pondelok, 12 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

Prečo chutí káva z jednej farmy každý rok inak?

Ladislav Király Od Ladislav Király
15. januára 2023
prečo chutí káva z jednej farmy každý rok inak

Foto: Livier Garcia, Pexels

Share on FacebookShare on Twitter

Stalo sa vám niekedy, že vám niektorá káva strašne chutila, ale odrazu sa minula a pražiareň ju už nikdy viac neponúkla? Ako je to možné? Prečo pražiareň jednoducho danú kávu opäť nedokúpi a neupraží? Prípadne, keď ju neskôr predsa len zoženie, tak je odrazu iná. Iný zber, iná chuť. Aj preto sa pýtame, prečo chutí káva z jednej farmy každý rok inak.

Otázok, ktoré sa týkajú tejto témy, je samozrejme viac. Zaujímavé je napríklad to, že veľkých pražiarní sa toto akoby netýka a majú kávy, ktoré už roky chutia rovnako. Porozprávali sme sa o tom s Radovanom Vrzgulom zo slovenskej pražiarne Be:Café.

Prečo sa pražiarni občas stane, že niektorá káva sa minie a už ju nedokáže doskladniť?

„Je to hlavne preto, lebo výberové kávy sa produkujú v menších množstvách. Mnohokrát sú označené ako microlot, čo znamená, že z danej kávy bolo vyprodukované len menšie množstvo. Zväčša je to do jednej tony. Ako príklad by som uviedol našu naturálnu Keňu, z ktorej mal dodávateľ 20 krabíc po 30 kíl, teda dokopy 600 kilogramov zelenej kávy. My sme z nej kúpili päť krabíc a keď vypražíme poslednú, bude táto káva dostupná až na budúci zber. Ak sa nemýlim, tak vo všetkých afrických krajinách sa káva zbiera raz do roka, takže túto kávu nedokážeme opätovne rýchlo doskladniť. Najskôr až niekedy koncom leta.“

Keď na danej farme absolvuje rovnaké spracovanie, bude chutiť opäť rovnako?

„Nie, to sa nedá zaručiť. Nedávno sa nám to stalo s Etiópiami a videli sme, že zber pre rok 2022 bol jednoducho slabší ako zber z roku 2021. Farmári doplatili na nepriaznivé počasie. Najskôr v dôležitej fáze nemali dostatok dažďa a potom, tesne pred zberom, zasa nebolo dostatok slnka.“

Ako sa to na káve prejavilo?

„Všetky etiópske vzorky, ktoré sme mali, mali v porovnaní so zberom z roku 2021 oveľa menšie a menej konzistentné zrnká. Nám sa však napriek tomu podarilo nájsť Etiópiu Sidamo Bombe, ktorá bola vynikajúca. Veľa našich zákazníkov určite potvrdí, že táto káva sa vydarila.“

Čo všetko má vplyv na to, že káva je každý rok iná?

„Hlavne tie spomínané faktory ako dážď a slnko. Je dôležité, aby pršalo v správny okamih a rovnako tak aby slnko svietilo v správny okamih. A nielen počas pestovania, ale aj počas spracovania. V afrických krajinách kávu sušia na tzv. afrických posteliach a potrebujú, aby mali pri sušení dostatok slnka. Keď začne pršať, musia robotníci všetko rýchlo zakryť fóliou. Keď prší tri dni, tak nevedia sušiť vôbec a na kávu to má vplyv. Máme kontakty v Rwande, odkiaľ nám chalani hovorili, že mali super počasie a jeden lot dokázali vysušiť za dva týždne. To je skvelé. Inokedy však sušili mesiac. Okrem toho môžu mať na kvalitu kávy vplyv aj iné faktory. Kávovníkové čerešne môžu napríklad na danej farme začať triediť ručne, prípadne kúpia nové stroje alebo kávovníky prihnoja. Je toho viac. Vďaka tomuto všetkému môže káva o rok chutiť inak.“

Stalo sa vám niekedy, že ste určitú kávu veľmi chceli aj o rok, ale už ste sa k nej nedostali?

„Stalo. Pred rokom sme mali v ponuke naturálnu Burundi Kundikawa, ale potom prišla informácia, že táto káva už nebude k dispozícii. Spracovateľskú stanicu totiž kúpila americká spoločnosť a všetku kávu importuje do štátov.“

Predstavme si, že farmárovi nepraje počasie a jeho káva je výrazne horšia ako pred rokom. Je možné, že ju odberatelia nebudú chcieť a bude musieť ísť pod cenu?

„V minulom roku farmári tento problém nemali, pretože aj obyčajná komoditná káva sa predávala za vysokú cenu. Aj keď sa im nejaký microlot nevydaril, vedeli ho predať za vysokú cenu. Treba si uvedomiť, že len cena komoditnej kávy v roku 2022 vzrástla o sto percent. Niektorí farmári sú však zvyknutí na to, že ich kávy sú oceňované, a keď im to pokazí napríklad počasie, určite ostanú sklamaní.“

Zaujíma ma ešte jedna vec. Zo všetkého, čo sme spomenuli, je zrejmé, že káva chutí rok čo rok inak. Či výrazne inak alebo len o málo, ale inak. Ako je však možné, že supermarketové kávy chutia stále rovnako?

„My v našej pražiarni predpokladáme, že to dosahujú dlhým a pomalým pražením. Jeden z faktorov je v tom, že kávu pražia veľmi tmavo, ale ide aj o čas praženia. My sme v našej pražiarni robili slepý test a potvrdilo sa nám to. Vypražili sme kávu Papua Nová Guinea, ktorá má pri správnom vypražení krásnu ovocno-ríbezľovo-hroznovú arómu s mierne ovocnými tónmi. Skúsili sme tri rôzne dlhé časy praženia na espresso s rovnakou výslednou teplotou. Išli sme na 13, 16 a 18 minút a okamžite bolo zrejmé, ktorá bola pražená najdlhšie. Úplne v nej totiž zanikli ovocné tóny a káva bola nepríjemne horká. Toto je pravdepodobne tajomstvo supermarketových zmesí.“

Ďalšie tajomstvo je asi v tom, že nikdy nekupujú microlot, ale komoditnú kávu z pomerne veľkého územia. Tým pádom sa rôzne vplyvy, ktoré sme spomínali, stratia.

„Áno, bude to aj o tom. Kupujú najlacnejšie kávy, pri ktorých človek nevie nielen oblasť, z ktorej káva pochádza, ale nepozná ani odrodu kávy. A keď to potom dlho pražia, chutí káva rok čo rok rovnako.“


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: Be:cafékáva
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
zelená káva na chudnutie

Zelená káva ako zázračný liek na chudnutie?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL