube kanál so zaujímavým dodatkom: „Ale mimochodom, tento efekt sa prejavuje len u približne 30 percent populácie, takže ak medzi týchto ľudí patríte, považujte sa za výnimočných.“

Doplňme, že cholecystokinín, ktorý je po príjme potravy do žalúdka uvoľňovaný dvanástnikom, dáva pokyn k uvoľňovaniu žlče zo žlčníka. Inak povedané, cholecystokinín vyvoláva kontrakciu a vyprázdnenie žlčníka. Zvyčajne sa produkuje len vtedy, keď sa v tenkom čreve nachádza trávená potrava prechádzajúca tráviacim traktom, ale káva vie telo podľa všetkého „oklamať“. Črevo si de facto myslí, že v ňom je potrava, ktorú treba odsunúť ďalej.

Určité odpovede teda máme, ale nie všetci vedci sa zhodujú na tom, že s kávou a rýchlym vylučovaním je to skutočne tak. Pre definitívne potvrdenie jedného či druhého pohľadu budeme potrebovať ešte viacero štúdií.

Pite kvalitnú kávu

Existuje však aj iný názorový prúd. Za skutočnosť, že po káve veľmi rýchlo bežíme na WC, si vraj môžeme sami, a to tým, že často pijeme lacnú a nekvalitnú kávu, prípadne starú, prepraženú alebo jednoducho zle pripravenú. Také tie produkty z bežných obchodov, ktoré obsahujú všelijaké druho- či treťotriedne zrná, prípadne v ktorých je pomleté ozaj všeličo.

Keď je to takto, tak okrem rýchlych pohybov v čreve zvykneme pocítiť aj iné negatíva. U niektorých ľudí je to nervozita, u niektorých dokonca trasenie, prípadne sčervenanie a objavuje sa aj zvýšené potenie. Existujú produkty, ktoré naše telo nezvláda optimálne a aj preto by sme si mali dať záležať na tom, čo mu ponúkneme. Pre vás, ktorí hľadáte kvalitnú kávu, sme založili eshop.blogokave.sk. Doprajte si niečo lepšie.

Gastroenterológ: Nevieme, prečo to káva spôsobuje

Téme, prečo po káve mnoho ľudí smeruje na WC, sa venoval aj doktor Sameer Islam pôsobiaci v americkom Texase. „Je veľmi zaujímavé, ale my vlastne nevieme, prečo to káva spôsobuje,“ povedal uznávaný gastroenterológ pre menshealth.com. „Vieme len to, že káva inicializuje ‚gastrokolický reflex‘, pri ktorom sa váš žalúdok vďaka káve ‚prebudí‘ a začne vykonávať kontrakcie. Tento proces pokračuje od žalúdka cez tenké črevo až do hrubého. Tento efekt je rovnaký u mužov i žien.“

„Existujú úvahy hovoriace o tom, že za stimulovanie čriev môže acidita kávy. Káva, či už s kofeínom alebo bez neho, obsahuje kyselinu chlorogénovú, ktorá vyvoláva vyššiu úroveň kyslosti v žalúdku a vyššiu produkciu žalúdočných kyselín. Tento celkový skokový nárast acidity sa stará o to, že žalúdok pohne svoj obsah rýchlejšie ako zvyčajne. Ale nie je jasné, ktorá zo stoviek ‚chemikálií‘ nachádzajúcich sa v šálke kávy je za to zodpovedná.“

Výberové kávy od rôznych pražiarní: eshop.blogokave.sk.

Ako dlho po káve pôjdete na WC?

Za akú dobu sa dostaví želaný (či neželaný) efekt? „Môže sa tak stať o desať minút, ale u väčšiny ľudí by to malo prísť po približne 45 minútach,“ odvetil Islam. „Ak sa teda pripravujete napríklad na dlhú cestu, rátajte s tým, že po vypití kávy si asi budete potrebovať odskočiť. A koľko kávy vypiť? To nie je možné povedať, pretože každý človek na ňu reaguje inak. Každý má inú toleranciu na kofeín, ale ide aj o iné veci – napríklad aj o to, akú kávu pijete.“

Sameer Islam zopakoval, že o tento efekt sa stará tak káva s kofeínom, ako aj bez kofeínu, avšak efekt kofeínovej kávy je silnejší. Ak teda chcete svoje črevá úmyselne rozhýbať, doprajte si klasickú kávu s kofeínom. „Také mlieko alebo šľahačka naopak nie sú ideálne, pretože môžu negovať niektoré z pozitívnych vlastností kávy. Nehovoriac o tom, že obsahujú dodatočné kalórie a cukor.“

Majú podobný vplyv aj iné nápoje s kofeínom?

Ak by to bolo o kofeíne, vedeli by sme laxatívny efekt vyvolať rôznymi spôsobmi. Napríklad aj energetickými nápojmi alebo kolou. Nie je to však také jednoduché. „Nie, iné nápoje to nespravia,“ odpovedal Američan. „Musí to byť niečo, čo je obsiahnuté v samotnej káve a v jej olejoch. Práve to sa postará o pohyby čriev. Iné nápoje s kofeínom nemajú taký efekt ako káva.“

Páči sa ti naša tvorba? Podpor nás cez Patreon alebo kúpou balíčka z eshopu. Vďaka 😉
Značky
Zobraz viac
Káva eshop kvalitná káva

Podobné články

Jeden komentár

  1. Čo človek to iný príbeh ale u mňa osobne káva nemá laxatívny účinok. Skôr káva s mliekom. Preto preferujem čisté espreso bez cukru a mlieka. Takto si vychutnám iba kávu a viem ktorá ako chutí, resp. či je horká atď. Poznám aj ľudí, ktorí mi povedia, že ja pijem iba kávu s mliekom a cukrom a tak presne viem, ktorá káva s mliekom a cukrom mi chutí. Takže je to podľa vkusu čo komu chutí. Ale čo sa týka laxattívnych účinkov, tak tam to u niekoho môže byť rovnako ako u mňa, že to vyvoláva skôr mlieko. Preto by bolo možno vhodné opýtať sa, že ak máte laxatívne účinky, tak pri akej káve? Espreso, cappuccino, latte macchiato … 😉

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close